Stilist o odijevanju saborskih zastupnika

Tko je modni buntovnik, tko najveći modni promašaj, a tko je nasljednik Mate Arlovića u velikim i širokim odijelima


Matej Devčić
05.04.2019.08:00
Tko je modni buntovnik, tko najveći modni promašaj, a tko je nasljednik Mate Arlovića u velikim i širokim odijelima
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Zbog njihovog stila često se potezalo pitanje treba li povući granicu kada je u pitanju imidž onih koji djeluju za državu i njezino ime


Matej Devčić
05.04.2019.08:00

"Danas su političari rock zvijezde. Ja znam što koji političar jede ili pije, kad se budi, a uopće me to ne zanima. Politika nam je svima danas nataknuta na nos", kazao je prije koju godinu naš domaći renomirani glazbenik komentirajući novi vrli svijet domaće politike.

Ta svojevrsna estradizacija domaće političke scene nije se desila preko noći, a svoj zamah dobila je zahvaljujući društvenim mrežama putem kojih nam danas svaki političar želi otvoriti prozor u svoju verziju svijeta i okoline u kojoj se nalaze.

Vojko Basic / CROPIX

Estradizacija, koja smeta našu predsjednicu, nešto je što političari danas sami potenciraju svojim stilom odijevanja, frizurama, bradama, sljedeći trendove kako bi, iz nekog drugog kuta gledanja, bili bliži običnom puku, a i sami znaju da svaki detalj na njima, od broša pa do brka, uvijek može biti koristan kako bi se skrenulo s neugodnih tema i pitanja o kojekakvim aferama ili propustima.

"Za eskapade mjesta nema"

Zbog njihovog stila često se potezalo pitanje treba li povući granicu kada je u pitanju imidž onih koji djeluju za državu i njezino ime. Jesu li njihove odjevne kombinacije primjerene za Sabor, Banske dvore ili stranačka okupljanja? Pitanja su to na koje je odgovore za 100posto dao stilist Ivan Friščić.

"Moramo razlučiti ako netko ide na super večeru i modnu reviju jasno da će se obući manje poslovno, ali oni su uglavnom fotografirani i pojavljuju se na dnevno političkim aktivnostima koji ispunjavaju svaki njihov dan, a po mom mišljenju za eskapade nema mjesta.

Sandra Simunovic/CROPIX

Oni imaju vodeće funkcije u državi i postoji dress code od kojeg se može malo odstupati i ne mora nužno. Ako nešto nije primjereno bolje se držati klasičnog stila na koji je poslovni svijet navikao. Mislim da je kravata dio poslovnog odijevanja u Saboru i da bi trebala biti zastupljena, a i da trapericama nije mjesto tamo.

Morate računati da i oni imaju rasporede i ne bave se svime time 99 posto. Moramo računati na sve faktore koji su svaki dan drugačiji", kazao je Friščić komentirajući listu istaknutih političara čiji je stil često bio u fokusu medija i javnosti.

Andrej Plenković

"Premijer je poprilično promijenio stil što se tiče odijela. Mislim da je možda malo izgubio na kilaži, uzeo nekoliko boljih odijela koja prate njegovu liniju tijela i sada to izgleda puno bolje u odnosu kako je izgledao prvih godinu i pol. On ima klasičnu frizuru, izgleda dobro te je svaki dan svježe obrijan."

Gabrijela Žalac

"Ministrica Žalac i moda nisu najbolji prijatelji. Na stranu svega, ona jednostavno ne zna odabrati komad koji joj dobro stoji. Mislim da bi trebala početi slušati suradnike i da bi njeno mišljenje o njenom odijevanju trebalo pasti u drugi plan. Nakon onog trenutka s crvenom haljinom mislim da je više nikad nitko neće gledati jednako, što je bezveze jer je s odjevnom kombinacijom uspjela na sebe privući pažnju koja joj nije bila potrebna."

Josipa Rimac

"Ona se malo umirila u svom stilu u posljednjih godinu dana. Izašla je iz leopard momenata i modnih ideja za koje je mislila da su primjereni, a nisu. Oblači se u odijela, nosi stil koji je primjereniji političarki njenog ranga. Ona je na nacionalnoj političkoj sceni i neke pretjerane modne eskapada nisu primjerene niti se dočekuju najbolje.

Ona je predivna žena koja izgleda super, dobro je građena, može obući bilo što na sebe i dobro će to izgledati, ali je često znala otići u krajnost koja nije bila potrebna. Ima super kosu, lijepo se šminka, radi sve što je dobro. Taj njen stil je zaista popravljen i više je poslovan, prigodan onome što radi."

Gordan Jandroković

Goran Mehkek/CROPIX

"On je uvijek super obučen, nisam ga vidio loše obučenog. Uvijek je politički dotjeran i to je super. Moram priznati iz stilskog aspekta mi se sviđa njegov novi imidž s bradom. Je li primjeren ili ne o tome bi se moglo diskutirati, ali taj imidž mu je puno bolji od onog prije. Po mom mišljenju, možda se kolege neće složiti, ali smekšalo ga je i dodalo mu dozu ozbiljnosti. Kao da je dobio karizmu."

Nada Murganić

"Ona je ministrica jednog poprilično nezahvalnog resora u smislu da se stalno nešto u njenom resoru događa. Ona je gospođa koja nema 30 godina, jednostavno ima stil koji nije toliko loš. Žena ima svoju ideju.

Gledao sam neke njene slike od prije kada je bila u nekakvim ne toliko visokopozicioniranim radnim odnosima i žena je popravila taj stil. Izgleda dobro, oblači lijepe klasične sakoe, haljine čija je dužina uvijek primjerena, klasične naočale, frizura koja je jedan dan bolja ili lošija."

Milanka Opačić

Tom Dubravec/CROPIX

"Milanka Opačić je jedna od onih saborskih zastupnica koja je pokušavala nešto eksperimentirati s m odom ali nisam siguran da joj je to nešto pretjerano uspjelo. Mogla bi se ugledati na bivšu stranačku kolegicu Ingrid Antičević koja je znala pretjerati i otići u neke krajnosti, ali su one bile simpatične.

Milanka Opačić nikad nije imala neku modnu simpatičnost. Pogotovo u zadnje vrijeme odjeća joj je vrećasta i imam dojam kao da se skriva. Neke haljine na kojima je imala natpise nisu bili primjereni njenoj funkciji, mjestu gdje se pojavljuje, to je ipak Hrvatski sabor i on je vrhunac parlamentarizma i tu bi se trebao ozbiljnije prihvatiti dress code.

Sabina Glasovac

"Ona se trudi biti poslovno korektna, ima neke poslovne haljine i sakoe, ali bih joj savjetovao da se prestane oblačiti u lepršave haljine jer tome nije mjesto u Saboru. Ona možda najbolje fura poslovni stil i za nju imam najmanje zamjerki."

Ivana Ninčević Lesandrić

Boris Kovacev/CROPIX

"Ona je možda najfashion saborska zastupnica, po meni osobno neke od tih stvari koje oblači, voli davati izjave u intervjuima da prerađuje svoju robu, da voli crtati, da prati modu i to se vidi. Vidite supstancu vezanu uz modu da tu nešto spoji, znanje i ideju, ali što sam rekao i za Milanku Opačić, Sabor nije modna pista.

Mi ih svi plaćamo da rade za dobrobit građana. Ako radite i lijepo se oblačite svaka čast. Moramo biti demokratski osviješteni i razmišljati koja je supstanca iza toga. Mora možda malo smanjiti modni doživljaj."

Milijan Brkić

"On se baš dobio. Dobre su mu naočale, utegnuo se, dobro izgleda, odijela mu super stoje. Bio nekome simpatičan ili ne, ne možemo biti toliko subjektivni i reći da to što nosi nije dobro. Objektivno čovjek izgleda fino poslovno. Vidi se da voli i može potrošiti novce na odijevanje i to je dobro. Neki kolege u Saboru bi se mogli ugledati na njega."

Miro Bulj

Damjan Tadic/CROPIX

"On je buntovnik, vječito se raspravlja s nekim i njegov imidž ide uz njegov karakter. Njega ne zanima ništa vezano uz oblačenje i kad čovjek izlazi iz kuće uzme prvu košulju i sako. Misija mu je biti jedan od najglasnijih u Saboru pa i taj imidž buntovnika predstavlja. Recimo ona majica koju je nosio s natpisom "Zagora me rodila", on odjećom komunicira kroz parole, ali daje do znanja da ga odjeća ne zanima. Nekako mi to sve ide uz njegov karakter."

Arsen Bauk

"Njegove kravate su preširoke, malo je smršavio i ne znam oblači li velika odijela ili ista koja je oblačio kad je bio malo jači. Krojevi kod njega su jako staromodni. On mi je kao nasljednik Mate Arlovića u velikim i širokim odijelima, a takav mi je dojam odavao i prije. Nikad on nije pretjerano sebe brendirao, ti kravate i čvorovi su preširoki. Malo mi je to sve skupa staromodno."

Davor Bernardić

Sandra Simunovic/CROPIX

"Bernardić pokušava biti cool, ali je u principu jako uštogljen. Nekako je dosadnjikav, ali mu odijela dobro stoje. "

Andrej Plenković

Davor Bernardić

političari

stil

Gabrijela Žalac

Miro Bulj

estradizacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter