LOKALNI IZBORI 2017.

Što su vam sve obećali ovi Mostovci diljem Hrvatske


Sandra Pudja
07.05.2017.22:00
Što su vam sve obećali ovi Mostovci diljem Hrvatske
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Pratite 100posto specijal koji donosi lako pregledne lokalne izbore


Sandra Pudja
07.05.2017.22:00

Povodom lokalnih izbora 21. svibnja, donosimo sedam Mostovih kandidata za lokalne izbore i njihova najzvučnija obećanja. Objavljujemo i obećanja drugih stranaka u našem 100posto SPECIJALU.

1. Sladoljev / Za Zagreb koji novac preusmjerava u škole, obrazovanje i kulturu

Marko Sladoljev kandidat je Mosta za Zagreb, a prioriteti su mu racionalno upravljanje novcem.

"Prva odluka kao gradonačelnika grada Zagreba će mi biti ukidanje naknada mjesnim odborima. 26 milijuna kuna odlazi na naknade političara u mjesnim odborima. Taj novac mislimo utrošiti na škole, vrtiće, obrazovanje, gdje ćemo također ukinuti političke naknade u školskim odborima i upravnim vijećima vrtića. Grad Zagreb je primjer netransparentnog upravljanja našim novcem – 7,5 milijardi kuna trenutni gradonačelnik koristi za svoju predizbornu kampanju, a mi to želimo promijeniti. Temelj našeg programa bit će racionalno upravljanje novcem i objektivan proračun", izjavio je Sladoljev tijekom predstavljanja kandidature za prvog čovjeka Zagreba.

Više o tome pronađite na POVEZNICI Mostove stranice, a evo kako je najavio svoje viđenje programa za kulturnu scenu Zagreba.

2. Posarić / Za oporavljene i 'zdrave' Vinkovce

Nekoliko dana nakon što je najavio kandidaturu za mjesto gradonačelnika Vinkovaca Darko Posarić (Most) objavio je na svom Facebook profilu crtež kako on vidi Vinkovce danas, ali i u kojem smjeru će raditi ako mu građani poklone povjerenje.

Prema tome crtežu 1989. godine jabuka, koja predstavlja Grad Vinkovce, je bila zdrava i slasna. Već dvije godine kasnije je bila načeta s tim da je grad bio i razoren tijekom Domovinskoga rata, prenosi Lokalni. Godine 2016. jabuka je pojedena, odnosno, iscrpljena je u cijelosti. Prema crtežu Posarića građani bi 2017. godine trebali posaditi novo stablo jabuke koje bi već 2021. godine trebalo roditi i dati opet zdrave jabuke.    

"Kroz jabuku, kao jedan od simbola Vinkovaca, dajem vam naš pogled na stvari. Vjerujte, za četiri godine zaista može narasti stablo sa zdravim plodovima", rekao je Posarić.

Za više informacija preporučujemo profil Darka Posarića na Facebooku.

3. Kristić / Za Dubrovnik u kojem je prioritet kvaliteta života građana, i s novim azilom za životinje

Gradonačelnički kandidat MOST-a Nezavisne liste Maro Kristić rekao je da je njegova kandidatura "nastavak borbe za javni interes, ta borba se najviše ogleda kroz borbu za prostor koji je naš strateški razvojni element."

"Možda su dva najbolja primjera kroz koja se ta naša borba ogleda prostor platoa Srđ i prostor Gruškog terminala kroz koji sam, vjerujem i ja, kao lokalni vijećnik, ali i kao zastupnik u Saboru, pokazao kako se ustrajnošću i hrabrošću ti bitni resursi mogu čuvati. Upravo će to biti u fokusu našeg programa. Dakle, kvaliteta života građana je prioritet, ulaganja u sportsku infrastrukturu, izgradnja azila za životinje, ulaganja u vrtićke i školske kapacitete kao i izgradnja domova za starije i nemoćne. Istaknuo bih da ćemo nastaviti podržavati sve one pozitivne mjere koje je imala stara gradska uprava, a tu prije svega mislim na razne vrste subvencija za prijevoz, razne socijalne mjere poput dodatka za mirovinu starijima i nemoćnima, ali uvest ćemo i nove mjere kojim ćemo subvencionirati kredite mladim obiteljima za izgradnju i kupnju prve nekretnine", kazao je MOST-ov kandidat, prenosi Dubrovački vjesnik.

