jedna sasvim obična djevojka

Slučajno otkrivene još dvije stranice dnevnika Anne Frank, a sadržaj je mnoge iznenadio


Daniel Radman
16.05.2018.09:35
Slučajno otkrivene još dvije stranice dnevnika Anne Frank, a sadržaj je mnoge iznenadio
Reuters

sažeto

"Svatko tko čita ove stranice ne može potisnuti osmijeh", rekao je Frank van Vree, ravnatelj nizozemskog Instituta za studije rata, genocida i holokausta


Daniel Radman
16.05.2018.09:35

Znanstvenici su otkrili sadržaj dvije stranice dnevnika Anne Frank koje su godinama bile tajna jer ih je djevojčica prekrila zaštitnim smeđim papirom. Tehnikom digitalne obrade sada su uspjeli dešifirirati zapisano.

Sadržaj je mnoge iznenadio. Naime, Anne je na njima zabilježila proste viceve te objašnjenja seksa, kontracepcije i prostitucije. "Stranice su nam omogućile da se još više približimo Anni kao djevojci i spisateljici", izjavio je Ronald Leopold, ravnatelj muzeja Anne Frank.

"Svatko tko čita ove stranice ne može potisnuti osmijeh. One samo pokazuju da je Anna, sa svim svojim talentima, bila sasvim obična djevojka", dodao je Frank van Vree, ravnatelj nizozemskog Instituta za studije rata, genocida i holokausta.

Anne Frank je bila djevojčica židovskog porijekla koja je živjela u Frankfurtu, a nakon dolaska nacista na vlast 1933. godine, kao 4-godišnjakinja, s roditeljima je prebjegla u Amsterdam. Ondje su se skrivali tijekom njemačke okupacije Nizozemske, tijekom koje je Anne vodila dnevnik, da bi ih godinu dana prije kraja Drugog svjetskog rata otkrili nacisti i deportirali u logor Bergen-Belsen. U svibnju 1945. Anne je preminula. Njezin dnevnik pronađen je nakon završetka rata, a prvi put je objavljen 1947. godine.

rat

dnevnik

anna frank

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter