INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA

Evo kako je u Hrvatskoj, a kako u EU: Živimo kraće i lošije, imamo veću stopu suicida, ali bar nemamo problema s bukom


Tomislav Kukec
13.02.2018.14:55
Evo kako je u Hrvatskoj, a kako u EU: Živimo kraće i lošije, imamo veću stopu suicida, ali bar nemamo problema s bukom
Pixabay / ILUSTRACIJA

sažeto

Zanimljivo, iako se često žalimo na zdravstveni sustav, njime smo u pravilu zadovoljniji nego Europljani


Tomislav Kukec
13.02.2018.14:55

Žene u Hrvatskoj u prosjeku žive oko tri godine kraće od europskog prosjeka, a muškarci tri i poč godine kraće od ostatka Europe. 

Pokazuju to podaci koje je jučer objavio Eurostat, statistički servis Europske Unije. 

U interaktivnoj infografici koja je dostupna na ovom linku, moguće je detaljnije pregledati podatke za svaku zemlju članicu u odnosu na europski prosjek, a mi smo se, naravno, pozabavili Hrvatskom. Čini se da smo u mnogim stvarima 'gori' od europskog prosjeka. 

Visoka stopa samoubojstava

Tako je očekivana životna dob u EU 83,3 godine (žene) i 77,9 godina (muškarci). U Hrvatskoj je očekivana životna dob 80,5 godina kod žena i 74,4 kod muškaraca. U EU, 67 posto osoba starijih od 16 godina smatra da je dobrog zdravlja, dok se u Hrvatskoj tako osjeća 58 posto građana. 

Od kroničnih bolesti u Europi umru 123,3 stanovnika na 100.000 ljudi, dok je u Hrvatskoj ta brojka znatno veća i iznosi 181,5 umrlih na 100.000 stanovnika. 

Stopa samoubojstava u Hrvatskoj također je veća od europskog prosjeka, pa tako u nas ruku na sebe dignu 17 stanovnika na 100.000 ljudi, dok je EU prosjek oko 11. 

Ipak, infografika jasno pokazuje kako Hrvatska u mnogočemu napreduje. Primjerice, sve je manje smrti u prometnim nesrećama. Najgore je bilo 2008. godine kada je 14,4 stanovnika (na 100.000 ljudi) pogibalo u prometu, da bi se ta brojka 2015. spustila na 8,3 poginula. 

Zanimljivo, iako se često žalimo na zdravstveni sustav, njime smo u pravilu zadovoljniji nego Europljani. Tako je 3,2 posto europski prosjek nezadovoljstva liječničkim uslugama, odnosno toliko ljudi smatra da nisu ispunjene njihove potrebe za zdravstvenom njegom, dok u Hrvatskoj to vjeruje svega 1,9 posto ljudi. Primjerice, u Sloveniji to vjeruje svega 0,2 posto ljudi. 

No, svako zlo za neko dobro. Zbog činjenice da nam je uspješno upropaštena industrija imamo znatno manji problem s bukom nego ostatak EU.

Detaljniji podaci za svaku zemlju članicu dostupni su u Eurostatovoj infografici.

zdravlje

statistika

Eurostat

infografika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter