Budi li se u Sloveniji novi nacizam?

Slovenci su u gadnim problemima. Čovjek koji se nedavno kandidirao za predsjednika oformio je paravojnu jedinicu. Situacija je sve sličnija uvjetima u Njemačkoj koji su prethodili II. svjetskom ratu


Robin Mikulić
04.09.2018.14:00
Slovenci su u gadnim problemima. Čovjek koji se nedavno kandidirao za predsjednika oformio je paravojnu jedinicu. Situacija je sve sličnija uvjetima u Njemačkoj koji su prethodili II. svjetskom ratu
tv slovenka/facebook

sažeto

Tijekom vikenda internet su preplavili zastrašujući video snimci u kojima se čuje kako Andrej Šiško poziva na rat. Slovenske vlasti pokrenule su istragu, ali već najavljuju da bi ona mogla potrajati


Robin Mikulić
04.09.2018.14:00

Naši susjedi Slovenci ovih dana muku muče s nezapamćenim razvojem radikalne desnice. Kao što ste mogli pročitati, tijekom minulog vikenda u slovenskim je, ili još točnije štajerskim, šumama okupljena paravojna formacija koja samu sebe zove Štajerska garda, a predvodi ju kontroverzni radikalno desni aktivist i bivši predsjednički kandidat Andrej Šiško.

On je, još prošle godine, pod okriljem noći proglasio nezavisnu Štajersku, čime je zapravo položio kamen temeljac za događaje kojima danas svjedočimo. Legitimitet te svoje novoosnovane države, za koju drži da ne potpada pod ingerenciju Republike Slovenije, temelji na povijesnim činjenicama, a cilj mu je u budućnosti objediniti sve povijesne slovenske zemlje. Nota bene, dobar dio tih istih povijenskih slovenskih zemalja nalazi se trenutačno što u sastavu Republike Austrije, što u sastavu Republike Hrvatske. Da bi to postigao potreban mu je vojni aparat čiji je Štajerska garda tek prvi korak. U budućnosti najavljuje osnivanje sličnih postrojbi diljem zemlje.

Pravo na posjedovanje oružja ljudsko je pravo

Najstrašnije pak je to što se radi o teško naoružanoj grupi desnih radikala koji su si utvarili da im za držanje oružja nisu potrebne propisane dozvole jer se u kriznim situacijama narod ima pravo boriti i mimo organizirane vojske. Šiško to pravo na naoružanje brani krinkom ljudskog prava omiljenog u SAD-u, svaki je građanin slobodan posjedovati i rukovoditi oružjem. Osim toga, prema njegovom tumačenju, on je predvodnik slobodne zemlje, za koju nitko ne zna niti ju je itko priznao, koja kao takva ima pravo na vlastitu vojsku.

Službenu Ljubljanu naziva veleizdajnicom, to je inače jedna od njegovih omiljenih riječi, čiji je jedini cilj genocid slovenskog naroda. Kao što vidite, slovenski vojvoda, svaka paralela s onim notornim vojvođanskim krvnikom je slučajna, ne zazire od teorija urota. Štoviše, tijekom svoje predsjedničke kampanje vrlo je otvoreno govorio o tome kako se protiv Slovenaca vodi rat koji predvode SAD i EU s namjerom da unište slovenski narod. Demokratski izabranu vlast pritom naziva, nemojte se sad iznenaditi, veleizdajnicima i poziva da ih se zbog genocida trajno izbaci iz zemlje.

Zajahat ćemo divlju buru koja dolazi

Sudeći prema najnovijem razvoju događaja i retorici kojom se služio pri polaganju zakletve otprilike stotinjak dragovoljaca, ne ostaje mnogo prostora sumnji o tome na koji bi se on način rješavao državnih oponenata. Čovjek u tom govoru, koji je isplivao u medije, doslovno poziva na rat. „Čekamo divlju buru koju ćemo zajahati kad čujemo poziv domovine.“ Riječi su to koje neodoljivo podsjećaju na one kojima je Hitler 30-godina huškao Nijemce protiv svijeta pa stoga nimalo ne čudi niti ostatak Šiškovog diskursa o krvi i zemlji koji je nacistima bio toliko omiljen.

Malo je za reći da pojava takvih paravojnih postrojbi u suvremenom svijetu u pamćenje priziva neslućene tragedije kojima smo svjedočili u prvoj polovici 20. stoljeća. Čak su i okolnosti pod kojima se ti pokreti ponovno javljaju slične, barem što se tiče neprijatelja. Oni su uvijek stranci koji ugrožavaju nacionalnu tradiciju kradući pritom domicilnom stanovništvu nužno potreban Lebensraum. Šiško je, naravno, jedan od najvećih zagovornika izgona svega neslovenskog iz zemlje, pritom bi iz Slovenije izgnao i sve one Slovence koji ne zadovoljavaju njegove nacionalističke kriterije. Prema njegovoj teoriji postoje, naime, dvije grupe ljudi: narod i ljudstvo. Narod čine svi oni građani koji su se rodili na tlu neke zemlje, a da pritom s ponosom ističu svoju nacionalnost (oni koji to ne rade prema njegovu tumačenju ne pripadaju narodu i vrijedni su prezira) dok se ljudstvo sastoji od svih onih priučenih nacionalista dotepenaca koji novousvojenu nacionalnu tradiciju baštine kao svetog Petra kajganu.

Staroslovenski pozdravi i paralele s Hrvatskom

Njegova privatna bojna, Štajerska garda, služi se osim oružjem i vjerom na neotuđivost povijesnih granica zemlje i po cijenu rata (a već sam ranije istaknuo kako su te povijesne granice povijesnih slovenskih zemalja debelo izmijenjane), i staroslovenskim pozdravom koji neodoljivo podsjeća na onaj starohrvatski pozdrav. Samo što ti suvremeni slovenski gerilci nisu spremni za dom, nego za Sloveniju.

Andrej Šiško, inače osuđeni kriminalac koji se pred sudom našao zbog pokušaja ubojstva, također smatra da Hrvatska i Slovenija ponovno moraju pokrenuti pregovore o graničnim pitanjima jer je prihvaćanje arbitražnog rješenja ravno veleizdaji.

Samo usput, kao netko tko govori slovenski, prilično sam se začudio kad sam čuo da Šiško u svojim govorima koristi arhaizme (veliki traven umjesto maj, što u 30 godina aktivnog služenja slovenskim jezikom nikad nisam čuo osim kad su se moji prijatelji Slovenci pokušali sjetiti povijesnih termina naziva mjeseca koje nitko više ne koristi). 

Policija istražuje, ali bi istraga mogla potrajati

Slovenske vlasti ovu opskurnu, ali zato nimanje strašnu političku pojavu koja, između ostaloga, zastupa tezu da je multikulturalnost ravna genocidu ili rodomoru, kako Šiško voli reć (i da, to mu je druga omiljena riječ), zasad samo istražuju. Najavljuju, doduše, da bi proces mogao potrajati zbog niza razloga, a svi se oni, kad ih se pogleda u širem kontekstu, čine kao izlika da se Šiškovoj gardi dopusti obrana granica. Kao što znamo, Slovenci već mjesecima vape za međunarodnom pomoći pri obrani granica od navale izbjeglica jer Hrvatska, navodno, ne čini dovoljno da spriječi ilegalne ulaske u civilizirani dio svijeta pa se ovo neočekivano pojačanje, ne poduzme li se uskoro službeno nešto, može čitati i kao dobrodošla pomoć. 

Zanimljivo, Šiško, primjerice, za sigurnosne propuste ne krivi isključivo Hrvate, on veći problem vidi u neadekvatnosti slovenskog obrambenog sustava. U onom polaganju zakletve koji sam maločas spomenuo vrlo je jasno rekao da njegova bojna mladim ljudi nudi vojnu obuku jer im je država, ukinuvši obavezno služenje vojnog roka, to pravo oduzela. „Mi ćemo vas podučiti obrani, a kad se jednom slične jedinice formiraju i u ostalim povijesnim slovenskim zemljama, udružit ćemo se pa nam se u obrani granica može priključiti i slovenska vojska.“ Pazite, slovenska vojska se može priključiti paravojnim postrojbama!

Policiji to nije dovoljno, dokazni materijal koji je isplivao s videima koji su preplavili Internet. Da, postoje tragovi niza mogućih zločina, ali prerano je još zaključivati da se inauguracijom Štajerske garde krši slovenski ustavno-pravni poredak. Malo sutra. Brane iz slovenskog ministarstva unutarnjih poslova da su slučaj prepustili državnim odvjetništvima u Ljubljani, odnosno Mariboru.

Politički vrh Slovenije reagirao je ipak nešto brže. Čitav politički mejnstrim ogradio se od Šiškove retorike te pozvao slovenske organe reda da se u što žurnijem roku pozabave ovom nacionalnom sramotom koja bi se, prema svemu sudeći, mogla pretvoriti u ozbiljan sigurnosni problem. Prisjetimo se samo koliko je sličnim Hitlerovim paravojnim postrojbama trebalo da svojom populističkom retorikom i perfidnim nasiljem svijetu nametnu najcrnje doba u povijesti čovječanstva.

Slovenija

andrej šiško

štajerska garda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter