100posto komentar

Sramotna odluka o tekstu predsjedničke prisege još je jedna cinična poruka sudstva i vlasti građanima


Jakov Novak
25.07.2017.19:55
Sramotna odluka o tekstu predsjedničke prisege još je jedna cinična poruka sudstva i vlasti građanima
arhiva Cropix

sažeto

 S time, ako netko tko ne vjeruje da je rimokatolički bog krajnji autoritet, daje prisegu gdje je On garancija pridržavanja iste, koji je efekt?


Jakov Novak
25.07.2017.19:55

Cinizam. To je, nakon deset godina odlučivanja, poruka koju su suci Ustavnog suda, poslali hrvatskim građanima, presudivši da rečenica „Tako mi Bog pomogao“ u prisezi predsjednika Republike ni na koji način ne krši ustavna prava građana.

Svojom odlukom suci Ustavnog suda još su jednom pokazali da ne mare za građane, ali su nam i svima poslali poruku da je prisega tek puka formalnost. Ma tko bi je se uopće pridržavao?

Krenimo redom.

Sramotna postava Ustavnog suda formirana političkom trgovinom

Ustavni sud danas je donio odluku kako završna rečenica 'Tako mi Bog pomogao' u svečanoj prisezi osobe koja upravo kreće obnašati dužnost Predsjednika republike Hrvatske ne krši ustavna prava građana koji nisu dio rimokatoličke vjeroispovijedi, odnosno osobe koja prisegu daje.

Kako Ustavni sud navodi u odluci za koju im je trebalo deset godina: 

Ta rečenica sama po sebi nije u direktnoj ili indirektnoj vezi s bilo kakvim religioznim opredjeljenjem izabranog predsjednika. Ona ne predstavlja, kako to navode predlagatelji, "teističko i vjersko uvjerenje", i ničim ne sprječava izabranog predsjednika "u iskazivanju drugog vjerskog odabira", odnosno izricanjem svečane prisege i riječi "Tako mi Bog pomogao" ne nameću predsjedniku Republike određeno vjersko opredjeljenje. Budući da se prilikom davanja svečane prisege ne radi o činu koji bi predstavljao čin očitovanja vjerskog uvjerenja, činjenicom da su riječi "Tako mi Bog pomogao" sadržane u tekstu prisege, te da ih predsjednik Republike izgovara prilikom davanja svečane prisege, ne vrijeđaju se predsjednikova "sloboda savjesti i vjeroispovijedi" i njegovo pravo na "slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja", kao privatne osobe.

Od devet sudaca samo ih je dvoje imalo odvojena mišljenja, odnosno nisu se slagali s konstatacijom da se ničija prava u sekularnoj republici ovime ne krše.

Na stranu da je ova sramotna postava Ustavnog suda, formirana najjeftinijom ekspresnom političkom trgovinom HDZ-a i SDP-a, u krivu. Ako će Hrvatska ikada i imati predsjednika koji otvoreno ističe da je ateist, budist ili rastafarijanac, ova prisega bit će mu u najmanju ruku smiješna, a u najgoru će se osjećati kao da mu se uskraćuje sloboda vjeroispovijedi i govora i nameću mu se narativni okviri iza kojih ne stoji. Prvi dan predsjedanja državom počeo bi mu dobrovoljnom negacijom vlastitih stavova. Što će nam predsjednik koji će radi pozicije zaboraviti imati stav?

Vrhunac cinizma - "prisega je samo svečani ceremonijalni akt"

Kad smo kod toga, Ivi Josipoviću završetak prisege nije smetao kad ju je davao jer je to dio naše 'katoličke tradicije'. I u nekom common sensu je u pravu. Zato na stranu to što su Ustavni suci u krivu.

Spominjanjem Boga kao krajnjeg autoriteta, prisezi se daje težina zbog koje bi onaj koji je izgovara trebao dva puta promisliti o kršenju te iste prisege. I to je dobro. Svemu što potiče odgovornost javnih dužnosnika, pogotovo naših, ima mjesta u službenom protokolu. S time, ako netko tko ne vjeruje da je rimokatolički bog krajnji autoritet, a daje prisegu gdje je On garancija pridržavanja iste, koji je efekt? Osim negiranja vlastitih stavova.

Ono što je još bitnije, puno bitnije od uključivanja Boga u prisegu, je objašnjenje zašto ta i takva prisega ne krši Ustav. Po Ustavnom sudu prisega 'u suštini predstavlja samo svečani ceremonijalni akt'.

Ciničnije objašnjenje nisu mogli dati. Zbog kršenja riječi izgovorenih pod prisegom u nekim demokracijama ministri su išli na teške robije, predsjednici su davali ostavke, stranke se raspadale… Pa upravo sada SAD prolazi jednu od svojih najdubljih političkih kriza zbog kršenja prisega.

A našem je Ustavnom sudu prisega, eto, kič predstava za mase. Ma nitko to ne uzima ozbiljno, a najmanje bi trebala osoba koja se zaklinje da će se kao hrvatski državni poglavar držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mu Bog pomogao.

Zato je ova odluka grozna. Zbog tog objašnjena, jer otkriva svu jebivjetrost obnašanja odgovornih državničkih funkcija. I njima to odgovara, jer da tomu nije tako pola njih vjerojatno nikada ne bi primirisalo Ustavnom sudu i privilegijama koje on donosi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

100posto komentar

politika

predsjednica RH

komentar

Ustavni sud

Ustav

prisega

Podijeli članak