Goran Mehkek / HANZA MEDIA

4. Jurinović / Opuzen koji privlači više turista, animira mlade da ne vise po ulicama i štiti poljoprivrednike

Svoj program Mostov kandidat za gradonačelnika Opuzena Vedran Jurinović opisao je u kratkim crtama:

"To su prije svega poljoprivreda, sport, komunalna i društvena infrastruktura i turizam. Svi znamo da je poljoprivreda u Opuzenu primarna i zbog toga nam je cilj zaštititi ljude koji se njome bave i od nje žive, a sve u skladu sa zakonom. O komunalnoj i društvenoj infrastrukturi neću danas puno govoriti, ali mogu reći da je u tom segmentu važno da nastavimo razvoj kako bi građanima Opuzena bilo bolje. Sport je u svakom gradu njegov duh, a bez mladosti nema sporta.

Cilj nam je animirati djecu, mladost, kako bi ih maknuli s ulice, bilo kroz sport ili neki drugi oblik rekreacije jer ćemo im tako pomoći u socijalizaciji. Zadnja stavka je turizam. Od 100 posto turističkog potencijala Opuzen je iskoristio 5 ili puno je reći 10 posto. A sve to zahvaljujući pojedincima i entuzijastima koji su samoinicijativno pokrenuli dio agroturizma, kulturnog i sportskog turizma u vidu kiteboardinga, biciklizma ili kajakinga. Moramo razvijati strategiju turizma, jer bez nje nećemo moći privući turiste", rekao je Jurinović, prenosi metkovic-news.com.

metkovic-news.com

5. Grmoja / Za Dubrovačko-neretvansku koja koristi sredstva EU, i s manje razlika u životnom standardu građana

Jedan od najistaknutijih Mostovaca Nikola Grmoja kandidat je za Dubrovačko-neretvanskog župana.

„Bit ću snažan glas juga na nacionalnoj razini i svim stanovnicima županije pružiti više od deklarativne podrške."

"Sva naša mjesta trebaju ostvariv plan za budućnost i razvoj, sadašnje stanje je krajnje neodrživo.", izjavio je Grmoja.

Županija je dosad financirala tek nekoliko projekata EU sredstvima, a to se definitivno mora promijeniti, uz posebno zalaganje za projekte prometnog povezivanja krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske. Osim grada Dubrovnika koji je turistički brand, ostatak županije se vrlo sporo i neravnomjerno razvija, a razlike u kvaliteti života građana su sve veće i veće.

„Grmoja sigurno neće biti dobro plaćeni statist kao dosadašnji župan, nego energičan borac koji će rješavati probleme građana Dubrovačko neretvanske županije i snažan glas koji će artikulirati probleme hrvatskog juga na nacionalnom nivou", kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov. Više o službenom predstavljanju prenosi Most na svojim stranicama.

Damjan Tadic / CROPIX

6. Šembera / Za Veliku Goricu koja bolje koristi svoje kapacitete i turističke potencijale, a istog gradonačelnika ne može imati duže od osam godina

Alan Šembera Mostov je kandidat za gradonačelnika Velike Gorice. Šember kaže da želi angažirati "sve one potencijale i kapacitete koje Velika Gorica i Turopolje nesumnjivo imaju, a svih ovih godina nisu korištene."

"Idemo potaknuti gospodarski rast, razvoj i inovacije, dati priliku poduzetnicima da prošire svoje poslove, otvore nova radna mjesta i ovdje zadrže ljude", prenio je City Portal.

„U blizini je milijunsko tržište, grad se može dalje širiti, otvara se nova zračna luka koja je najveća investicija u Hrvatskoj zadnjih x godina, a vidimo da to Gorica nikako ne koristi. Gdje je taj urbanistički plan prema kojem će doći investitori, gdje će niknuti gospodarska zona, novi hoteli i parkirališta“, kazao je Šembera, koji smatra da bi gradonačelničku dužnost trebalo ograničiti na osam godina. Osvrnuo se i na veliki vodeni i turistički potencijal grada.

Kompletan program možete pronaći na njegovoj službenoj stranici na OVOJ poveznici.

7. Čikotić / Za Split za koji se bori 'kao njegovi kolege za Hrvatsku'

Donedavni državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ante Čikotić, tek nedavno se kandidirao za gradonačelnika Splita.

Ante Čikotić za zamjenike je odabrao Josipa Markotića i Antu Bradarića Šljuju. Najavili su borbu za Split svim snagama.

"Čelnici Mosta tražili su od mene da uđem u ovu bitku za Split. Premišljao sam se, jer smatram da je to ogromna odgovornost, pogotovo nakon svega što su prethodne vlasti učinile Splitu. Međutim, sve što se događa na razini Vlade i Sabora zadnjih dana, ponukalo me da se kandidiram. Iznimno sam ponosan na kolege u Mostu i onako kako su se oni časno borili za cijelu Hrvatsku zadnjih dana, tako se ja planiram boriti za Split", najavio je Čikotić.

Lokalne izbore pratite u specijalu na OVOJ poveznici.

lokalni izbori 2017

MOST

Most nezavisnih lista

Podijeli članak