LOKALNI IZBORI 2017.

Što su vam sve obećali ovi SDP-ovci (i koalicije) diljem Hrvatske


Sandra Pudja
06.05.2017.17:00
Što su vam sve obećali ovi SDP-ovci (i koalicije) diljem Hrvatske
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Pratite 100posto specijal koji donosi lako pregledne lokalne izbore


Sandra Pudja
06.05.2017.17:00

Prije izbora je zabilježen veći broj čuda.  Asfaltiraju se ulice, prekopavaju grabe, popravlja se kružne tokove. Preko noći svane sunce na nekad nepostojećim dječjim igralištima. No osim toga se najavljuju i puno skuplje stvari.

Povodom lokalnih izbora 21. svibnja, donosimo sedam SDP-ovih kandidata za lokalne izbore i njihova najzvučnija obećanja. Objavljujemo i obećanja drugih stranaka u našem 100posto SPECIJALU.

1. Obersnel / Za Rijeku s novim Autobusnim kolodvorom, prostorima za start upove, Dječjom kućom i tržnicom

Vojko Obersnel nudi 'Strategiju razvoja 2020.' koja uključuje niz projekata. Bit će revitalizirana cijela zona bivše tvornice 'Rikard Benčić' unutar koje će Muzej moderne i suvremene umjetnosti nakon 70 godina dobiti novu zgradu, Muzej grada će u bivšem Muzeju narodne revolucije dobiti Upravnu zgradu šećerane te brod Galeb. U Benčiću će svoje mjesto naći i Dječja kuća. Tu su i prostori za startupove, za poticanje kreativnih industrija.

"I izgradnja autobusnog kolodvora je jedan od motiva za novi mandat. Želim ga napokon izgraditi i otići u penziju nakon što se realizira taj projekt", rekao je u intervjuu za Novi list.

Srdjan Vrancic / CROPIX

2. Kišić / Za Varaždin neopterećen prošlošću i vodeće mjesto sjevera

Alen Kišić vjeruje da Varaždin "može, mora i želi bolje".

"Želim grad sretnih ljudi, djece koja će ujutro odlaziti vesela u vrtiće i škole jer ćemo im omogućiti bolje vrtiće i škole, grad u kojem će njihovi roditelji odlaziti na posao s osmijehom, a ne u grču, jer će za taj posao biti pošteno plaćeni. Grad koji će stajati na usluzi i pomoći svojim umirovljenicima koji su ga stvarali. Grad neopterećen prošlošću, koji živi dobru sadašnjost i stvara bolju budućnost", rekao je Kišić za Varaždinske-vijesti.

Vjeruje da Varaždin "vratiti tamo gdje pripada – na vodeće mjesto sjevera."

3. Komadina / Za Primorsko-goransku koja je transparentna i s boljim uvjetima života

Primorsko-goranski župan i kandidat koalicije SDP-PGS-HNS-IDS-HSU-HSS za još jedan mandat Zlatko Komadina pohvalio se transparentnosti županijskog proračuna, programa i projekata. Okosnicom programa smatra razvojnu strategiju Primorsko-goranske županije do 2020. godine. "Svrha je poboljšati kvalitetu života i jednakomjerni razvoj svih podregija u županiji, jačanje investicija i otvaranje radnih mjesta. Želimo stvarati konkurentno i održivo gospodarstvo i zadržati mlade."

Bitnim projektima smatra Sveučilišni kampus, novu Sveučilišnu bolnicu ili LNG terminal. Najvažnijim je ocijenio gradnju nove željezničke pruge, ističući da je to generacijski projekt te da se predugo sluša o toj neizgrađenoj pruzi.

4. Vrkić / Za ugodniji Osijek s više zaposlenih i manje iseljenih

Ivan Vrkić, aktualni osječki gradonačelnik i nezavisni kandidat za novi gradonačelnički mandat čiju kandidaturu podupiru SDP, HNS, HSS i Aktivni nezavisni umirovljenici (ANU), u drugom mandatu želi stvoriti što više mogućnosti za zapošljavanje, a time i za manji odlazak ljudi s tog područja.

Najavio je Osijek u kojem želi "nastaviti raditi na podizanju standarda u obrazovanju, sportu i kulturi i da zajedno učinimo sve za naš grad, kako bi nam bilo ugodnije živjeti u njemu".

Na vlast je, napomenimo, stigao kao nezavisni kandidat, ali uz potporu HNS-a i SDP-a. Ponovno će biti nezavisni kandidat.

Emica Elvedji / CROPIX

5. Mrak Taritaš / Za Zagreb u kojem Zagrepčani odlučuju o svom kvartu

Na predstavljanju programa "Stvarna decentralizacija u Gradu Zagrebu" kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš (HNS-SDP) istaknula je da decentralizacija uključuje veću participaciju građana u donošenju odluka. Zalaže se i za financijsku decentralizaciju, dakle da građani imaju sredstva s kojim mogu upravljati i zadovoljiti svoje potrebe, te da se odlučuje u gradskim četvrtima kako bi građani dobili što im treba.

Gradske četvrti više ne bi određivale samo prioritete malih komunalnih akcija, već i u području predškolskog odgoja i obrazovanja, javnoga zdravstva, socijalne skrbi, kulture tehničke kulture i sporta.

6. Glasovac / Za Zadar koji želi više poduzetništva i više poduzetnica

Koalicija SDP-a, HNS-a i HSS-a predstavila je u Zadru program „Zadar poduzetništva, znanja i tehnologija“ i „Zadar sporta“, a kandidatkinja za gradonačelnicu Sabina Glasovac želi povlačiti sredstva iz EU fondova. Koristit će se "za poticanje poduzetništva, a posebno poticanje mladih poduzetnika i poduzetništva žena". S timom je najavila i osnivanje gradskog StartUp fonda.

Poručila je da je njihov gospodarski program okrenut prema ljudima i poticanju malog i srednjeg poduzetništva te da Sveučilište mora biti generator razvoja Zadra i Grad mu mora biti podrška, a posebno u razvoju STEM područja. Obećala je i gradnju najamnih stanova koji bi se mladima davali u najam po povlaštenim uvjetima. Mladi će moći otkupiti stan za cijenu koja će biti umanjena za iznos plaćenih najamnina, objasnila je Glasovac.

7. Batarelo / Za Split s puno gradnje i 300 milijuna kuna uloženih u obrazovanje

Aida Batarelo kandidatkinja je SDP-a za gradonačelnicu Splita. "Splićani sa mnom neće dobiti ni tunele ni žičare, već brendiranje grada, nove škole, vrtiće na istočnim dijelovima grada. Izgradit ćemo socijalne stanove, budući da su zadnji izgrađeni prije 15 godina. Riješit ćemo problem Žnjana, napraviti potpunu redefiniciju informatizacije gradske uprave, obuhvatit ćemo sva gradska poduzeća i ustanove, tu će biti velike uštede", obećala je među ostalim Baterelo u intervjuu za Index.

"Obrazovanje je okosnica našeg programa, u njega ćemo uložiti 300 milijuna kuna. Nećemo dopustiti da Split bude kulturno opustošen, niti da nestane njegov slobodarski duh", najavila je u više navrata.

Lokalne izbore pratite u specijalu na OVOJ poveznici.

HNS

lokalni izbori 2017

SDP

izbori za one koji mrze politiku

Podijeli članak