KAKO SMANJITI GUŽVE

Sindikat biciklista pozvao Zagrepčane da više koriste bicikle i javni prijevoz, pitanje je samo koliko je to izvedivo uz stanje u gradu


Tomislav Kukec
06.12.2018.15:00
Sindikat biciklista pozvao Zagrepčane da više koriste bicikle i javni prijevoz, pitanje je samo koliko je to izvedivo uz stanje u gradu
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Zagrebu kronično nedostaje kvalitetna infrastruktura za prometovanje biciklima


Tomislav Kukec
06.12.2018.15:00

Zagrebom vladaju nesnosne gužve, s jednog kraja grada na drugi putuje se beskrajno dugo, a stanje je najgore u strogom centru, gdje su ulice i ceste dodatno zatrpane tisućama posjetitelja Adventa. 

Stoga je udruga Sindikat biciklista osmislila promotivnu kampanju "Biciklom na posao i Advent 2018" u sklopu koje građane pozivaju da se više koriste biciklima ili vlastitim nogama, a manje automobilima. Osim što bi se na taj način smanjile prometne gužve, kažu, smanjile bi se i emisije štetnih plinova u zraku. 

Mobilna aplikacija za bicikliste

"Gubimo vrijeme i novac, izolirani smo, stvaramo buku, zagađujemo i uništavamo kulise Adventa tražeći parking u nepomičnim kolonama", upouoravaju na stanje i gradu u Sindikatu biciklista. 

Predstavit će i mobilnu aplikaciju SMEUR koju je izradio FER, a koja navodi pješake i bicikliste zagrebačkim ulicama. 

Činjenica je da je centar Zagreba zagušen nepreglednim kolonama automobila, na što aktivisti upozoravaju već dulje vrijeme. Brojni europski gradovi, poput primjerice Madrida, zabranili su korištenje automobila u strogom središtu osim uz plaćanje visoke takse, što se pokazalo učinkovitim. Problem je samo što je u Zagrebu puno teže voziti bicikl nego u nekim drugim europskim prijestolnicama, u to se ove godine najbolje uvjerila naša novinarka Mia Peretić, demonstrirajući jednostavnim videom kakve sve muke prolaze vozači bicikla u hrvatskoj metropoli. 

Svi svakog živciraju

"Biciklisti, pješaci i automobili prisiljeni su na suživot na premalo prostora. A kao što bi to bio slučaj s puno ljudi u malom stanu, gužva na ulicama postaje teško izdržljiva za sve navedene stranke. Biciklisti idu na živce pješacima, a pješaci biciklistima. Također živciraju vozače automobila, ali njih svi živciraju", istaknula je naša kolegica. 

Biciklističke staze često su krajnje nelogične, završavaju u stupovima ili kontejnerima, a nerijetko i samo odjednom prestanu, zbog čega su biciklisti primorani riskirati živote vozeći između automobila ili po tramvajskim tračnicama. Mnogi bi rado automobile zamijenili zdravijim, te često bržim i efikasnijim načinom prijevoza, no sve dok se kvalitetnije ne riješi problem nasušno potrebne biciklističke infrastrukture, u Zagrebu to neće biti slučaj. 

Zagreb

promet

advent

biciklisti

Mia Peretić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter