više ne želi šutjeti

Tko je muškarac koji zna sav Trumpov prljavi 'veš' poput afere s prostitutkama koje su pred njime urinirale


100posto
16.04.2018.08:05
Tko je muškarac koji zna sav Trumpov prljavi 'veš' poput afere s prostitutkama koje su pred njime urinirale
Mohamad Torokman/REUTERS

sažeto

Opisao ga je kao rođenog lašca i nemoralnog čelnika te je tako napisao: 'Njega pokreće ego i traži osobnu lojalnost'


100posto
16.04.2018.08:05

U utorak izlazi bombastična knjiga bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja naziva "Viša lojalnost: Istina, laži i vodstvo" u čijem središtu pažnje je američki predsjednik Donald Trump, a nekoliko dana prije izlaska knjige američki mediji objavili su zasigurno najzanimljivije ulomke iz knjige. Tako je Comey Trumpa opisao kao rođenog lašca i nemoralnog čelnika te je tako napisao: "Trumpa pokreće ego i traži osobnu lojalnost". 

Povodom izlaska knjige Comey je u nedjelju gostovao u emisiji ABC Newsa poručivši da je američki predsjednik opasan, moralno neposoban čelnik koji čini ogromnu štetu institucionalnim i kulturnim normama.

"Osoba koja govori o ženama i tretira ih kao komad mesa te stalno laže o velikim i malim stvarima, a u isto vrijeme inzistira da mu američki narod vjeruje ta osoba nije sposobna biti predsjednikom SAD-a, na moralnoj osnovi", poručio je Comey u intervjuu povodom izlaska knjige, dodavši da je Trump moralno nesposoban biti predsjednikom.

Zasigurno najzanimljiviji dio knjige odnosi se na niz Comeyjevih sastanaka s Trumpom otkako je prošle godine svjedočio u Kongresu. Među ostalim stvarima Comey piše da je Trump iskoristio sastanak s njime kako bi opovrgnuo nepotvrđene navode da je koristio usluge prostitutki u Moskvi prije pet godina. 

Navodno su Rusi snimili Trumpovo druženje s prostitutkama, koje je iznio britanski obavještajac Christopher Steele, ali one nikada nisu bile potvrđene. Tako su njih dvojica razgovarali o otkrivenom dosjeu u kojem se tvrdi da su ruske prostitutke urinirale pred Trumpom tijekom njegovog odsjedanja u jednom hotelu u Moskvi. 

Po prvi put tako Comey donosi informaciju da je Trump raspravljao o tim optužbama. Prema bivšem šefu FBI-a, predsjednik je "snažno nijekao optužbe, pitajući, retorički pretpostavljam, izgleda li kao muškarac kojem trebaju prostitutke".

Trump je otpustio Comeya u svibnju 2017. što je dovelo do otvaranja posebne istrage ministarstva pravosuđa o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.godine. 

Comey je navodno saznao za otkaz tijekom govora pred skupinom službenika FBI-a u Los Angelesu, kojima se obraćao kada se na televiziji pojavila šokantna vijest. Jedan od službenika izjavio je da je Comey bio jako iznenađen i potpuno nespreman na ovo te se odmah vratio u Washington. Također, prvi trenutak pomislio je da se radi o šali, no shvatio je da to nije tako kada je primio službenu obavijest predsjednika o otkazu.

Bivši FBI-jevac otkrio je da se tek nekoliko puta susreo s Trumpom, prvi put u konferencijskoj sobi u Trumpovom tornju u New Yorku. Zajedno s ostalim šefovima obavještajnih službi  došao je kako bi obavijestili budućeg predsjednika o istragama o ruskom uplitanju u izbore. Nakon sastanka ostao je sam u prostoriji s predsjednikom te su tada razgovarali i o otkrivenom dosjeu u kojem se tvrdi da su ruske prostitutke urinirale pred Trumpom tijekom jednog njegovog odsjedanja u moskovskom hotelu.

Drugi sastanak inicirao je Trump koji je na neki način želio pokazati i postići nadmoć nad Comeyjem te ga je predsjednik upitao želi li on ostati na svojoj dužnosti ili otići.

"Uvjeren sam da je večera, barem djelomično, bila osmišljena s ciljem da molim za svoj posao što bi stvorilo nekakav patronažni odnos između nas dvojice. Jako me to zabrinulo zato što smo obično neovisni od izvršnih vlasti", otkrio je.

Comey je posljednjih godina bio u centru javnosti nakon što ga je Hillary Clinton optužila da je njenom porazu na predsjedničkim izborima doprinijela odluka šefa FBI da ponovo otvori istragu o načinu na koji je koristila privatni mail dok je bila državna tajnica SAD. 

No, nakon istrage poručio je da u novim mailovima koji su pronađeni na privatnom serveru Hillary Clinton nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi ukazivali na kriminalne radnje. FBI je završio analizu, objasnio je Comey.

Donald Trump

James Comey

newsletter

Prijavite se na Newsletter