kako će ovo završiti?

Trump će priznati Jeruzalem glavnim gradom Izraela iako su ga odvraćali papa, ajatolah, Europa i arapski svijet


Ružica Matić
06.12.2017.10:40
Trump će priznati Jeruzalem glavnim gradom Izraela iako su ga odvraćali papa, ajatolah, Europa i arapski svijet
Reuters

sažeto

Američki predsjednici desetljećima su izbjegavali to učiniti unatoč pritiscima Izraela, a Trumpov potez mogao bi imati ozbiljne posljedice


Ružica Matić
06.12.2017.10:40

Donald Trump večeras će objaviti da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, objavila je Bijela kuća. Ovaj potez američkog predsjednika vjerojatno će imati ozbiljne posljedice za stanje na cijelom Bliskom istoku, a mogao bi i potaknuti novi val nasilja i sukoba, složni su svjetski mediji.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu i američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti ga izraelskim glavnim gradom, unatoč pritiscima Izraela.

Trumpa su od namjere da ga prizna kao glavni grad odvraćali čelnici iz europskih zemalja, arapskog svijeta, papa Franjo i iranski ajatolah, no on će to svejedno učiniti u 19 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Objavit će i početak procesa selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, svetog grada triju vjera koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojim glavnim gradom. Preseljenje bi moglo potrajati godinama jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati izgraditi, piše Reuters.

Zbog ove Trumpove odluke američkim veleposlanstvima diljem svijeta naloženo je da pojačaju sigurnosne mjere zbog mogućih napada, a američkim službenicima u Izraelu preporučeno je da izbjegavaju jeruzalemski Stari grad i Zapadnu obalu.

Vječna bitka za Sveti grad

Jeruzalem je tijekom povijesti često bio poprište sukoba, a najnovija bitka za drevni grad počela je 1967., kada je Izrael okupirao istočni, arapski dio grada u Šestodnevnom ratu. Izrael je 1980. proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. 

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Predstavnik palestinske uprave u Londonu Manuel Hasasin u razgovoru za BBC oštro je komentirao Trumpovu najavu. "To bi bila objava rata. Poljubac smrti rješenju s dvije države", kazao je, javlja Hina. 

Turski predsjednik Erdogan najavio je da će prekinuti diplomatske veze s Izraelom ako Amerika prizna Jeruzalem glavnim gradom, a vođa Hamasa već je pozvao na novi ustanak. 

Donald Trump

Izrael

Palestina

Jeruzalem

glavni grad

Podijeli članak