NAŠIH 10 PRIJEDLOGA

Što ako Ježić konačno vrati državi pet milijuna eura, za koje prosječan Hrvat treba raditi 530 godina?


Juraj Filipović
13.09.2017.18:05
Što ako Ježić konačno vrati državi pet milijuna eura, za koje prosječan Hrvat treba raditi 530 godina?
CROPIX

sažeto

U razvijenim demokracijama "politički bossovi" padaju zbog gramatičke pogreške, preljuba, prebrze vožnje…


Juraj Filipović
13.09.2017.18:05

Što država može napraviti s pet milijuna eura?

Hrvatska VS. Norveška

Ako pričamo o Hrvatskoj, to bi vjerojatno bio novac koji bi se postepeno otopio na plaće, beneficije i službene automobile neefikasne, trome i nagomilane birokracije. Uglavnom nikome ne bi palo na pamet vatrogascima kupiti novu opremu, izgraditi pokoju školu ili vrtić ili subvencionirati mlade znanstvenike.

Recimo, u Norveškoj bi taj novac bio do zadnje kovanice opravdan te racionalno i transparentno potrošen za dobrobit, progres i ravnopravnost svih građana.

Ali Hrvatska nije Norveška. Jer da jest, onda se vjerojatno ne bi ni dogodila situacija u kojoj premijer za "šačicu" mita nekim Mađarima prodaje nacionalnu tvrtku od strateškog interesa.

No da se takav scenarij možda i dogodio u Norveškoj, glavni akteri korupcijskog skandala zasigurno ne bi likovali, vrijeđali i predstavljali relevantne društvene čimbenike čije bi knjige napisane u zatvoru recenzirali vodeći ljudi iz domaćeg medijskog biznisa.

Oni bi zbog visokog stupnja demokratskog ponašanja, razvijene političke kulture i prisutne moralne odgovornosti podnijeli ostavke, otišli u zatvor guliti krumpire pa bi usput i prodali svu imovinu kako bi podmirili svoje dugove.

I nikad se, vjerojatno, više u javnom prostoru ne bi pojavili. Bili bi proglašeni nacionalnim veleizdajnicima, a slučajni prolaznici bi pored njih prolazili kao pored duhova.

U razvijenim demokracijama "politički bossovi" padaju zbog gramatičke pogreške, preljuba, prebrze vožnje…

No u Hrvatskoj sudski optuženi tajkuni koji su primili pet milijuna eura mita, mogu raditi što im srce želi, i pritom biti smatrani biznis vertikalama.

'Vi niste normalni'

Naravno, riječ o je bivšem vlasniku Diokija i ključnom svjedoku u postupku protiv bivšeg premijera Ive Sanadra u slučaju primanja mita od mađarskog MOL-a, Robertu Ježiću.

Na jučerašnjem ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje kada će državi uplatiti pet milijuna eura koje mu je, prema vlastitu priznanju, mađarski MOL uplatio za mito Sanaderu kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini.

"Vi stvarno niste normalni", poručio je Ježić novinskoj ekipi koja ga je u utorak nakon svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu pitala kada će u proračun uplatiti novac koji je na račun svoje švicarske tvrtke navodno primio za Sanadera.

Obećanje da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura Ježić je dao još u listopadu 2012. kada je kao krunski svjedok ispitan u prvom postupku protiv Sanadera u kojemu je bivši premijer pravomoćno osuđen na 8,5 godina zatvora.

Iako je isprva govorio da će novac vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen kasnije je promijenio priču. Nakon što je presuda postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

U prosincu 2015. zagrebački Županijski sud spojio je postupak protiv Sanadera s optužnicom protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, a kako je slučaj u međuvremenu privremeno prekinut, nova presuda ne očekuje se uskoro.

U svakom slučaju, ako se Robert Ježić jednog dana odluči državi uplatiti pet milijuna eura, za koje Hrvat s prosječnom hrvatskom plaćom treba raditi oko 530 godina, ovim putem ćemo državi dati nekoliko savjeta za raspolaganje spomenutim novcem. 

Ovo je naših deset prijedloga:

1. S pet milijuna eura bilo bi moguće kupiti oko 35 CT uređaja

2. S pet milijuna eura bilo bi moguće kupiti oko 7 tisuća računala za osnovnoškolce

3. S pet milijuna eura bilo bi moguće kupiti oko 70 stanova u Zagrebu od pedesetak kvadrata za najsiromašnije građane

4.S pet milijuna eura, apsolutno sve vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj mogle bi biti uvelike modrnizirane i mogle bi djelovati u normalnim europskim uvjetima. Pritom mislimo na odijela i svu pripadajuću opremu. 

5. S pet milijuna eura, petsto najboljih hrvatskih studenata moglo bi bez brige upisati prosječan doktorski studij.

6. S pet milijuna eura moglo bi se izgraditi i obnoviti oko stotinjak dječjih igrališta diljem Hrvatske

7. S pet milijuna eura moguće je tjedan dana u apsolutno svim hrvatskim osnovnim školama nahraniti toplim obrokom sve hrvatske učenike.

8. S pet milijuna eura moglo bi se za školu u potpunosti opremiti oko 17.500 prvašića. Od odjeće, obuće i pripadajućeg školskog pribora. Ovdje nisu ubrojani udžbenici.

9. S pet milijuna eura bilo bi moguće omogućiti mirnu starost za oko pet tisuća starih i nemoćnih osoba.

10. S pet milijuna eura bilo bi moguće izgraditi i opremiti otprilike 7 pučkih kuhinja.

suđenje

Ivo Sanader

Ina

dug

MOL

Robert Ježić

pet milijuna eura

Podijeli članak