FRANCUZIMA PORUČILI DA ISPRAZNE BANKOVNE RAČUNE

Tko je predstavnica francuskog pokreta Žuti prsluci koja je pokrenula prosvjede, a sada pokreće novu stranku


100posto
10.01.2019.08:45
Tko je predstavnica francuskog pokreta Žuti prsluci koja je pokrenula prosvjede, a sada pokreće novu stranku
Reuters

sažeto

Stranka će zahtijevati reforme porezne i socijalne politike. Radni naziv stranke je Les Emergents, a s tom strankom će sudjelovati na lokalnim izborima 2020. godine


100posto
10.01.2019.08:45

Predstavnica francuskog pokreta Žuti prsluci 51-godišnja Jacline Mouraud odlučila je osnovani novu političku stranku, čiji statut se sada piše uz pomoć odvjetnika i bivših parlamentaraca, a ta će stranka zahtijevati reforme porezne i socijalne politike. Radni naziv stranke je Les Emergents, a s tom strankom će sudjelovati na lokalnim izborima 2020. godine. 

Kako je naglasila Mouraud cilj joj je da se ljudi okupe u borbi protiv nasilja i za poštovanje institucija. Ona želi i nove i konstruktivne ideje za zemlju.

Protest protiv visoke cijene goriva i planiranog povećanja ekološkog poreza

Mouraud je postala poznata kada je jednom video porukom pozvala Francuze da uzmu žuti prsluk i stave ga iza vjetrobranskog stakla, a tako je željela izraziti protest protiv visoke cijene goriva i planiranog povećanja ekološkog poreza. 

Aktivisti Žutih prsluka zatražili su od francuskih građana da isprazne svoje bankovne račune i krenu u masovni pohod na banke, a poziv je uslijedio uoči devetog vikenda protesta u Parizu i širom Francuske, a prosvjednici se nadaju da će taj potez natjerati vladu da sasluša njihove zahtjeve, prije svega njihov poziv na direktniju demokraciju kroz mogućnost građana da predlažu nove zakone.

žuti prsluci

prosidba

Francuska 1998.

Jacline Mouraud

newsletter

Prijavite se na Newsletter