SERIJAL MAFIJA (10) MAFIJAŠKA Ubojstva U HRVATSKOJ

Likvidacije se često događaju usred bijela dana pred očima zaprepaštenih prolaznika, a time hrvatsko podzemlje šalje jasnu poruku


Mia Mitrović
24.03.2019.19:00
Likvidacije se često događaju usred bijela dana pred očima zaprepaštenih prolaznika, a time hrvatsko podzemlje šalje jasnu poruku
Bruno Konjević/CROPIX

sažeto

Zagrebačka mafija rijetko poseže za radikalnom metodom kao što je ubojstvo, no kada to čini okrutna je precizna i nepogrešiva


Mia Mitrović
24.03.2019.19:00

Zagrebačka mafija u čitavoj je Europi poznata dijelom zbog svojih odličnih i lukrativnih poslovnih veza, a dijelom i zbog jezivog potpisa kojeg ostavlja. Hladnokrvna egzekucija radikalna je metoda kojom se zagrebačka mafija ne služi olako. Kada do nje i dođe, možete biti sigurni da će 'posao' biti odrađen čisto, precizno, ali i krajnje brutalno.

Mafijaške likvidacije nikada nisu bile dio hrvatske svakodnevice kao što je to bilo slučaj u susjednoj nam Srbiji. Ubojstva se događaju u prosjeku svakih pet do šest godina.Kasnih devedesetih kada su formirane skupine koje se u Hrvatskoj bave organiziranim kriminalom, bilo ih je nešto više.

Metak u glavu nakon mise

Posljednje veliko mafijaško ubojstvo dogodilo se 3. Svibnja 2015. Umirovljeni časnik HV-a Vinko Žuljević Klica automobilom se vraćao se s nedjeljne mise kada mu je put prepriječila Škoda, a na njega su zapucali s motora. Klica je istrčao iz automobile kako bi se pokušao spasiti, no zaustavljen je metkom u glavu. Počinitelji su se udaljili u nepoznatom pravcu. Za njima je ostala samo zapaljena Škoda kraj pruge na novoj Branimirovoj.

Ni danas, gotovo četiri godine kasnije ništa se ne zna o naručitelju Klicina ubojstva, iako gradom kruže razne teorije. Prijatelji Vinka Žuljevića raspisali su nagradu od milijun kuna za informaciju o naručiteljima, međutim on još uvijek nije bio poznat.

Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX (ilustracija)

Smatra se da je Klica bio bliski suradnik Vjeke Sliška, kralja poker automata koji je također stradao u atentatu hicem u glavu usred bijela dana na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Belgijskom plaćeniku Jamesu Cappiau na mjestu je presudio Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić Rus. Naručitelj također nikada nije otkriven, piše Express. 

Zolja na špici

Sliško je prvi puta ranjen 1991. Nakon što se sukobio s redarom disko kluba Sokol Damirom Kovačevićem Šerifom koji ga je izbacio iz diskoteke. Vratio se s ekipom držeći u ruci pumpericu, a Šerif ga je zgrabio I iz blizine mu pucao u tijelo osam puta Slišku nije pomogla pancirka koju je nosio. Ranjen je u srce, pluća i bedrenu kost, a petnaest dana proveo je u komi na zagrebačkoj traumatologiji. Iduće godine Šerif je izrešetan ispred svoje kuće na Rudešu.

Profimedia

Sliška su pokušali ubiti i 29. siječnja 1995. kada je na njega ispaljeno 47 hitaca iz puškomitraljeza. Teško je ranjen u ruku, no preživio je I ovaj atentat. Najdramatičniji pokušaj Sliškove likvidacije zbio se u studenome 1999. kada je na vozilo kojim se kretao pucano iz zolje.

“Kada su nas pokušali ubiti u studenome 1999. godine sjećam se da sam Grand Cheeroke vozio iz smjera Hrvatskog narodnog kazališta zelenim valom, Masarykovom i kod raskrižja s Preradovićevom sam skrenuo ulijevo. To je moglo biti negdje noću oko 1.30 sati, kada smo bili negdje u visini videoteke, a koja se nalazila s desne strane iz našeg smjera kretanja, začula se eksplozija iza nas.

Tijekom vožnje, prije ovog događaja, nisam primijetio ništa sumnjivo” rekao je istražnom sucu Sliškov tjelohranitelj Bertić Rus.
Sliško je I ovaj puta za dlaku izbjegao sigurnu smrt, no u atentatu je smrtno stradao slučajni prolazak Zoran Domini što je bio okidač da vladajući HDZ krene u obračun s organiziranim kriminalom. Bilo je to nekoliko mjeseci prije izbora 2000.
Žrtom hladnokrvne likvidacije pao je i kralj kocke, zloglasni Zlatko Bagarić koji je likvidiran 15. srpnja ispred restorana NK Dubrava nakon višesatnog maltretiranja braće Rodić. Ubio ga je Lazar Rodić koji je zbog toga osuđen na tri godine.

CROPIX

Klasična sačekuša

Rafalom je u klasičnoj sačekuši ubijen i Dino Pokrovac, nogometni menadžer na stubištu zgrade u kojoj je živio. Ubojica nije otkriven. Nekoliko mjeseci prije ubojstva zapaljen mu je Mercedes, ali je on tada tvrdio da se auto sam zapalio. Imao je bogat splet financijskih aktivnosti: od menadžerskog vođenja karijera velikog broja nogometaša, preko autopraonice i ugostiteljstva. Glavni izvor prihoda navodno mu je bio posuđivanje novaca na crnom tržištu. Pokrovac je navodno imao podužu listu dužnika. Policijska je istraga zbog svih tih Pokrovčevih veza išla u nekoliko smjerova. No za sad bez uspjeha.

Iduće je godine stradao Lulzim Krasniqi, navodni albanski narko boss, ubijen hicima iz vatrenog oružja u zagrebačkom Travnom ispred zgrade u kojoj stanuje. Krasniqi je 29 puta kazneno prijavljen zbog prijevara, zloporaba položaja, lihvarskih ugovora, iznuda, krivotvorenja isprava, prikrivanja, nasilništva, no sve te prijave završile su bez osuđujuće presude. Iako ga se u kuloarima dovodilo u vezu i s drogom, švercom oružja i cigaretama, policija mu to nikada nije uspjela dokazati. Nekoliko mjeseci prije ubojstva bio mu je zapaljen Mercedes. Ubojica nije otkriven, piše Express.

Nitko vas ne može zaštiti

U svojim obračunima hrvatska je mafija oprezna i uglavnom pazi da ne dođe do civilnih žrtava. Slučajna žrtva pokušaja likvidacije Sliška iznimka je koja potvrđuje to pravilo.

Niksa Stipanicev / CROPIX

“Hrvatska mafija rijetko se odlučuje na ubojstvo. Kada do njega ipak dođe, od toga se napravi predstava. Time se pokazuje snaga I dominacija organiziranog kriminala. Mnogi su mafijaši nastradali usred bijela dana, a ubojstvima su svjedočili slučajni prolaznici. Žrtve su ubijene u situacijama u kojima su se osjećali sigurno I zaštićeno, a time mafija šalje jasnu poruku koja glasi: ‘nitko vas ne može zaštiti, nema nedodirljivih’”, kazao nam je jedan izvor dobro ušućen u djelovanje hrvatskog podzemlja.

Nalogodavci tih ubojstava gotovo se nikada ne pronađu, usprkos raspisanim nagradama. Izvršitelji se pak otkriju samo ako budu otkriveni na licu mjesta kakav je bio slučaj s belgijskim plaćenikom koji je presudio Slišku.

Za izvršenje egzekucija, hrvatska kao I druge balkanske mafije uglavnom angažiraju iskusnog ubojicu iz inozemstva, a oni se regrutiraju iz redova srpske, crnogorske ili bosanske mafije. Katkad angažiraju i plaćene ubojice iz drugih europskih zemalja koji svoj posao obave brzo, čisto I diskretno.

“Kada se planira mafijaška likvidacija, najprije se žrtva stavlja pod nadzor. Taj dio posla dodjeljuje se domaćim kriminalcima koji dobro poznaju grad I teren na kojem će likvidacija biti utvrđena. Utvrđuje se ruta kretanja žrtve I odabire najbolji idealan trenutak u kojem je žrtva najranjivija. Potom se izvršava egzekucija koja, kada je u pitanju hrvatska mafija, ima visoku učinkovitost”, zaključio je naš izvor.

mafija

likvidacije

zagrebačka mafija

Vjeko Sliško

Vinko Žuljević Klica

Zlatko Bagarić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter