VIDEO: POBJEGAO OD KUĆE U SAMOSTAN

Snimila dokumentarac o bratu: Sada je 'vojnik' Legije Kristove, konzervativnog svećeničkog reda čiji je osnivač bio pedofil


Mia Peretić
21.04.2018.18:00
Snimila dokumentarac o bratu: Sada je 'vojnik' Legije Kristove, konzervativnog svećeničkog reda čiji je osnivač bio pedofil
Screenshot/YouTube

sažeto

Obitelj ima pravo na tri telefonska poziva i jednu posjetu godišnje, a kad mu šalju pisma, bivaju otvarana i prije no što ih dobije u ruke


Mia Peretić
21.04.2018.18:00

Zita Erffa snimila je dokumentarac "Najbolje što možeš napraviti sa životom" o slučaju svog brata Lászla, koji se nakon srednje škole pridružio Legiji Kristovoj, konzervativnom i ultra-desnom rimokatoličkom svećeničkom redu, osnovanom 1941. u Meksiku, piše njemački Vice.

Ovaj red bivši članovi opisuju kao kult, a Ujedinjeni narodi su 2014. objavili izvještaj u kojem se organizacija optužuje za svjesno otuđivanje mladih članova od roditelja, te da im komunikaciju ograničavaju na par poziva godišnje.

Legiju Kristovu osnovao je meksički svećenik Marcial Maciel, za kojeg je utvrđeno da je godinama seksualno zlostavljao djecu i sjemeništarce, a imao je i troje djece s dvije žene. Maciel je umro 2008. godine, a nakon njegove smrti na vidjelo su izašli i drugi skandali poput onog iz 2012. kada je čelnik Legije priznao da jedan od njihovih najpoznatijih svećenika ima dijete, te da se sedam svećenika nalazi pod istragom Vatikana zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. 

Neki su članovi nakon skandala pokušali napustiti red, no ne i László, o čemu govori u filmu koji je ove godine bio nominiran za nagradu na Berlinskom filmskom festivalu. 

Samo je nestao

Zita je saznala da joj se brat pridružio Legiji nakon što se javio telefonom, rekavši da je tamo već tri dana. Idući su puta razgovarali tek godinu dana poslije, kada je smio primati posjete.

Prisjeća se da su oboje za ovaj red saznali preko tetke. Legija je organizirala ljetne kampove za mlade, a teta im je jedne godine ponudila da odu s njenom djecom. 

Iako tada nije doživjela ništa neobično, nije joj se svidjelo što su zahtijevali da se upišu u njihov omladinski klub.

Potpuna kontrola

Nakon što im se László pridružio, imali su pravo na tri telefonska poziva i jednu posjetu godišnje. Slali su mu pisma, no bila su otvarana i prije no što bi stigla do njega. Nakon prve posjete, toliko se promijenio da je majka rekla da bi više voljela da ga nije niti vidjela.

Zita nadalje kaže da se na snimanje dokumentarca o bratu odlučila nakon škole filma u Meksiku. László je pristao, a film je snimljen u središtu reda u samostanu gdje on trenutno živi. Vjeruje kako je Legija Kristova dozvolila snimanje nakon skandala o seksualnom zlostavljanju, te da su zapravo htjeli 'ispeglati' ugled tako da će vanjskom svijetu pokazati da se tamo ne događa ništa neobično ili loše.

No, u filmu je očito da je život unutar Legije strogo kontroliran. Primjerice, red ne dopušta dječacima da vrijeme provode u parovima jer smatraju da veće grupe garantiraju lojalnost pa tako se, tijekom šetnje u pauzi, uglavnom kreću u grupicama. 

László u filmu kaže da je osjetio Božji poziv da se pridruži Legiji, pa iako Zita u potpunosti ne shvaća bratovu motivaciju da radikalno promjeni život, dragog joj je što je imala priliku otvoreno razgovarati s njime, te da joj, nakon svega, djeluje sretno. 

crkva

Vatikan

religija

kult

red

samostan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter