'Fale mi druženja'

Svećenik osuđen za pedofiliju žali se na usamljenost u skupom domu koji mu plaća zadarska nadbiskupija


Lada Novak Starčević
25.11.2017.11:40
Svećenik osuđen za pedofiliju žali se na usamljenost u skupom domu koji mu plaća zadarska nadbiskupija
Cropix/arhiva

sažeto

Dječake je zlostavljao 20 godina, a protiv njega nije pokrenut kazneni ni sudski postupak jer su djela otišla u zastaru pa on i dalje prima mirovinu


Lada Novak Starčević
25.11.2017.11:40

Don Nedjeljko Ivanov, svećenik iz Bibinja osuđen za pedofiliju, potužio se da se vrh zadarske nadbiskupije prema njemu ponaša neprimjereno njegovom teškom zdravstvenom stanju, piše Zadarski.hr.

On je prvi hrvatski svećenik koji je prema crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju. O seksualnom zlostavljanju nad dječacima, od svećenika koji je bio župnik u Bibinju punih 20 godina, prvi je progovorio Josip Lisica 2014. u HTV-ovoj emisiji 'Osmi kat', a potom su se javile i druge žrtve.

Ministranta pozivao na duhovni razgovor pa pričao o seksu

Lisica je bio ministrant pa ga je don Nedjeljko pozivao na 'duhovni razgovor'. Imao je tada 12 godina.
"Zaprepastio sam se jer je uvijek započinjao razgovor o seksu, zapravo je samo o tome želio razgovarati. Pitao me masturbiram li i kako... Govorio je kako žene nas muškarce navode na zlo i na blud, da nisu dobre. On je jako visok čovjek i imao je oko 140 kila, jednom se prilikom u razgovoru toliko uzbudio i htio je da se ja skinem i da vidi je li sve u redu s mojim spolnim organom. Prestrašio sam se, nisam znao što da radim. On je bio čovjek koji za mene zastupa Boga, nisam ni znao kako izgleda niti što znači seksualno se uzbuditi, a on je počeo brzo disati, njegov glas je počeo drhtati... Počeo je svojim rukama meni otkopčavati hlače. Morao sam se silom odgurnuti od njega...", ispričao je Lisica.

Prilikom ispovijedi uvijek je imao svoju ruku preko mog spolnog organa, preko hlača, a drugom rukom bi me obgrlio. To je bilo vrlo neugodno. Rekao mi je da je to naša duhovna tajna i da ne moram o tome nikom pričati.

Nakon javnih optužbi, Zadarska nadbiskupija ga je umirovila i smjestila u dom za starije i onemoćale svećenike. Protiv njega nije pokrenut kazneni ni sudski postupak jer su djela otišla u zastaru pa je on i dalje primao mirovinu.

Cijena mjesečnog smještaja u domu oko tisuću eura

Prije nekoliko dana don Nedjeljko je iz svećeničkog doma premješten u privatni dom u Biljanima Donjim gdje je cijena mjesečnog smještaja u prosjeku oko tisuću eura. Razliku u cijeni u svećeničkog doma i onog privatnog nadoknađuje don Nedjeljkova mirovina i Zadarska nadbiskupija.

"Žalostan sam jer u ovom domu usamljen, fali mi moji prijatelji i druženja sa svećenicima. Jako me pogodio prebačaj, ali nadbiskupija je odlučila da časne više ne mogu brinuti o meni jer se teško krećem", izjavio je za Zadarski.hr. Požalio se kako ga sada prijatelji i obitelji iz Poljane ne mogu tako lako posjećivati.  

.

pedofilija

svećenik

Nedjeljko Ivanov

Podijeli članak