KAKO ĆE HŽ OVO PREŽIVJETI?

Stižu stroga pravila Europske Unije, ako vlak kasni dva sata imate pravo na puni povrat novca


Tomislav Kukec
15.11.2018.14:30
Stižu stroga pravila Europske Unije, ako vlak kasni dva sata imate pravo na puni povrat novca
Danijel Soldo / CROPIX

sažeto

Europski parlament izglasao je Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu koja donosi niz novosti za korisnike vlakova


Tomislav Kukec
15.11.2018.14:30

Korisnici željezničkih usluga nesumnjivo su najstrpljivije osobe u Hrvatskoj, sa vrlo otvorenim pogledom na vrijeme, svjesni da predviđeno vrijeme polaska ili dolaska nekog vlaka nema najčešće nikakve veze u hrvatskoj. 

Vlakovi Hrvatskih željeznica kasne, neprijeporna je činjenica, a rezultat je to niza različitih okolnosti, od dotrajalosti pruga, lokomotiva, vremenskih prilika...

Ni nevrijeme nije dovoljna isprika

Stoga ćemo sa zanimanjem pratiti kako će naš HŽ ispoštovati novu odredbu Europske Unije, prema kojoj se znatno strože regulira europski željeznički promet. Danas je, naime, Europski parlament izglasao Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. 

„Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. Ta prava će moći ostvariti čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uvjetima“, rekla je Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja je bila dio skupine koja je radila na novoj Uredbi.

Europski parlament

vlak

Biljana Borzan

Hrvatske željeznice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter