MALI VODIČ ▶️

Neke stvari koje moraš znati ako se ikad odlučiš na pobačaj


Sandra Pudja
19.03.2017.21:00
Neke stvari koje moraš znati ako se ikad odlučiš na pobačaj
REUTERS

sažeto

Ovo su neke stvari koje moraš znati o pobačaju


Sandra Pudja
19.03.2017.21:00

Pobačaj je u Hrvatskoj legalan. Ginekolog se može pozvati na savjest, ali bolnica mora osigurati tim koji će postupak na zahtjev pacijentice obaviti.

Kolega Juraj Filipović objavio je intervju s tzv. moliteljicom, koji smo objavili OVDJE. Zbog toga objavljujemo i drugu stranu, te neke stvari koje moraš znati ako ideš na pobačaj.

1. Ova tema je teška

O temi se raspravlja i svi će imati drugi stav. Ili su "ZA" zakonski dozvoljen i dobro reguliran pobačaj, ili su "PROTIV", a često je tu i ona "siva zona" - "Jesam, ali samo ako je žena silovana. Jesam ako će dijete biti jako bolesno...."

Kad sam pričala s prijateljicama, kolegicama, mamama, onima koje to nisu... uglavnom su se prisjećale prijateljica koje su bile na pobačaju i kojima je danas teško. Ja sam pričala s jednom koja je znala da "nije vrijeme za djecu" i da trenutačno nema uvjete za to, i danas joj nije teško o tome pričati.

Pobačaj ne treba "zakomplicirati" da bi se smanjio njegov broj, jer će smanjenje biti neznatno. Ono što će se time postići jest da će ga se - zakomplicirati. Jedino što je u svijetu pokazalo utjecaj na manji broj pobačaja jesu edukacija ('spolni odgoj') te lak i redovit pristup kontracepcijskim sredstvima.

2. Trebaju ti osobe kojima vjeruješ

Ono što ti najprije treba je osoba kojoj sigurno možeš vjerovati i s njom pričati o tome. Moraš znati svoje razloge.

3. Raspitaj se o bolnici u gradu u kojem živiš

U kojem god gradu živiš, informiraj se telefonski, mailom ili putem svog liječnika gdje je najbolje otići i gdje uopće obavljaju prekide trudnoće. U Hrvatskoj su bolnice ponekad završavale u medijima jer bi svi liječnici odbili izvršiti zahvat, tako da postoji šansa da ćeš možda morati ići u neki drugi grad.

4. Ginekolog ti napiše uputnicu

Kod svog ginekologa (ili privatnika) ćeš dobiti uputnicu 'za dalje'. Primjerice, pošalju te u Kliničku bolnicu Merkur. Tamo te najprije pregledaju da utvrde jesi li trudna i koliko dugo.

5. Sve skupa košta oko 3 tisuće kuna

Troškovi su za pregled, ultrazvuk ili vađenje krvi i anesteziju. Pregled obično košta oko 300 kuna. Ako je trudnoća u jako ranoj fazi, onda ti vade krv (inače naprave samo ultrazvuk). To se plaća između 50 i 100 kuna. Možeš primiti anesteziju od koje "nećeš ništa osjetiti dolje" (ona je oko 1500 kuna), i onu u kojoj nećeš biti svjesna ničega i uspavat će te, koja je nešto skuplja (oko 2000 kuna). Troškovi su ukupno između 2 i 3 tisuće kuna.

6. U čekaonici si s trudnicama

Čekaonica na, primjerice, ranije navedenom Merkuru, je puna trudnica koje su došle na preglede, i tamo ćeš čekati svoj pregled za prekid trudnoće i zahvat. Naravno da ti na čelu neće pisati da "ti ideš na pobačaj", ali moraš biti spremna na to da ćeš sjediti s drugim trudnicama. Također, na šalteru kraj njih tražiš obrazac za prekid trudnoće, i može se dogoditi da će te one čuti ili da će gospođa na šalteru glasno reći "OBRAZAC ZA PREKID TRUDNOĆE STE REKLI?"

7. Zahvat traje oko pola sata do 40 minuta

Sam zahvat traje između 30 i 40 minuta, obično te naruče jako rano ujutro, a postoji mogućnost da ćeš na njega čekati i nekoliko sati (djevojka s kojom sam anonimno razgovarala o ovome čekala je od 8 ujutro do 15 sati popodne). Sa sobom ćeš morati uzeti neke stvari koje ti kažu (uložak, čista pidžama, donje rublje...). Nakon zahvata te odvedu u sobu za oporavak ili buđenje ako si bila pod anestezijom. Nakon toga je dobro ležati dan-dva, i o tome će te liječnici informirati.

8. Zahvat je siguran

Kad je pobačaj legalan, jedan je od najsigurnijih zahvata u medicini, s manje od jednom smrti na svakih 100 tisuća zahvata.

9. Trebat će ti vremena da se oporaviš

Oporavak ovisi o tome koliko ćeš si vremena dati da se pomiriš s onime što se dogodilo. Nastoj kroz to ne prolaziti sama. Daj si vremena i nemoj sve samo potisnuti u sebi jer će ti se kad tad vratiti, potencijalno u obliku depresije. Zato je bitno da si daš vremena. Što se tiče fizičkog oporavka, dobit ćeš tablete nakon zahvata od svog ginekologa, i upute kako i kada ih popiti, a vjerojatno će trebati malo vremena da ti se mjesečnica 'unormali'. S time te mora upoznati ginekolog, a ako nije - idi privatniku i pitaj ga ponovno.

10. U svakoj zemlji, pa i u Hrvatskoj, postoje oni koji ga žele zabraniti

U Hrvatskoj postoje skupine i udruge koje žele da se pobačaj zabrani i iako je njihov zahtjev na Ustavnom sudu odbijen u veljači, sigurno je da to nije kraj. 100posto će pratiti temu, a do tada ti preporučujemo OVAJ tekst i video koji govori malo više o pobačaju u svijetu.

pobačaj

pobačaj Hrvatska

Podijeli članak