Nije dugo trajalo

Tek što su sletjeli na mjesec, Kinezi su tamo posijali bilje. No, za sad, ništa od lunarne plantaže pamuka


Valerija Bebek
17.01.2019.08:00
Tek što su sletjeli na mjesec, Kinezi su tamo posijali bilje. No, za sad, ništa od lunarne plantaže pamuka
Twitter

sažeto

Mladice koje su proklijale u svemiru, izdržale su samo jedan dan


Valerija Bebek
17.01.2019.08:00

Kina je iskoračila u svemir silovito, prvi su koji su 'osvojili' tamnu stranu mjeseca, šalju slike sa svih strana, planiraju izgraditi bazu na Mjesecu, a tek što su sletjeli lunarni modulom Chang'e-4 s roverom Yutu-2 obznanili su da tamo eksperimentiraju s poljoprivredom.

Letjelica Chang'e-4 na daleku stranu Mjeseca iskrcala je spremnik s krumpirom i biljku talijin uročnjak kako bi na Mjesecu testirali 'mini biosferu', sve kako bi proučavali disanje biljaka i fotosintezu. U toj mini biosferi posađen je pamuk, javila je Kineska državna novinska agencija.

No, samo jedna dan nakon što su obznanili kako su zasadili rve biljke u svemiru, javili su kako su te biljke proglašene mrtve. Mladice koje su potjerale iz sjemena pamuka, nisu izdržale dulje od dana, javlja Motherboard.

U nedjelju je zavladala mjesečeva noć koja traje 14 dana, i uskratila je biljkama sunčevu svjetlost. Tijekom noći na našem satelitu temperature mogu pasti i do minus 170 stupnjeva Celzijusa. Dok tijekom mjesečevog dana one porastu do nesnosnih 127 stupnjeva. Te ogromne razlike su jedan od glavnih prepreka na koje su naišli istraživači Mjeseca.

Preostalo sjeme i jajašca vinskih mušica koje su prevezene u biosferu ovo misije vjerojatno se neće održati nakon dva tjedna bez sunčeve svjetlosti i pod smrzavajućom temperaturom. Prema Kineskoj nacionalnoj svemirskoj agenciji one će istrunuti i ostati zapečaćene kako ne bi kontaminirale mjesečevu površinu.

Kina

Mjesec

pamuk

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter