FOTO, VIDEO: VELIKI PARTY U KATALONIJI

Tisuće studenata izašlo na trgove, plešu, pjevaju i slave neovisnost: 'Nasilje nas neće zaustaviti'


Tomislav Kukec
02.10.2017.14:30
Tisuće studenata izašlo na trgove, plešu, pjevaju i slave neovisnost: 'Nasilje nas neće zaustaviti'

sažeto

Prema nekim procjenama više od deset tisuća studenata na glavnom trgu u Barceloni pjesmom i plesom slavi rezultat referenduma.


Tomislav Kukec
02.10.2017.14:30

Dan nakon krvavog referenduma za neovisnost, u kojem je prema posljednjim informacijama ozlijeđeno gotovo 900 ljudi, ulice katalonske prijestolnice Barcelone okupirale su tisuće mladih, uglavnom studenata, koji su na glavnom Trgu Katalonije pjesmom, mahanjem zastavama i plesom slavili rezultate referenduma. 

Tomislav Kukec

Iako su svijet obišle fotografije i video snimke policijske brutalnosti na pojedinim biračkim mjestima u Kataloniji, tisuće mladih izašlo je na trg kako bi, rekli su nam, poručili Španjolskoj i premijeru Marianu Rajoyu da ih nije uplašio. 

Pjevali su katalonsku himnu, ali i razne pop hitove, grlili se, mahali zastavama, slavili... Rezultati referenduma pokazuju da je 90 posto onih koji su izašli zaokružilo ZA, pa je za one koji se žele otcijepiti od Španjolske to više nego dovoljan razlog za slavlje.

Tomislav Kukec

U prosvjedu i katalonski policajci

"Svijet mora znati da mi nećemo odustati. Ne znam kada će Katalonija biti neovisna, možda za nekoliko dana, a možda za nekoliko godina, ali to se sada čini bliže nego ikad", kaže katalonska studentica Mar. Slaže se i Roger koji tvrdi kako je nasilje koje se dogodilo španjolska sramota. 

Tomislav Kukec

"I zato smo ovdje, radi naših ozlijeđenih sunarodnjaka, kako bi i njima pokazali da njihova žrtva nije bila uzaludna i da nas policija nije pokolebala", kaže Roger.

Mladi aktivisti iz oranizacija koje se bore za katalonsku neovisnost, u zrak su bacali neiskorištene referendumske listiće, a studenti su ih grabili za uspomenu na povijesni trenutak.

Tomislav Kukec

"Kako glasanje može biti ilegalno, ako živimo u demokraciji", pitaju na transparentima mladi Katalonci.

Atmosfera u Barceloni je mirna, vesela, gotovo festivalska.

Tomislav Kukec

Poziv na generalni štrajk

Prosvjednicima se pridružila i katalonska policija. Dok su prolazili od Sveučulišnog trga ka Trgu Katalonije, pripadnici katalonske policije pljeskali su i mahali im. Španjolska nacionalna policija Civilna garda još uvijek je u gradu, no ne miješaju se u prosvjede. Tek su povremeno, u koloni od po pet do sedam crnih kombija, prošli gradom, a Katalonci su ih popratili glasnim zvižducima, no bez incidenata. 

Tomislav Kukec

Pro-separatističke organizacije pozvale su Katalonce da sutra pristupe generalnom štrajku, koji zasad još nije potvrđen, kako bi vlasti u Španjolskoj natjerali da priznaju "volju naroda". 

Tomislav Kukec

Barcelona

Španjolska

referendum

neovisnost

Podijeli članak