nastavlja se suđenje

Tko je novi odvjetnik Daruvarca, koji je u lipnju u zadarskom kafiću brutalno premlatio 18-godišnju djevojku


Mia Mitrović
09.01.2019.10:10
Tko je novi odvjetnik Daruvarca, koji je u lipnju u zadarskom kafiću brutalno premlatio 18-godišnju djevojku
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

Obranu Daruvarca preuzeo je Boris Radman, legendarni zadarski sudac koji je u proljeće 2018. otišao u odvjetnike 


Mia Mitrović
09.01.2019.10:10

U svibnju je mnoge je iznenadila vijest da je Boris Radman, ugledni sudac Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru razriješen sudačke dužnosti i da odlazi u odvjetnike. Do tada je u Zadru bio poznat kao sudac koji je vodio najteže sporove, a nije se libio ni izricanja najtežih kazni kada je to bilo potrebno. 

Za ubojstvo Slavice Medanić, njena brata Šimu koji je naručio ubojstvo i izvršitelja Pericu Majstorovića osudio je na 40 godina. Istu kaznu dobio je i 'zadarski Fritzl' koji je 16 godina silovao vlastitu kći i s njome dobio dijete. Za dugogodišnje silovanje maloljetnice na 14 godina je osudio Davora Lonića iz Bibinja. 

Cropix/arhiva

Ukupno 30 godina dobilo je sedmoro carinika koji su uvezli šećer u Hrvatsku po nižim tarifama kao industrijski, a ne kao konzumni koji se carini po višim tarifama, čime su državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.

Izazov su mu teški slučajevi 

Vodio je i ponovljeni postupak protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice koji je optužen zbog kornatske tragedije. Tijekom novog suđenja za najveću tragediju u Hrvatskoj doznalo se za krive procjene, zakašnjele ili izostale reakcije u ustrojstvenom i zapovjednom lancu, ali i praznine u istražnom postupku neposredno nakon tragičnog događaja zbog čega je Slavica oslobođen. 

"Ovaj sudac je pošten sudac, imao sam čast biti članom vijeća kada je donosio presude. Zakon je za njega bila Biblija, koju su nažalost mnogi njegovi kolege u Hrvatskoj popljuvali, i time doveli domovinu do rasula. On to nije htio", stoji u jednom od uglavnom pozitivnih komentara na rad ovog suca. 

I kao odvjetniku su mu izgleda najveći izazov teški slučajevi. Osim Daruvarca, preuzeo je i obranu Douglasa Canea, 'ubojice sa Zrća' koji je u svađi ljetos izbo svog sunarodnjaka. Slučaj Darka Kovačevića Daruvarca koji je u jednom kafiću brutalno premlatio 18-godišnju Lauru Gurlicu preuzeo je nakon što mu je odvjetnik Andrej Korljan zbog obaveza otkazao punomoć. 

Luka Gerlanc/CROPIX

Zadar

zlostavljanje žena

Daruvarac

Boris Radman

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter