TJEDAN DANA PRAVDE U HRVATSKOJ

Todorića pustili na slobodu, umirovljenika kaznili jer je 'neovlašteno' uredio dječje igralište, a vlasnika kafića zbog gosta koji je pio na cesti ispred objekta


Tomislav Kukec
22.11.2018.19:40
Todorića pustili na slobodu, umirovljenika kaznili jer je 'neovlašteno' uredio dječje igralište, a vlasnika kafića zbog gosta koji je pio na cesti ispred objekta
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Dvoje sasvim običnih ljudi ovog je tjedna kažnjeno, a tajkun optužen za gospodarski kriminal na ulici hrani golubove i odlazi na frizuru


Tomislav Kukec
22.11.2018.19:40

Da nam je pravosuđe 'u banani' mnogima je već dojadilo i ponavljati, a vjerujemo i čitati. No posljednjih dana aktivnosti pojedinih sudova kao da su se intezivirale, kako bi nas uvjerili da može i gore. 

U istom tjednu u kojem je tajkun Ivica Todorić, bivši vlasnik posrnulog koncerna Agrokor kojem se na teret stavljaju milijunske štete za to društvo i hrvatsko gospodarstvo, pušten na slobodu zahvaljujući jamčevini od milijun eura, u isto to vrijeme dvoje običnih ljudi, građana bez loših namjera, na vlastitoj je koži iskusilo kako izgleda stroga ruka hrvatske pravde. 

Upozoravali nadležne na zapuštenost prostora

Obje priče otkrio je Podravski list, a vama prepuštamo da odlučite koja je nevjerojatnija. OK; nisu u obje priče uključeni izravno sudovi, no riječ je o odlukama djelitelja pravde. 

Koprivničanin Viktor Krušec tako je dobio kaznu od komunalnog redara jer je poželio urediti okoliš oko dječjeg igrališta u naselju Podolice. Riječ je o lokaciji koja je godinama zapuštena te su i on i susjedi u više navrata upozoravali nadležne da bi 'podivljale' grane borova mogle pasti na nekoga i biti prijetnja za sigurnost jece koja tuda svakodnevno prolaze. Kada je shvatio da ga komunalne službe ignorirajuju, umirovljeni Viktor odlučio je stvar uzeti u svoje ruke. Imao je vremena, volje i alata pa je sam krenuo sređivati stvar. Poredio je grane, uredio okoliš, sakupio i propisno odložio smeće. No, umjesto kakve zahvalnice Grada Koprivnice dočekala ga je, piše Podravski, kazna od 500 kuna te još 100 kuna troškova postuška jer je "neovlašteno orezivao grane crnogorice na javnoj površini", i to na čak osam borova. 

– Na kaznu ću se žaliti, to je ipak velik novac za mene koji sam u mirovini, a sve što sam želio bilo je da djeca imaju lijepo i uredno igralište – zaključio je Viktor u izjavi za lokalni list. 

Zabranjeno iznositi piće ispred lokala

Nedugo nakon toga objavljena je u istom mediju priča sa Prekršajnog suda u Virovitici, koji je odrezao kaznu ugpostitelju za nešto gdje doista ne znamo što je trebao učiniti kako ne bi bio u prekršaju. Tako je vlasnik lokalnog noćnog kluba, koji ima dozvolu za rad do 6 ujutro, kažnjen sa 2.500 kuna kazne jer je ispred njegovog objekta zatečen muškarac sa viski kolom. Naime, zabranjeno je iznositi piće ispred lokala, a muškarac je to ipak učinio. Zašto je kažnjen upravo vlasnik lokala, a ne čovjek koji je prekršaj počinio, nikome nije jasno. 

Pouka priče poznata je svakome tko ovdje barem neko vrijeme živi - što veći zločin, manja je vjerojatno da ćeš biti kažnjen. Teško bi uopće bilo pobrojati sve sramotne odluke zbog kojih su oni koji su, kako se mediji znaju izraziti, "pokrali Hrvatsku" danas na slobodi, no možete mirno spavati jer znamo da teški zločini poput obrezivanja borova na dječjem igralištu neće ostati nekažnjeni.

Ivica Todorić

pravosuđe

pravo i pravda

mali i veliki

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter