TAKO MLADI, A MONSTRUMI

Stravični zločini koje su počinila djeca i tinejdžeri: Hladnokrvno ubijaju roditelje i čitave obitelji


Sanja Rapaić
18.02.2018.14:30
Stravični zločini koje su počinila djeca i tinejdžeri: Hladnokrvno ubijaju roditelje i čitave obitelji
Reuters

sažeto

Sve je više slučajeva u kojima djeca zastrane, čini teške zločine, pa čak i počinjavaju ubojstva...


Sanja Rapaić
18.02.2018.14:30

„Šesnaestogodišnjak iz Long Brancha u New Jerseyu na Staru godinu ubio je roditelje, sestru i obiteljsku prijateljicu“, „Tinejdžer (16) sa sjevera Indije ubio dječaka (7) kako bi odgodio ispit“, „David Komšić (20) s 88 uboda nožem ubio trudnu Kristinu Krupljan“, „Tin Šunjerga (19) hicima u glavu ubio svoje roditelje“….

Ovih je mračnih naslova, u kojima su tinejdžeri počinitelji okrutnih zločina, svakim danom sve više.

I dok se trenutno u Hrvatskoj, na suđenju zatvorenom za javnost, sudi 20-godišnjem Tinu Šunjergi, koji je ubio oca i majku te Davidu Komšiću koji je bivšu djevojku divljački nožem izbo 70 puta, te ju još 15 puta zarezao po glavi i tijelu, Ameriku je ovih dana potresla tragedija kakva u toj zemlji nije zabilježena u posljednjih 25 godina. Počinitelj i ovaj puta tinejdžer - 19-godišnji Nikolaus Cruz u svom je sumanutom pohodu, u srednjoj školi na jugoistoku Floride, iz poluautomatske puške ubio 17 odraslih i djece, nakon čega se predao policiji.

Reuters

Cruz je zbog problematičnog ponašanja, bio izbačen iz škole, Tin Šunjerga je, kako ga tereti tužiteljstvo, roditelje ubio iz osvete, jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja raznih vrsta droge te mu nametali zabrane, što je on doživljavao kao prikraćivanje svojih sloboda. Komšić je pak trudnu bivšu djevojku ubio iz ljubomore i odmazde, jer nije mogao podnijeti da je u ozbiljnoj vezi s drugim.
Iako mnogi smatraju da su za plimu stravičnih zločina, čiji su počinitelji tinejdžeri, krive agresivne video igrice, filmovi prepuni nasilja pa i društvene mreže, ubojstva počinjena dječjom rukom nisu samo nus-pojava modernog doba.

Donosimo presjek najokrutnijih zločina čiji su počinitelji djeca i tinejdžeri

Ubila ravnatelja i domara škole jer nije voljela ponedjeljke

Godine 1979., tada 16-godišnja Brenda Spencer, naoružana poluautomatskom puškom kalibra 22, došla je na igralište osnovne škole i počela pucati. Od zadobivenih ozljeda umrli su ravnatelj škole i domar, a Brenda je, kao razlog za svoj krvavi pohod, navela to što jednostavno ne voli ponedjeljke. Ipak, kasnije je izjavila da se za svaku pucnjavu u školi, koja se dogodila nakon njenog zločina, smatra djelomično odgovornom.
U srednjoj školi u Washingtonu svog je učitelja i dvojicu učenika brutalno, u veljači 1996., ubio i 14-godišnji Barry Dale Loukaitis. Potom je učenike sat vremena držao kao taoce, sve dok ga nije savladao nastavnik tjelesnog.

Djeca koja su brutalno ubila djecu

Godine 1993., tada desetogodišnji Jon Venables i Robert Thompson, postali su najmlađi osuđeni ubojice u Engleskoj. Dječaci su, u veljači te godine, u jednom trgovačkom centru oteli 2-godišnjeg Jamesa Bulgera. Mališana su odveli do obližnjeg željezničkog kolosijeka gdje su ga brutalno pretukli, a potom i izudarali željeznom šipkom, nakon čega su ga ostavili da umre na tračnicama. Iako su počinili jezivo ubojstvo djeteta, godine 2001. godine, kada su navršili 18, obojica su puštena iz zatvora te sada žive zaštićeni novim identitetima.

Screenshot/YouTube

I Mary Flora Bell je imala samo 10 godina kada je, 1968. godine, počinila svoje prvo ubojstvo. Četverogodišnjeg dječaka, Martina Browna, namamila je u napuštenu kuću u Newcastleu, gdje ga je brutalno udavila, a potom mu je na prsima urezala slovo „M“. Samo dva mjeseca kasnije, Bell je ponovno ubila. U zločinu joj je tada pomogla njena prijateljica Norma, a žrtva je bio 3-godišnji dječak Briana Howea, kojeg su ubile te mu odsjekle dijelove tijela. Bell je optužena za dva ubojstva, no nakon 12 godina, kada joj je bilo 23, puštena je iz zatvora, dobila je novi identitet i živi u Engleskoj.

U jesen 1998. godine 14-godišnji Joshua Phillips ubio je svoju 8-godišnju susjedu, Maddie Clifton. Najprije ju je udario bejzbolskom palicom, a potom ju je 11 puta ubo u vrat. Mrtvo tijelo djevojčice sakrio je ispod kreveta, gdje ga je, nakon što je osjetila neugodan miris iz sinove sobe, pronašla Joshuina majka.
Lionel Tate je imao 13 godina kada je, 1999., osuđen za ubojstvo 6-godišnje Tiffany Eunick. Djevojčicu je tog kobnog dana čuvala njegova majka, a nakon što je ona otišla na kat gledati televiziju, Lionel je počeo brutalno zlostavljati Tiffany te joj je smrskao jetru i lubanju. Budući da se prije suđenja nije provodila procjena mentalne sposobnosti maloljetnog ubojice, Tate je, nakon samo 3 godine, pušten iz zatvora te je dobio još godinu dana kućnog pritvora i 10 godina uvjetne kazne.

Godine 1993. 13-godišnji Eric Smith namamio je četverogodišnjeg dječaka u šumu, nedaleko od New Yorka, gdje ga je udavio, a potom mu velikim kamenom smrskao glavu. Smith je navodno, zbog svoje crvene kose i naočala koje je nosio, godinama bio žrtva vršnjačkog nasilja, a cijenu njegovog mentalnog sloma platio je četverogodišnji Derrick Robie. Smithu je molba za uvjetni otpust odbijena već 11 puta, a ponovno ju ima pravo podnijeti ove godine.
Od samoozljeđivanja, pa do pokušaja samoubojstva - 15-godišnja Alyssa Bustamante, iz Missourija, pokazivala je sve znakove koji ukazuju na to da je riječ o tinejdžerici koji živi u košmaru. Depresija i duboko ukorijenjeni, neriješeni mentalni problemi, postupno su prerasli u ogorčenost i ljutnju koja je završila kobno. Godine 2009., Allyssa je svoju 9-godišnju susjedu, Elizabeth Olten, namamila u šumu gdje ju je zadavila te joj prerezala vrat i zapešća, a potom je tijelo djevojčice zakopala u jednu od dvije rupe koju je pripremala tog tjedna. Alyssa je priznala krivnju, a istražiteljima je rekla da je „htjela doznati kakav je to osjećaj ubiti nekoga”. Osuđena je na doživotnu kaznu zatvora.

U lipnju 1944. 14-godišnji George Stinney Jr. brutalno je ubio 11-godišnju Betty June Binnicker i 8-godišnju Mariju Emmu Thames čija je tijela potom zakopao u blatnoj rupi. Nakon samo dva sata duge rasprave, Stinney je osuđen na smrt, kao najmlađa osoba koja je dobila smrtnu kaznu.

Screenshot/YouTube

Ubili su svoje majke

Prije 15 godina, Sandra (16) i Beth (15) Andersen napile su svoju mamu, a potom su joj dale Tylenol tablete i utopile ju u kadi. Vlastitoj je majci, 2011., presudio i tada 15-godišnji Daniel Bartlam. Majku je najprije zatukao čekićem, nakon čega je zapalio njeno tijelo. Policija vjeruje da je za nevjerojatno okrutan zločin dijelom kriva i mladićeva opsjednutost horor filmovima.

Djevojke Pauline Parker i Julija Hulme, s Novog Zelanda, bile su neobično povezane te su velik dio vremena provodile zajedno, lutajući svijetom mašte koji su same stvorile. Kad su ih roditelji, 1954. godine, pokušali razdvojiti odlučivši Julietu poslati u Južnu Afriku, djevojke su zajedno ubile Paulininu majku, a po toj tragičnoj životnoj priči snimljen je i film „Nebeska stvorenja“ (Heavenly Creatures).

Smireno su pričali o ubojstvima koja su počinili

Kada je ubio prvi puta, Craig Price je imao samo 13 godina, a do svoje petnaeste ubio je još tri puta, prije no što je, 1989. godine, uhićen. Istražitelje je zgrozila smirenost i hladnoća s kojom je dječak pričao o ubojstvima koje je počinio kuhinjskim noževima.
Shirley Wolf je bilo tek 14 godina, a Cindy Collier 15 godina kada su, 1983., u Auburn u Kaliforniji, ubili 87-godišnju staricu. Iste noći kada su uhićeni hladno su priznali: "Da, učinili smo to."

Brat i sestra, Curtis i Catherine Jones, imali su tek 12 i 13 godina kada su, 1999., iz pištolja ubili očevu djevojku. Kao razlog naveli su da su ih otac i njegova partnerica navodno seksualno zlostavljali.
18. veljače 1988. godine, u svom domu u Minnesoti, 16-godišnji David Brom ubio je cijelu svoju obitelj, a krvavi je pohod najavio dan ranije svojim prijateljima. Molbu za uvjetni otpust moći će podnijeti tek 2041.

Za ubojstvo troje ljudi dobio samo 5 godina u popravnom domu

Zloglasni ubojica, Willie Bosket (15), bio je frustriran i problematičan od ranog djetinjstva koje je provodio bez oca koji je i sam, zbog ubojstva, služio kaznu u zatvoru u Milwaukeeju. Kao maloljetnik, Bosket je počinio na desetke zločina u okolici New Yorka, a s 15 godina prvi je puta i ubio. U dva odvojena pokušaja pljačke, 1978. godine, pucao je i usmrtio dvojicu muškaraca, a prije no što je uhićen, ubio je još jednog čovjeka. Bosket je priznao krivnju za sva počinjena ubojstva, no kako je imao tek petnaest godina, bilo mu je suđeno kao maloljetniku te je kažnjen sa samo 5 godina boravka u ustanovi za odgoj djece i mladeži. Nakon puštanja na slobodu, Bosket je nastavio život zločinca, bio je zatvaran pa puštan iz zatvora, sve dok 1989. godine konačno nije osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Blaga kazna koju je Bosket, kao maloljetnik, dobio za ubojstva bila je okidač za povijesne promjene - New York je upravo zbog njegova slučaja postao prva država koja je promijenila zakone o maloljetnicima, kako bi se i djeci mlađoj od 13 godina, moglo suditi kao odraslima, a novi je zakon nazvan Zakon Williea Bosketa.

Reuters

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter