Anketa: Koja je vaša cijena?

Šoping na političkoj sceni košta milijune javnog novca, evo kako to rade na zagrebačkoj sceni


Valerija Bebek
07.01.2019.16:00
Šoping na političkoj sceni košta milijune javnog novca, evo kako to rade na zagrebačkoj sceni
Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

Uskok je potvrdio da istražuje navode o nuđenju 3 milijuna kuna gradskom skupštinaru da pređe u klub Milana Bandića


Valerija Bebek
07.01.2019.16:00

Politički transferi, o javnom, odnosno našem trošku. Zavrzlama i intrigama napucana politička trgovina koju se više nitko ni ne trudi prikrivati svakog dana izbaci neku novu informaciju. Sada je to konkretan iznos, SDP-ovom gradskom vijećniku, navodno se nudilo tri milijuna kuna da prijeđe na stranu Milana Bandića.

"Čuo sam za tu ponudu, ali ja ne napuštam SDP. Meni osobno nitko nije došao s ponudom, ali slali su izaslanike", rekao je Zvane Brumnić za N1 prošloga tjedna kada je komentirao navode da prelazi na Milanovu stranu.

Budući da nije riječ o privatnom nogometnom klubu, koji sa svojim privatnim novcem ima pravo kupovati igrače kako i koliko želi, nego je riječ o javnom novcu svime se morao početi baviti i Uskok. Krenuli su provoditi izvide o navodima da je netko SDP-ovcu nudio milijune kuna. "S obzirom da su izvidi sukladno zakonskim odredbama tajni, ne možemo davati informacije", kazali su iz Uskoka za N1.

Goran Mehkek / CROPIX

Junak Zvane

Nakon što je Krešu Beljaka i HSS po sličnom scenariju napustio zastupnik Mladen Madjer, Beljak je u svom stilu prokomentirao navode o političkoj trgovini. "Ako su tri milijuna kuna kad je Brumnić u pitanju, onda je za saborskog zastupnika cifra puno viša", rekao je Beljak.

Tko je junak koji je odbio tri milijuna kuna za pomicanje iz jedne klupe u drugu? Zagrepčanin Zvane Brumnić, godinama je bio desna ruka Davora Bernardića, što je i potvrđeno početkom 2017. kada je postao glavni tajnik SDP-a. Od 2010. zastupa SDP u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Diplomirani inženjer građevinarstva, a godinama je radio u Gradskom uredu za prostorno planiranje.

Kada je imenovan na tu funkciju jedan anonimni SDP-ovac je za Tportal kazao kako je Brumnić Bernardićeva siva eminencija. "Rijetko koju odluku u Skupštini je Bero donio, a da se nije prije konzultirao sa Zvanetom. Neki čak Beru nazivaju njegovim projektom, ali ne bih se baš složio s tim", kazao je SDP-ov insajder.

Ronald Gorsic / CROPIX

U šturoj biografiji vidljivo je da je po horoskopu strijelac, to su ljudi koji znaju biti iznimno optimistični, čak i do granice odvajanja od stvarnosti. Što bi se moglo reći da Brumnićevu epizodu nakon lokalnih izbora 2017. Tada je u razgovoru za N1 tvrdio da je SDP pobijedio, ali nije bio siguran gdje sve. 

Zaposlenje kćeri nije dovoljno

“SDP je obranio dvije županije, imate gore sjever, imate Istru…”, voditelj Tihomir Ladišić ga je ponovno upozorio kako je u Istri pobijedio IDS. Kasnije je opet rekao da misli da su lokalne izbore dobili. “Sve što smo imali smo zadržali, HDZ se još mora pokazati”. Ali nisu, opet mu je to Ladišić napomenuo - izgubili su gradonačelnike u Splitu i Dubrovniku. Nakon tog je Brumnić prizao da baš i ne zna broj gradova u kojima su dobili.

Zvane Brumnić više ne obnaša dužnost tajnika SDP-a. "Ibler njime nije bio zadovoljan, tako da je postignut dogovor o njegovu povlačenju, pa će ga zamijeniti sadašnji poslovni direktor, Nikša Vukas", objavio je kratko Novi list u ožujku 2018.

Kakav je takav je, ali Bandić ga je navodno bio spreman navabiti s tri milijuna kuna. To odanog Berinog suradnika nije zanimalo. Kaže, čuo je priče, ali iz SDP-a ne ide. Za razliku od velikog broja drugih koji su otišli ili u nezavisne vode ili su se, poput Milanke Opačić, priključili u 'Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti'.

Goran Mehkek / CROPIX

Najnabrušeniji da otkrije prave razmjere te političke korupcije je Krešo Beljak, pogotovo nakon što mu je prebjegao Madjer. U javnosti je potvrđena informacija da je Madjareva kći Tajana Šimunić zaposlena u listopadu 2018. u gradskoj upravi, primljena je u službu temeljem natječaja koji je raspisala pročelnica Stručne službe gradonačelnika, na radno mjesto višeg stručnog suradnika za Centralni registar ljudskih resursa Grada.

Ali Beljak zna da to nije dovoljno dobar razlog, dakle ni zapošljavanje djeteta nije dovoljna cijena za prelazak u suprotni tabor. Kako kažu svi imaju svoju cijenu pa recite nam u anketi za koju biste cifru vi prešli u suprotni tabor?

Milan Bandić

anketa

USKOK

Zvane Brumnić

politička trgovina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter