više nuklearnog oružja, manje 'lažnih vijesti'

Američki bombarderi prelijeću korejski poluotok; Sjeverna Koreja: Trump je zapalio fitilj rata


Ružica Matić
11.10.2017.21:20
Američki bombarderi prelijeću korejski poluotok; Sjeverna Koreja: Trump je zapalio fitilj rata
Reuters

sažeto

Korejski poluotok preletjela su dva američka strateška bombardera kao demonstracija snage zbog nedavnih poteza Sjeverne Koreje


Ružica Matić
11.10.2017.21:20

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio je američkog predsjednika da je "potpalio ratni fitilj" i najavio "vatreni" odgovor. 

"Svojim ludim i ratobornim izjavama u Ujedinjemim narodima Donald Trump je zapalio fitilj rata s nama. Mi moramo izravnati konačni račun, ali vatrenom paljbom, a ne riječima", rekao je  sjevernokorejski ministar Ri Yong Ho, piše Independent pozivajući se na rusku državnu agenciju TASS. 

Reuters je javio kako su u utorak navečer Korejski poluotok preletjela dva američka strateška bombardera kao demonstracija snage zbog nedavnih poteza sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una. Pyongyang je u posljednjih nekoliko tjedana izvršio šest nuklearnih pokusa i ispalio dva projektila preko Japana. 

Trump želi nuklearni arsenal kao na vrhuncu Hladnog rata?

NBC je u srijedu objavio kako je Trump na sastanku najviših dužnosnika za nacionalnu sigurnost u srpnju zatražio gotovo deseterostruko veći nuklerani arsenal pozivajući se na tri dužnosnika kao izvore.

Američki predsjednik je to navodno rekao kada mu je pokazana karta po kojoj su američke zalihe nuklearnog oružja pale s 32.000 nuklearnih glava, koliko ih je bilo na vrhuncu Hladnog rata. Trump je rekao da ponovno želi imati te količine.

Prema podacima Federacije američkih znanstvenika SAD trenutno posjeduje oko 4000 nuklearnih glava.

Oduzeo bi licence televizijskim kućama zbog 'lažnih vijesti'

Donald Trump ubrzo nakon toga je najavio kako bi mogao tražiti oduzimanje licenci NBC-u i ostalim nacionalnim televizijama koje su prenijele vijest da je tražio dramatično povećanje nuklearnog arsenala SAD-a te da ga je državni tajnik nazvao "debilom" u razgovoru o nuklearnom oružju.

"Uzimajući u obzir sve lažne vijesti NBC-a i drugih televizijskih mreža, u kojem je trenutku opravdano oduzeti im dozvole za emitiranje? Loše za zemlju!", napisao je Trump u srijedu poslijepodne na Twitteru.

Sat vremena prije Trump je na Twitteru napisao kako je NBC izmislio da je tražio da se američki nuklearni arsenal udeseterostruči. 

Priču je svrstao u 'lažne vijesti' ne nudeći pritom, kao i obično, nikakav dokaz za tu tvrdnju.

Je li Trump debil ili nije?

NBC News je prošle srijede izvijestio da je američki državni tajnik Rex Tillerson nazvao Trumpa "debilom" nakon ljetošnjeg sastanka u Pentagonu i ujedno zaprijetio ostavkom zbog nepremostivih razlika s predsjednikom.

Odgovarajući na pitanje je li Trumpa nazvao debilom, Tillerson nije dao jasan odgovor. Govorio je: "Neću se baviti nevažnim stvarima" i "Time se samo želi unijeti podjela" i "Neću sudjelovati u podjeli ove administracije".

Trump je nakon toga na Twitteru napisao da bi se NBC News trebao ispričati za vijest koju su u cijelosti opovrgnuli Tillerson i potpredsjednik Mike Pence.

No, u utorak je pozvao Tillersona da, ako je to stvarno rekao, usporede rezultate testova inteligencije, piše Hina.

"Mislim da je to izmišljena vijest, ali ako je to rekao, onda ćemo morati usporediti testove inteligencije. I mogu vam odmah reći tko će pobijediti", kazao je Trump.

Donald Trump

Sjeverna Koreja

NBC

nuklearni arsenal

Podijeli članak