BREXIT POSTAJE STVARNOST

Sutra počinju pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske Unije


HINA
18.06.2017.10:40
Sutra počinju pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske Unije
REUTERS

sažeto

Pregovoračke timove predvode Michel Barnier, glavni europski pregovarač i David Davis s britanske strane


HINA
18.06.2017.10:40

U ponedjeljak u Bruxellesu započinju pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Pregovoračke timove predvode Michel Barnier, glavni europski pregovarač i David Davis s britanske strane.
 Na prvom pregovaračkom sastanku na političkoj razini glavne teme će biti prava građana EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanskih građana u EU-u, financijska nagodba te režim na jedinoj kopnenoj granici između Sjeverne Irske i Republike Irske. 
 Pregovori počinju skoro godinu nakon referenduma, na kojem su se britanski građani tijesnom većinom odlučili iz izlazak iz EU-a. Temeljno načelo pregovora, na kojem inzistira europska strana, bit će postupan pristup, što znači prvo postići dogovor o temeljnim pitanjima razdruživanja, a nakon toga razgovorati o budućim odnosima. Britanija je uputila službenu obavijest o namjeri napuštanja EU-a 29. ožujka i od tada teče dvogodišnji rok u kojem se trebaju pregovori završiti.
 EU sa svoje strane predviđa da bi se između listopada i prosinca mogao postići načelni dogovor o razdruživanju, što bi omogućilo početak pregovora o budućim odnosima. Do listopada sljedeće godine trebao bi se u potpunosti usuglasiti sporazum o razdruživanju i u tom bi slučaju ostalo još oko pet mjeseci za njegovu ratifikaciju u članicama EU-a i Velikoj Britaniji. Međutim, mnogi sumnjaju da je moguće u tako kratkom roku završiti pregovore.

Podijeli članak