da pogodimo, 'sustav nije zakazao?'

Stvarno, tko je mogao predvidjeti da će nasilnik počiniti nasilno djelo? Ne znamo tko je mogao, ali netko je trebao


Mia Peretić
18.02.2019.12:10
Stvarno, tko je mogao predvidjeti da će nasilnik počiniti nasilno djelo? Ne znamo tko je mogao, ali netko je trebao
iStock/ilustracija

sažeto

Osuđeni obiteljski nasilnik pijan je pretukao vlastitu kćer dok je majka bila u bolnici


Mia Peretić
18.02.2019.12:10

Ne samo da je sustav zakazao, već je i okrenuo leđa majci Edini D. i njezinoj malodobnoj kćeri koju je u petak brutalno pretukao otac, bivši specijalac koji je prije nekoliko godina osuđen zbog prijetnji i obiteljskog nasilja, a koji je iz zatvora izašao na uvjetni dopust kako bi mogao čuvati djecu zbog teške operacije na koju je morala njihova majka. Po dolasku policije odveden je u psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

Nije imala kome ostaviti dijete, Centar za socijalnu skrb kaže: 'Nitko nije mogao predvidjeti da će nasilnik počiniti nasilno djelo'

S obzirom da nije imala kome ostaviti djecu, u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb prepustila mu je djecu na čuvanje za vrijeme trajanja bolničkog liječenja. Iz Centra kažu da se nikako ne smatraju odgovornima:

"Sustav Socijalne skrbi sigurno nije zakazao, a što se tiče nadležnog suda, ne mogu govoriti, međutim, oni su u svom zakonskom procesu donijeli odluku da ta osoba ima pravo na uvjetni otpust, i oni su to njemu dozvolili, nitko nije mogao predvidjeti da će nasilnik počiniti nasilno djelo”, kaže Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb za RTL.

Policiju čekali više od sat vremena, oni kažu 'Bilo je propusta'

iStock/Ilustracija

Je li u sustavu zakazala policija na čiju je intervenciju, kako tvrdi majka Edina za Jutarnji list, čekala sat i petnaest minuta? A za to vrijeme se alkoholizirani otac iživljavao na 14-godišnjoj djevojčici koja je s lakšim tjelesnim ozljedama završila u bolnici gdje je i zadržana preko vikenda. Naime, majka ju i dalje nema kome ostaviti jer se još uvijek oporavlja od teške operacije.

Na današnjoj konferenciji za novinare voditelj operativno-komunikacijskog centra policije, Stipe Mandić, priznao je da je bilo propusta:

"Bilo je malih propusta u komunikaciji od strane operatera i šefa smjene u PP na dežurstvu. Njihova komunikacija u cilju prikupljanja što boljih informacija nije prouzročila, odnosno nije zaustavila daljnje postupanje policije", rekao je Manidć i napomenuo da je policija pronašla nasilnika 14 minuta nakon dojave o obiteljskom nasilju. 

Dodao je i da će policija sankcionirati propuste i provesti disciplinski postupak, te utvrditi kolika je bila odgovornost u komunikaciji. Istaknuo je i kako obiteljsko nasilje izaziva veliku pozornost javnosti, da koriste sve resurse da se nasilje smanji, počinitelji prepoznaju i izdvoje iz obitelji, te uklone propusti u postupanju. 

Kako je uopće moguće da se osoba osuđena zbog obiteljskog nasilja vrati u obitelj?

Inače, Edina D. je dugogodišnja žrtva obiteljskog nasilja koja je od pijanog i agresivnog muža pobjegla u sigurnu kuću. Od njega se razvela 2016. godine, a navodi kako je on uvijek tukao nju, do djecu nikada. U zatvoru je završio zbog prijetnji upućenih odgajateljicama u vrtiću koji pohađa njihov sin, za što je osuđen na 2 godine i 9 mjeseci zatvora. U zatvoru je trebao biti do početka kolovoza.

Nakon još jednog od brojnih slučajeva obiteljskog nasilja, postavljaju se pitanja kako je uopće moguće da je osoba osuđena za obiteljsko nasilje puštena na uvjetni dopust u obitelj, te zar zaista nemamo nikakve mehanizme da se majkama u ovakvim situacijama ne ostavlja nijedan drugi izbor osim da dijete na čuvanje prepuste nasilniku?

policija

obiteljsko nasilje

Djevojčica

nasilnik

pijani otac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter