Nakon neuspješnog egzorcizma

Prosvjednici zavezali kip anđela za kamion i srušili ga, jer im liči na sotonu


Valerija Bebek
20.01.2018.16:35
Prosvjednici zavezali kip anđela za kamion i srušili ga, jer im liči na sotonu
Reuters

sažeto

Prije rušenja prosvjednici su je gađali bijelom bojom, pljuvali na nju i zvlai svećenika da je pškropi svetom vodom


Valerija Bebek
20.01.2018.16:35

Maskirani prosvjednici srušili su crvenu skulpturu u obliku anđela i slomili joj krila, ovaj vandalizam u južnoj Ateni opravdali su time što po njim anđeo podsjeća na sotonu. Skulptura se naziva Phylax, što na grčkom znači čuvar.

Otkako je postavljena osam-metarska skulptura okuplja oko sebe prosvjednike, neki su na nju bacali bijelu boju, drugi su pljuvali, a treći su pak pozvali svećenika da po kipu pošprica svetu vodu, kako bi na skulpturi proveli egzorcizam.

Postavljena je početkom prosinca u obalnom predgrađu Atene Palaio Falirou. Protiv Phylaxa su prosvjedovali neki domaći stanovnici, vjerski konzervativci i simpatizeri stranaka tvrde desnice.

"Sredinom tjedna skupina od 15-ak zakrabuljenih osoba vezala je skulpturu užetom koje su zakvačili za stražnji kraj kamiona. Tako su ga srušili", ispričao je načelnik Palaio Faliroa Dionysis Hatzidakis za lokalni radio, piše Reuters. Vandali su prijetili svjedocima kako će ih ozlijediti, ako nazovu policiju.

Ako se skulptura Phylaxa može popraviti ponovno će je postaviti, rekao je glasnogovornik načelnika. Autor skulpture je poznati grčki umjetnik Kostis Georgiou koji djeluje i u Grčkoj i u inozemstvu. Za lokalne medije je rekao kako je Phylax prebačen na sigurno mjesto ta da se nada kako "zlo neće pobijediti".

Grčka

desnica

Atena

kip

Phylax

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter