HOROR ZBOG TRUMPA

Više od 650 djece otrgnuto od roditelja i strpano u pritvore: 'To su strašne traume, neki imaju samo 4 godine'


Tomislav Kukec
26.05.2018.18:20
Više od 650 djece otrgnuto od roditelja i strpano u pritvore: 'To su strašne traume, neki imaju samo 4 godine'
Reuters/Ilustracija

sažeto

Stručnjaci kažu kako su na udaru najviše upravo mladi tražitelji azila te majke s djecom, a uglavnom se radi o ljudima koji su pobjegli od stravičnog nasilja u Hondurasu, Gvatemali i El Salvadoru


Tomislav Kukec
26.05.2018.18:20

Otkako je ovog mjeseca stupila na snagu odluka koju je najavio glavni američki državni odvjetnik Jeff Sessions, da će se procesuirati "100 posto ilegalnih imigranata", gotovo 700 djece nasilno je odvojeno od svojih roditelja. Stručnjaci upozoravaju kako su djeca strpana u pritvore što je za njih velika trauma, naročito nakon svega što su proživjeli u svojim zemljama odakle su im roditelji bili prisiljeni pobjeći. 

U opsežnoj analizi američki Vice  piše kako je samo u prvih trinaest dana kontroverzne mjere 658 mališana istrgnuto iz roditeljskih ruku i smješteno u različite centre. 

Stručnjaci kažu kako su na udaru najviše upravo mladi tražitelji azila te majke s djecom, a uglavnom se radi o ljudima koji su pobjegli od stravičnog nasilja u Hondurasu, Gvatemali i El Salvadoru. Mjere su uspostavljene tako da se najstrože kazneno procesuiraju svi koji ilegalno uđu u SAD, s ciljem slanja poruke svima drugima koji možda razmišljaju o tom činu.

Djeca koja su do tada već prošla strašne traume tako se dodatno izlažu strahovima i mogućim doživotnim psihološkim posljedicama. 

Silovalo je deset pripadnika bande

"Zašto moram ići, mama!? Mama, želim ostati s tobom", prenosi Vice krikove 4-godišnjeg dječaka iz El Salvadora dok ga imigracijski službenici odvlače od njegove, podjednako izbezumljene majke, ilegalne imigrantice. Žena je pobjegla iz El Salvadora nakon što ju je trinaest članova lokalne bande gotovo nasmrt pretuklo. Dječak i njegov brat odvojeni su od majke te su mjesec dana odvojeno državi u državnim detencijskim ustanovama, bez mogućnosti međusobnog kontakta ili viđanja s majkom. Zastrašujuća i neviđeno brutalna praksa Trumpvoe administracije prema najmlađima dovodi do toga da se djeca mjesecima drže u različitim udomiteljskim obiteljima. Pogotovo jer se radi o kriminalizaciji ljudi koji su iz svojih zemalja pobjegli doslovce kako bi spasili svoj i živote svoje djece. 

Vice tako donosi iskustvo još jedne ilegalne imigrantice, žrtve lokalnih bandi, koja je oteta zajedno s dvogodišnjim sinom. Satima je premlaćivana, a onda su je pred dječakom silovala desetorica pripadnika bande. Zadržali su je kao svoju seksualnu ropkinju, no djevojka je sebe i dijete uspjela spasiti i pobjegla glavom bez obzira prema američkoj granici gdje je, umjesto suosjećanja i pomoći, naišla na naoružane policijske službenike koji su je doveli u zatvor i oduzeli joj dijete. Takvih jezivih priča trenutno ima na stotine, a odluka predsjednika Donalda Trumpa da "strogo zaštiti američke granice" rezultirat će stotinama uništenih života. 

Donald Trump

SAD

Sjedinjene Američke Države

ilegalni imigranti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter