Tajne Putinovih kćerki

Svoje Mariju i Katerinu vješto skriva, a otkad se razveo prije četiri godine tvrdi da voli 'sve ruske žene'


Vid Barić
05.12.2017.14:10
Svoje Mariju i Katerinu vješto skriva, a otkad se razveo prije četiri godine tvrdi da voli 'sve ruske žene'
Reuters

sažeto

Jedino što je Vladimir Putin prije nekoliko mjeseci priznao jest da mu obje kćeri žive u Rusiji te da nisu javne ličnosti


Vid Barić
05.12.2017.14:10

Gotovo svaki političar je pomalo opsjednut sa zaštitom vlastite obitelji od očiju javnosti. Naravno, ima i tu iznimaka, no jedna od njih zasigurno nije slučaj ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u skrivanju svojih najbližih možda i najuporniji.

Tom bivšem KGB-ovom agentu vojničkog mentaliteta već više od dva desetljeća uspijeva držati svoju obitelj u gotovo potpunoj diskreciji. Poznato je jedino kako je bio u braku s Ljudmilom 31 godinu i da s njom ima dvije odrasle kćerke - Mariju i Katerinu. Jedino što je Putin prije nekoliko mjeseci priznao jest da mu obje kćeri žive u Rusiji te da nisu javne ličnosti. Dodao je tada također da se ne bave ni politikom ni biznisom te da imaju svoje karijere koje uspješno razvijaju.

Slučaj Katerine Tikhonove

Službene fotografije Putinovih kćerki u mladosti ili adolescenciji ne postoje. Zato je razumljivo da nastane potpuni medijski kaos kada netko posumnja da se na nekakvoj fotografiji nalazi upravo jedna od Putinovih kćerki. Kao što je to, primjerice, u 2015. godini učinio Reuters, kada su pisali kako je profesionalna plesačica akrobatskog rock and rolla, Katerina Tikhonova, zapravo Putinova najmlađa kćer. Novinarima Reutersa je to uspjelo gotovo slučajno, nakon jednog plesnog događanja upitali su dopredsjednika plesne federacije World Rock‘n‘Roll Confederation (WRRC), Manfreda Mohaba, radi li se zaista o Putinovoj kćerki na što je on potvrdno odgovorio da bi gotovo istovremeno povukao svoj odgovor, kazavši kako je krivo razumio pitanje.

Naravno, Mohabova reakcija bi mogla biti povezana s činjenicom da se baš i ne događaju super stvari onima koji cinkaju Putinovu obitelj, piše VICE. Kada je, primjerice, u 2008. godini ruska novina Moskovsky Korrespondent pisala o tome kako se tada 55-godišnji Putin rastaje od svoje žene Ljudmile kako bi oženio 24-godišnju olimpijsku pobjednicu u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabayevu, samo nekoliko sati poslije se našla u ozbiljnim problemima financijske prirode koji su uskoro rezultirali gašenjem novina.

Kćer uzela prezime od bake

Putin je javno obznanio razvod od svoje žene u 2013. godini, a odbacio je i sve navode o svojoj navodnoj vezi s Kabayevom, kazavši pritom kako on "voli sve ruske žene". Otada se šuška i kako karizmatični predsjednik ima još nekoliko djece s različitim ženama.

Dok se za Putinovu kćer Mariju, unatoč njegovom uvjeravanju kako mirno živi u Rusiji, sumnja da živi u inozemstvu, gdje prijateljuje sa širokim krugom europskih prijatelja, za rock and roll akrobatkinju Katerinu se danas zna kako je svoju privatnost uspjela zaštititi korištenjem prezimena Tikhonova, kojega je uzela od svoje bake. Udana je za bogatog ruskog bankara, 33-godišnjeg Kirila Shamalova, čiji je otac dugogodišnji Putinov prijatelj. Par zajedno posjeduje imovinu vrijednu oko dvije milijarde dolara, koja uključuje i brojne nekretnine u Rusiji i inozemstvu. Katerina je danas i direktorica Fondacije za nacionalni i intelektualni razvoj, zatim Nacionalnog intelektualnog centra za rezerve, a vodi i Inopraktiku, znanstveni centar vrijedan 1,7 milijardi dolara na Moskovskom državnom sveučilištu.

REUTERS

U njezinu obiteljsku povezanost s Putinom se odavno sumnja, no priča nikada nije bila potvrđena od same Tikhonove ili Vladimira Putina.

Rusija

Vladimir Putin

kćeri

Podijeli članak