IZGLASANA BLOKADA

Studenti Hrvatskih studija okupirali prostor faksa ▶️


100posto
20.03.2017.11:55
Studenti Hrvatskih studija okupirali prostor faksa ▶️
Screenshot / YT

sažeto

Jutros je na Studentskom saboru izglasana blokada nastave na Hrvatskim studijima. Blokada je studentska reakcija na ukidanje upisnih kvota za studij filozofije


100posto
20.03.2017.11:55

Nezadovoljni studenti Hrvatskih studija okupili su se u jutros na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija kako bi održali 1. Studentski sabor u organizaciji inicijative "Studenti govore" i izglasali blokadu nastave na svom fakultetu. Blokada je, zapravo, studentska reakcija na ukidanje upisinih kvota za studij filozofije na Senatu 14. ožujka 2017.

Na Saboru se okupilo oko 350 studenata, što je otprilike 25 posto ukupnog broja studenata na Hrvatskim studijima. Rekli su kako blokadi priblegavaju jer se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, te da je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan i štrajk profesora s četiriju odjela.

Stotine studenata nakon toga su okupirali prostorije fakulteta. Više pogledajte u srednja.hr videima. 

Studenti su išli od predavaonice do predavaonice i ometali nastavu povicima "Ostavka", "Uprava odlazi" i zvukom bubnjeva. U studentski kampus na zagrebačkom Borongaju, gdje se nalaze i Hrvatski studiji, ubrzo je došla i policija. Srednja.hr javlja kako su legitimirali studenta koji je jednom od prosvjednika pokušao napraviti 'polugu'.

Oko podne se oglasio rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras

"Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svijetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju Filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali naravno mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu", kazao je Boras.

Studenti su do 13 sati zauzeli većinu predavaonica na Hrvatskim studijima.

Ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić izjavio je kako se uopće ne osjeća odgovornim zbog nastale situacije te da nije dobio informacije o najavljenom štrajku profesora. 

"Rektor Boras me je informirao o situaciji. Znate da u Hrvatskoj imamo autonomiju sveučilišta, po kojoj sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima, tako da u ovom trenutku nemamo potrebe reagirati. Ja mislim da Sveučilište u Zagrebu, kao najveće i najstarije sveučilište sasvim autonomno, ima tijela koja donose svoje odluke. Ja smatram da je filozofa potrebno u svakom društvu i sam pripadam toj struci i mislim da je za jedno društvo uvijek pozitivno imati tako naobražene ljude", rekao je Barišić za srednja.hr

blokada

Hrvatski studiji