monstruozni zločini koji su nas potresli

Tin Šunjerga pridružio se 'klubu 40', ubojicama s najvećim zatvorskim kaznama u Hrvatskoj


100posto
17.05.2018.17:00
Tin Šunjerga pridružio se 'klubu 40', ubojicama s najvećim zatvorskim kaznama u Hrvatskoj
Foto: Luka Gerlanc/Cropix

sažeto

Prvi ubojica koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora je policajac Mate Oraškić


100posto
17.05.2018.17:00

Dvadesetogodišnji Tin Šunjerga, koji je prošle godine u mjestu Čista Velika kod Zadra usmrtio vlastite roditelje, danas je doznao nepravomoćnu presudu za taj okrutni zločin. Iako se govorkalo da bi on mogao biti prvi Hrvat s maksimalnom kaznom od 50 godina, Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru osudilo ga je na kaznu od 40 godina zatvora.

Prvi ubojica koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora je policajac Mate Oraškić, koji je na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice pištoljem ubio suprugu Gordanu, sutkinju i odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. 

Tijekom suđenja ubojica je ponavljao kako je optužba protiv njega montirana, a cijelo je vrijeme izvodio predstavu te je u jednom trenutku suca Zdravka Jambrovića nazvao "korumpiranim pijancem", a na kraju suđenja je sudac  između ostalog komentirao kako u svojoj višegodišnjoj praksi nije naišao na ovakav slučaj. Oraškić bi kaznu trebao izdržavati do 22. rujna 2039. godine, ako prije ne bude pušten zbog ''dobrog vladanja''. 

Za svoj monstruozan čin detaljno se pripremio, u sud je ušao kroz gruntovnicu, znajući da će kroz taj ulaz lakše proći s oružjem. U trenutku kada je sutkinja izdiktirala za zapisnik da je brakorazvodni postupak gotov ubojica je ustao, izvadio pištolj i prvo ubio suprugu, zatim odvjetnicu a nakon toga i sutkinju. Teško je ranio zapisničarku, a prilikom odlaska sa suda zgrabio je spise te ih spremio u ruksak, u wc-u je oprao ruke te ponovno kroz gruntovnicu izašao iz zgrade. 

Foto Miroslav Kis/Cropix

Vlastimir Kihalić iz Petrinje, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva supruge i njezine dvije prijateljice u ožujku 2005. godine, a dvije godine kasnije objesio se u zatvorskoj ćeliji lepoglavske kaznionice, nakon što je nekoliko puta prije toga pokušavao samoubojstvo. 

Hladnokrvnog ubojicu na takav zločin navelo je što se Željka željela razvesti od njega, a podršku u njenom naumu, izjavio je sam Kihalić, davale su joj prijateljice Vesna i Nada. Tako nakon što je s dva hica ubio suprugu,  krenuo je u krvavi pohod petrinjskim ulicama kako bi ubio njezine prijateljice.

13. ožujka 2007. godine Riječane je potreslo monstruozan zločin koji je počinio Ivan Dvorski Psiho koji je hicima iz pištolja ubio 75-godišnjaka, njegova 42-godišnjeg sina te 29-godišnju djevojku na 12. katu nebodera na Gornjoj Vežici. Nakon što ih je ubio, sa svojim se supočiniteljima nakon tog strašnog zločina vratio se u stan i zapalio ga kako bi prikrili tragove ubojstva. Požar je bio velika opasnost za stanare nebodera te zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca spriječena veća katastrofa. Dvorski je nakon suđenja zbog ovog strašnog čina ušao u klub ubojica s 40-godišnjom zatvorskom kaznom.

Foto Zeljko Hajdinjak/Cropix

Tom zloglasnom klubu pridružio i Dražen Dorčec koji je tijekom pljačke u poslovnici Fine 2006. godine ustrijelio rođaka, zaštitara Miroslava Benšića, i umirovljenika Ivana Matiševa. Motiv je bila očajnička krađa zbog dugova u koje je zapao zbog klađenja.

Zbog postavljanja bombe koja je ubila Ivu Pukanića tada najstrožu kaznu dobio je Željko Milovanović,  optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora.

Dražen Kozman osuđen je na najveću kaznu za trostruko ubojstvo kalašnjikovom i bombom o iz 2006. godine u okučanskom kafiću AS.  Sud nije prihvatio Kozmanovu obranu da mu je puška slučajno bila prebačena na rafalnu paljbu, kao ni to da se događaja u susjednom kafiću "Pinokio", gdje je pucao u smjeru policajca, ne sjeća. 

zatvor

kazne

ubojice

newsletter

Prijavite se na Newsletter