od ubojice do uspješnog pisca kriminalističkih priča

Tko je ekstremni ljevičar zbog kojeg danas u Rimu vlada opsadno stanje?


100posto
14.01.2019.16:00
Tko je ekstremni ljevičar zbog kojeg danas u Rimu vlada opsadno stanje?
Reuters

sažeto

Bježao je od zakona 40 godina, a ostatak života provest će u zatvoru


100posto
14.01.2019.16:00

Nekadašnji talijanski ekstremni ljevičar Cesare Battisti (64) osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva, danas je stigao talijanskim vojnim avionom iz Bolivije na rimski aerodrom. Iz aviona je izašao bez lisica okružen policijom. Battisti je skoro 40 godina bježao, a Interpol ga je uhitio u subotu u Boliviji. 

Osuđen je na doživotni zatvor zbog umiješanosti u četiri ubojstva sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao član ultra ljevičarske grupe "Naoružani proleteri za komunizam". Nakon što je pobjegao iz zatvora 1981. godine, neko je vrijeme živio u Francuskoj, prije nego što je pobjegao u Brazil.

Nakon naredbe za uhićenje nestao

U toj zemlji živio je uz podršku bivšeg predsjednika ljevičara Luiza Inácia Lule de Silve. Nakon što je nedavno pobijedio na izborima, novi brazilski predsjednik Jair Bolsonaro obećao je da će Basttistija isporučiti Italiji. Zahtjev njegova odvjetnika da to ne učini je odbijen te u prosincu prošle godine brazilski vrhovni sud naredio njegovo uhićenje, nakon čega je on nestao.

Pisac krimi romana

Battisti je postao uspješan pisac kriminalističkih priča, a prošle godine je izjavio da strahuje da će biti mučen i ubijen ako ga isporuče Italiji. Osnivač talijanske radikalne skupine Naoružani proleteri za komunizam, Battisti je osuđen u odsutnosti 1993. za četiri politička ubojstva počinjena sedamdesetih godina. Pobjegao je iz talijanskog zatvora 1981. i otišao u Francusku, gdje se bavio pisanjem kriminalističkih romana, prije nego što se smjestio u Brazilu.

Cesare Battisti

newsletter

Prijavite se na Newsletter