VIDEO: KOMEMORACIJA ZA PRALJKA BEZ GUŽVE

U Lisinski došli ministri obrane i branitelja, Kordić, Norac, Bujanec, Glogoški i Thompson


100posto
11.12.2017.08:45
U Lisinski došli ministri obrane i branitelja, Kordić, Norac, Bujanec, Glogoški i Thompson
Cropix

sažeto

'Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda', rekao je Miroslav Tuđman, koji je u svom govoru u nekoliko navrata poručio da je presuda bila nepravedna, a suđenje izrežirano


100posto
11.12.2017.08:45

U ponedjeljak se u zagrebačkoj dvorani Lisinski održava komemoracija za Slobodana Praljka. Organizatori iz Hrvatskog generalskog zbora su uoči komemoracije kazali kako to neće biti pompozni događaj s velikim govorima već dostojanstveni oproštaj od generala Praljka kao kolege.

Naš novinar je na licu mjesta:

CROPIX

CROPIX

Na parkiralištu kod Velesajma pojavilo se desetak autobusa s ljudima iz Hercegovine i Dalmacije, a u Lisinski stižu i građani Zagreba ali nema nikakve gužve niti prometnog kaosa. Na parkingu je i velik broj ZET-ovih autobusa s natpisom "Izvanredni prijevoz".

U Lisinskom su se pojavili HDZ-ov Vladimir Šeks, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Penić, Zdravko Tomac, Đuro Glogoški, Marko Perković Thompson, Velimir Bujanec, Davor Domazet Lošo, HDZ-ovac Luka Bebić... Tu su i Nikola Štedul, te osuđeni ratni zločinci Dario Kordić i Mirko Norac, koji su se Praljku upisali u knjigu žalosti. Od državnih dužnosnika na komemoraciji je viđen ministar branitelja Tomo Medved. Tu je i Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore, koji je optužen da je iz te institucije ilegalno izvukao najmanje 39 milijuna kuna.

U zadnji čas u Lisinski je došao i ministar obrane Damir Krstičević.

Krešić: Svatko ima svoju savjest pa neka po njoj i čini

"Program će biti sažet. Pročitat će se Shakespearov 66. sonet. Među govornicima su obitelj, prijatelji i generali. Klapa Drača otpjevat će himnu i pjesmu Dida i ja. Neće biti pompe, protokola i političkih govora. Pozvani su svi koji žele doći dostojanstveno", izjavio je tajnik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.

"Želimo da bude dostojanstveno, ljudi su došli s osjećajem da odaju počast i zahvalu za ono što je general Praljak učinio za Hrvatsku", rekao je Krešić.

Upitan o tome što neki političari ipak nisu došli na komemoraciju Krešić je uzvratio protupitanjem: "Da li ste vidjeli igdje na svijetu da se netko zove na komemoraciju?", Dodao je da je onaj tko je želio doći došao, ali i kako "svatko ima svoju savjest i neka čini po svojoj savjesti".

Upitan da li mu je žao što nema Predsjednice Republike ili Premijera uzvratio je: "Vjerojatno, oni znaju da su zauzeti ili tako nešto. Ne mogu ja ulaziti u to niti imam pravo komentirati".

Cropix

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, koji organizira komemoraciju, ustvrdio je kako Praljkova obitelj vjerojatno neće moći doći na komemoraciju. "To što će se događati vani mi ne možemo kontrolirati, ali unutra je osiguranje i neće biti nikakvih čudnih zastava ili natpisa. To će se kontrolirati", rekao je Miljavac.

"Ljudini poput Praljka nitko nije ravan. Ni u jednom trenutku nije htio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije bio. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda", rekao je Miroslav Tuđman, koji je u svom govoru u nekoliko navrata poručio da je presuda bila nepravedna, a suđenje 'izrežirano'. To je izazvalo gromoglasno odobravanje okupljenih.

Zbog današnje komemoracije u Zagrebu će biti na snazi posebna regulacija prometa. Od 9.30 do 14 sati u blizini dvorane Lisinski za sav promet, osim za autobuse ZET-a, bit će zatvoren istočni i zapadni kolnik Trga Stjepana Radića od Ulice grada Vukovara do Paromlinske. Od 6 do 14 bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na parkiralištu u Ulici don Petra Šimića s južne strane crkve Sveta mati Slobode. U razdoblju od 14 do 17 sati bit će zauzeta desna prometna traka južnog kolnika Horvaćanske ceste od Ulice Hinka Wurtha do Ulice Hrgovići radi parkiranja većeg broja autobusa.

Sudionicima komemoracije je osiguran prijevoz ZET-ovim autobusima od šljunčanog parkirališta s istočne strane Zagrebačkog velesajma do KD Vatroslav Lisinski.

Misa zadušnica za generala, koji se ubio ispijanjem cijankalija nakon što mu je u haškoj sudnici potvrđena zatvorska kazna od 20 godina, počinje u 15 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

CROPIX

CROPIX

Prometna regulacija u Zagrebu

Zagrebačka policija izvijestila je o zatvaranju prometa u zoni Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski tijekom komemoracije za Slobodana Praljka te mise zadušnice u crkvi Sveta Mati Slobode tijekom dana.

- U ponedjeljak, 11.12.2017., od 9.30 do 14 sati za sav promet, osim za bus ZET-a, zatvara se istočni i zapadni kolnik Trga Stjepana Radića od Ulice grada Vukovara do Paromlinske,

- U ponedjeljak, 11.12.2017., od 6 do 14 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila na parkiralištu na Trgu Stjepana Radića s istočne strane zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba,

- U ponedjeljak, 11.12.2017., od 9.30 do 14.30 sati zauzima se šljunčano parkiralište s istočne strane Zagrebačkog velesajma radi parkiranja većeg broja autobusa,

- U ponedjeljak, 11.12.2017., od 6 do 17 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila na parkiralištu u Ulici don Petra Šimića s južne strane crkve Sveta Mati Slobode,

- U ponedjeljak, 11.12.2017., u vremenu od 14 do 17 sati zauzima se desna prometna traka južnog kolnika Horvaćanske ceste od Ulice Hinka Wurtha do Ulice Hrgovići radi parkiranja većeg broja autobusa.

Mole se sudionici komemoracije koji dolaze organiziranim prijevozom autobusima ili pojedinačno vlastitim prijevozom, da za parkiranje vozila koriste šljunčano parkiralište s istočne strane Zagrebačkog velesajma kod raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Antallove ulice u Zagrebu. Svi će s te lokacije autobusima ZET-a biti prevezeni do KD Vatroslav Lisinski od 9.30 do 11.30 sati u odlasku na komemoraciju, a u povratku do svojih vozila, od 13 do 14.30 sati po završetku komemoracije.

Građani i sudionici u prometu se mole da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i upute policijskih službenika i pripadnika redarske službe na osiguranju navedenih događanja.

Zagreb

Slobodan praljak

Vatroslav Lisinski

newsletter

Prijavite se na Newsletter