akcija sažaljevanja generala

Sin tvrdi da Ratko Mladić spava po 15 sati dnevno. Je li zločincu toliko loše ili je to manipulacija kako bi završio na slobodi?


Daniel Radman
22.02.2019.16:00
Sin tvrdi da Ratko Mladić spava po 15 sati dnevno. Je li zločincu toliko loše ili je to manipulacija kako bi završio na slobodi?
Getty Images

sažeto

Sin Ratka Mladića kaže da je očevo zdravstveno stanje posljedica moždanih udara koji nisu liječeni kako treba


Daniel Radman
22.02.2019.16:00

Prije dva dana nacionalna srpska televizija RTS objavila je izjavu Ratka Mladića koji se požalio kako mu 'vrijeme otkucava'. Mladić, koji je zbog ratnih zločina na izdržavanju doživotne kazne, zabrinut je za svoje zdravstveno stanje i nezadovoljan medicinskom skrbi koju ima u Haagu, pa se nada se da će mu tribunal omogućiti i skori izlazak na slobodu kako bi posjetio grobove svojih najbližih.

U srpskim medijima nakon toga krenula je cijela akcija sažaljevanja generala, pa je na TV Prvoj gostovao i njegov sin koji je pak otkrio kako je general sve slabiji i slabiji te da spava čak 15 sati dnevno. Posljedica je to, smatra sin, moždanih udara koje nisu liječeni kako treba.

Samoubojstvo kćeri bilo je okidač za brutalnost

CROPIX

Sin je na spomenutoj televiziji potvrdio da je Mladić stariji zatražio privremeno puštanje kako bi posjetio grobove kćeri, od čije smrti će se u ožujku napuniti 25 godina te majke i brata, kojima nikad nije bio na grobu s obzirom da su preminuli tijekom njegovog bijega od haške pravde. Inače, smrt kćeri mnogi smatraju glavnim okidačem za Mladićevu brutalnost. Ona se ubila iz očevog pištolja 1994. godine, nakon čega je Mladić, kažu njegovi suradnici, postao još suroviji zapovjednik.

Ukoliko dobije odobrenje, Mladić će u Srbiju stići u tajnosti zbog sigurnosnih protokola, a u boljoj opciji nada se čak i odlasku u Bosnu i Hercegovinu, gdje su mu pokopali članovi šire obitelji.

Mladiću je u Haagu izrečena prvostupanjska presuda, u rujnu se očekuje iznošenje žalbe, a drugostupanjsku presudu trebao bi dobiti iduće godine.

suđenje

Haag

Ratko Mladić

ratni zločini

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter