'pokopali su ga kao psa!'

Sin odlikovanog branitelja na sprovodu morao sam kopati očev grob


Ružica Matić
21.07.2017.19:30
Sin odlikovanog branitelja na sprovodu morao sam kopati očev grob
Facebook 84. Gardijska Bojna ''TERMITI''

sažeto

Udovica branitelja Frane Jurišića kaže kako je sprovod pretvoren u javnu sramotu isključivo zbog nemara i bešćutnosti komunalnog poduzeća Grada Benkovca


Ružica Matić
21.07.2017.19:30

Benkovac potresa slučaj udovice 49-godišnjeg branitelja Franje Jurišića čiji je pogreb - unatoč činjenici da je riječ o odlikovanom djelatniku MORH-a kojega su ispratili i pripadnici Oružanih snaga i počasni vod - pretvoren u skandal, javlja Zadarski list.

Udovica Lidija Jurišić, majka troje djece, kaže kako je sprovod pretvoren u javnu sramotu isključivo zbog nemara i bešćutnosti komunalnog poduzeća Grada Benkovca, Benkovića, koji je pripremio tako loše ukopno mjesto da pogreb nije bio moguć. Raka koju su iskopali komunalci bila je duboka svega tridesetak centimetara.

Grob je morala kopati obitelj pokojnog Frane Jurišića i njegovi ratni suborci. Sinu pokojnog branitelja je pritom pozlilo.

Facebook  84. Gardijska Bojna ''TERMITI''

Pripadnici MORH-a, koji su udovici na sprovodu trebali uručiti hrvatsku zastavu, bili su u šoku, kao i vojnici koji su došli ispaliti počasni plotun, piše Zadarski list. Ogorčeni su na sve bili i pripadnici Franjine 84. gardijske bojne HV-a, Termiti.

Udovica Frane Jurišića Zadarskom listu je rekla kako je njen suprug počinio samoubojstvo pod teretom PTSP-a i neimaštine. Kako im je od njegove mirovine za 30-postotni invaliditet i kredita za život ostajalo samo 2.400 kuna, nisu bili u mogućnosti kupiti obiteljsku grobnicu. Stoga je s komunalnom tvrtkom Benković dogovoreno da Franju privremeno pokopaju u zemljani dio groblja, te ga po zakonu ekshumiraju za godinu dana. Međutim, sve je odrađeno nedostojno čovjeka, kaže Lidija Jurišić.

"Supruga su mi pokopali kao psa! Možete li vjerovati da sam i jučer, kada sam odnijela cvijeće na grob, dotakla kapsu, koliko su plitku rupu iskopali. Taj događaj koji nas je ostavio bez supruga i oca za nas je bio velika tragedija, našli smo ga mrtvog nakon što je popio tablete, ali kada je sprovod krenuo i povorka odjednom stala pred grobom, htjela sam da i mene zemlja proguta. Počasni vod je stao, ljudi u uniformama, sve je stalo... Gledali smo u rupu toliko plitku da u nju ne možeš ni životinju pokopati, a kamoli čovjeka... Bilo je strašno", ispričala je Lidija Jurišić. Sprovod je bio prije mjesec dana, a ponižena udovica kaže kako joj se još nitko nije ispričao. 

Facebook  84. Gardijska Bojna ''TERMITI''

Pripadnici Termita, koji su prvi počeli kopati raku, fotografirali su sprovod i objavili na svojoj Facebook stranici cijeli album i posvetu pokojnom Frani Jurišiću.

"Mjerodavne služe siromašnog grada Benkovca nisu do kraja kako treba obavile svoj dio službe u vezi posljednjeg počivališta - groba.Trebali bi imati desetak rezerviranih uređenih grobova za HR Branitelje. Pokojni Franjo je prošao sve terene djelatno od Bosne, Velebita do Prevlake u Hrvatskoj vojsci i zaslužuje uređenije mjesto. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata,Medaljom VRO "Ljeto 95" i "Oluja" i zadužio skupa sa nama "svojom braćom" po oružju iz Domovinskog rata, Republiku Hrvatsku za njen napredak i bolje sutra. U vezi tog pitanja svećenik je naglasio iz evanđelja po Ivanu da nije toliko bitan veliki grob nego koga Bog velkodušno primi sebi.Izmolio je oprost od grijeha za pokojnog Franju.Pedesetak "Termita" je ispratilo svog nekadašnjeg suborca Franju Jurišića. Nek ti je vječna slava i hvala! Počivao u miru Božijem! S nama si!", poručili su pokojnom branitelju njegovi suborci. 

Direktor tvrtke koja je trebala iskopati raku tvrdi kako su radili po pravilima. 

Facebook  84. Gardijska Bojna ''TERMITI''

"Ovdje se radilo o zemljanom ukopu jer obitelj nije imala svoj grob. Djelatnik zadužen za vođenje groblja izišao je na teren, odredio lokaciju i iskopao ukopno mjesto. Kopalo se koliko se moglo, a udaljenost od kapse do vrha ukopnog mjesta mora biti 80 centimetara. Međutim, prema riječima djelatnika, došao je do stijene i prestao je kopati zbog procjene da je to bilo dovoljno za kapsu. Slažem se da je ukopno mjesto bilo traljavo, jer rupa nije dovoljno iskopana, ali ipak smo radili po pravilima", rekao je Zadarskom listu Ivica Erlić, direktor komunalne tvrtke Benković.

Benkovac

branitelj

grob

Frane Jurišić

Podijeli članak