Za obitelj, za dom, za rasu!

Slovenska krajnja desnica više se niti ne trudi sakriti direktne veze s nacizmom. Počeli su lijepiti sramotne plakate po ulicama


Robin Mikulić
26.07.2018.10:25
Slovenska krajnja desnica više se niti ne trudi sakriti direktne veze s nacizmom. Počeli su lijepiti sramotne plakate po ulicama
Reuters

sažeto

Centar Velenja osvanuo je ovaj vikend oblijepljen nacističkim plakatima koji nedvojbeno zazivaju povratak fašizma. Janez Janša u tome ne vidi ništa drugo doli komunističke provokacije


Robin Mikulić
26.07.2018.10:25

Ne muči samo Hrvatska muku s nerazriješenim ostacima svoje mračne povijesti. Slovenske se vlasti ovih dana također bore sa pojačanim neonacističkim aktivnostima. U Velenju je, naime, osvanuo niz nacističkih plakata koji napisani u prepoznatljivom i nacistima omiljenom fontu raspiruju govor mržnje. Čitava je stvar prijavljena policiji, a istraga je još uvijek u tijeku.

Slovenski mediji ovaj incident povezuju s porastom albanskih obitelji u Velenju, no župan Bojan Kontič, koji je ovaj nemili događaj učinio javnim objavivši sporni plakat na svom Facebook profilu, takav scenarij usmjeren isključivo protiv albanske nacionalne manjine negira. On, umjesto toga, tvrdi da je jačanje krajnje desnice općeuropski fenomen koji nije zaobišao niti Velenje kao jedan multikulturalni grad koji slavi toleranciju.

facebook

Falični zakon o zabrani govora mržnje

Najveći problem, kao i mnogi drugi slovenski političari i javne osobe, vidi u manjkavom zakonu koji se tiče govora mržnje. Zbog nejasnoća upisanih u zakon tek rijetki slučajevi govora mržnja završavaju na sudu dok ih se još manji broj sankcionira. Zanimljivo, Slovenci svoju Vladu pozivaju da se ugleda na austrijsko zakonodavno rješenje koje je po pitanju širenja govora mržnje prilično oštro. Dovoljno je spomenuti kazne koje su proustaški orijentirani Hrvati koji su ove godine hodočastili u Bleiburg dobili.

Na neugodnu situaciju u Velenju osvrnuli su se i najistaknutiji slovenski političari. Još uvijek aktuani premijer Slovenije, Miro Cerar, čitavu je priču oštro osudio u ime svoje Vlade, stranke i sebe osobno dok je Janez Janša, njegov potencijalni nasljednik, ponovno pribjegao teorijama zavjere.

On je, tako, umjesto da se najžustrije ogradi od tekovina nacionalsocijalizma čitavu situaciju označio kao komunistički pokušaj izazivanja novog kulturnog rata, a nije se zaboravio osvrnuti niti na Titov spomenik koji već desetljećima stoji u Velenju.

nacizam

Cerar

janša

velenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter