Noćna patrola

Splitski maloljetnici konzumiraju drogu, alkohol i cigarete, a policija ih je čak 39 pronašla u noćnim satima bez nadzora


Juraj Filipović
12.09.2017.15:25
Splitski maloljetnici konzumiraju drogu, alkohol i cigarete, a policija ih je čak 39 pronašla u noćnim satima bez nadzora
Arhiva/Cropix

sažeto

Buntovni osnovnoškolci i srednjoškolci susreću se u svojim godinama prvi put s noćnim životom. Vani se žele osjećati zrelo i dominantno iako to nisu


Juraj Filipović
12.09.2017.15:25

Zanimljivo priopćenje splitske policije poslano je jutros u javnost, a koje možda najbolje u kratkim statističkim crtama opisuje noćni, vikendaški izlazak mladih osoba.

Dolaze u iskušenje s drogom i alkoholom

Buntovni osnovnoškolci i srednjoškolci susreću se u svojim godinama prvi put s noćnim životom. Vani se žele osjećati zrelo i dominantno iako to nisu.

Tako će "naivnim" roditeljima pričati priču kako idu kod prijatelja igrati PlayStation, jesti čips i piti voćne sokove, a zapravo će dosta njih doći u iskušenje s drogom, alkoholom ili cigaretama.

Naime, splitski policajci posljednja dva vikenda provodili su preventivno-represivne akcije koje su bile usmjerene na suzbijanje rizičnih i neprihvatljivih ponašanja kod djece i mladih.

Iz svega je, pogađate, proizišla poražavajuća statistika.

Rizične lokacije

Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije, kazala je da su akcije bile usmjerene na mjesta i objekte koji su prepoznati kao rizični u lokalnim sredinama te da su kontrolirali i sankcioniranje sve oblike neprihvatljivog ponašanja, a posebno kršenje zabrane prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnicima.

"Policijski službenici postupali su i po problematici zlouporabe droga, rizičnih ponašanja u prometu, kontrole posjeta kladionicama kao i nadzora noćnih izlazaka maloljetnih osoba nakon 23 sata bez pratnje roditelja ili osobe od povjerenja", dodala je.

Poražavajuća statistika, a dio odgovornosti snose i roditelji

U sedam slučajeva su sankcionirali prodaju i usluživanje alkoholnih pića maloljetnicima, a u jednom slučaju i prodaju duhanskih proizvoda. U nedozvoljenim noćnim izlascima zatekli su 39 osoba mlađih od 16 godina, jednu su osobu uhvatili dok je koristila droge, devet mladih vozača je uhvaćeno kako voze pod utjecajem alkohola, a tri su vozile prije položenog vozačkog ispita.

"Izvršen je obilazak većeg broja objekta, javnih mjesta i prostora u zonama obrazovnih ustanova, a sve u cilju podizanja svijesti i odgovornosti, radi zaštite života, zdravlja i opće sigurnosti djece i maloljetnika, a posredno i svih građana. Policija će i dalje, sukladno ovlastima i prioritetima, u suradnji s drugim službama nastaviti s provođenjem aktivnosti. Isto tako ističemo i važnost uloge roditelja, posebno u nadzoru noćnih izlazaka, kao i pravnih i fizičkih osoba u djelu koji se odnosi na poštivanja zakonskih odredbi kojima se štiti zdravlje i sigurnost mladih zabranom prodaje alkohola i duhanskih proizvoda i onemogućavanjem posjećivanja kladionica", stoji u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornica Lolić.

Split

policija

alkohol

droga

statistika

mladi

cigarete

akcija policije

maloljetnic

Podijeli članak