kult(ne) ličnosti

Zadnji apsolutni monarh Afrike svake dvije godine izabire 18-godišnju djevicu za ženu, ima ih 15 i ne misli stati!


Daniel Radman
22.07.2018.17:00
Zadnji apsolutni monarh Afrike svake dvije godine izabire 18-godišnju djevicu za ženu, ima ih 15 i ne misli stati!
Profimedia

sažeto

Svojedobno je zabranio seks maloljetnicima, da bi sam izabrao 17-godišnjakinju za ženu


Daniel Radman
22.07.2018.17:00

Zadnji je apsolutni monarh Afrike. Na petnaestom je mjestu Forbesove liste najbogatijih kraljeva. No, ni jedan državni poglavar ne može se mjeriti s njime – vladara kao što je Mswati III. nema nitko na svijetu.

Ove godine je čak promijenio ime države. Nekad se zvala Svaziland, danas joj je službeno ime eSwatini. Čisto da je ne miješaju sa Švicarskom (engl. Switzerland), iako s njom nemaju nikakvih dodirnih točaka. Formalno, povod je bila proslava pedesete godišnjice neovisnosti zemlje i želja da naziv države bude "afrički", jer je dotadašnji naziv bio mješavina svazi i engelskog jezika.

Vlada posve apsolutistički. Makar, da primiri svijet, formalno je vratio parlament. No, samo dio zastupnika bira narod, ostale izabire on osobno. Političke stranke u njegovoj zemlji ne postoje, točnije zabranjene su zadnjih 40 godina i zajedno sa sindikatima proglašene su "terorističkim organizacijama". A on je jedini koji postavlja pravila kojih se, ako mu ne paše, ne drži sam.

Profimedia

"Demokracija nije dobra za naš narod", izjavio je mrtav-hladan.

Na vlast je Mswati III. došao 1986., kao 18-godišnjak, i postao najmlađi vladar na svijetu. Njegov otac bio je također zanimljiv tip. Svjetski je rekorder, službeno je vladao 82 godine – na vlast je došao s četiri mjeseca!? – tijekom kojih je, ovisno o izvorima imao između 70 i 125 supruga, barem 210 djece i više od tisuću unučadi. Nimalo slučajno, zvali su ga "bik Afrike" .

U takvoj konkurenciji Mswatiju se zaista posrećilo da dođe do vlasti. Izabran je s 14 godina, ali se formalno čekalo da postane punoljetan. I od tada, 1986. godine, prilično slijedi stope oca. On sam ima, koliko je poznato, 15 žena i 27 djece.

Žene uglavnom bira na festivalu trske. Godišnje se na tom događaju u Svazilandu zna skupiti i nekoliko desetaka tisuća djevica koje obnaženih grudi plešu pred kraljem, a on si u načelu svake druge godine izabere po jednu 18-godišnjakinju (nekad i mlađu) koja mu, prema pravilima, ženom može postati tek ukoliko ostane trudna.

Ipak, dvije su mu supruge pobjegle iz kraljevske palače, jedna je emigrirala u Veliku Britaniju, druga u Južnoafričku Republiku. Dogodila mu se i afera da ga je jedna prevarila s ministrom pravosuđa koji je poslije toga dao ostavku (čini se da je dobro prošao). Osim toga, u kraljevskoj palači lani je zabilježena tragedija kad je jedna od kraljevih supruga počinila samoubojstvo. Navodno se predozirala tabletama za bolove, a mediji su špekulirali da je bolovala od depresije te da je u samoći živjela posljednje tri godine.

Unatoč tome, jedan od dužnosnika na kraljevskom dvoru izjavio je da je "kralj pogođen njezinom smrću" te da su bili "sretan par". Ovaj drugi dio posebno zvuči uvjerljiv, ako uzmete da u obzir da kralj čini "par" s 14 drugih žena (tj. 12, ako ne računate odbjegle). Amnesty International ga je optužio da je jednu od njih kidnapirao, a čak je i prema zakonu Svazilanda nije mogao uzeti za ženu jer je imala blizanku. No, ništa nije pomoglo.

Dok on živi u izobilju – na raspolaganju ima 60 posto zemlje – narod Svazilanda, ondosno eSwatinija, koji broji oko 1,2 milijuna stanovnika, uglavnom grca u neimaštini. Preko 60 posto ih živi ispod jednog dolara dnevno. No, i za to je kralj imao objašnjenje.

"Bog je upozorio stanovnike Svazija da ne vole novac."

Profimedia

Drugi stravičan podatak je da prosječni život u njegovoj zemlji iznosi svega 49 godina, ponajviše zato što imaju ogromne probleme s HIV-om. Vodeća su zemlja prema postotku oboljelih - čak 27 posto odraslih je HIV pozitivno, a ni među maloljetnicima nije bolja situacija.

Da tome stane na kraj Mswati III. je 2001. čak donio zakon prema kojem se (maloljetne) djevice moraju suzdržavati od seksa idućih pet godina. Zanimljivo, prvi je prekršio isti zakon kad je na festivalu trske izabrao jednu takvu za svoju novu suprugu. No, morao je platiti kaznu od čak "jedne krave". Osim toga, razmatrao s parlamentom je još jedan način suzbijanja HIV-a, taj da se oboljeli steriliziraju i žigošu!? Od toga je ipak odustao.

Kad smo kod morala, lani je dekretom zabranio razvod.

"U našoj kulturi, jednom kad se oženiš, nema povratka", izjavio je lokalnim novinama.

Jednom kad je došao na vlast, na žalost, nije bilo povratka ni za njegov narod. S obzirom da je u punoj snazi, čini se da Svazilandu, ondosno eSwatiniju, prijete još godine tiranije...

diktatori

Mswati III.

Svaziland

eSwatini

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter