NOVA DIPLOMATSKA BOMBA

Trump opet u elementu: popljuvao premijerku, gradonačelnika, a prosvjednici mu spremili posebno napuhano iznenađenje


Mia Peretić
13.07.2018.12:00
Trump opet u elementu: popljuvao premijerku, gradonačelnika, a prosvjednici mu spremili posebno napuhano iznenađenje
Reuters

sažeto

Tijekom večere proširila se vijest da je američki predsjednik brutalno iskritizirao domaćicu večere, britansku premijerku Theresu May


Mia Peretić
13.07.2018.12:00

Predsjednik SAD-a Donald Trump tek je završio sa špotanjem svjetskih lidera na NATO summitu, a već je bacio novu diplomatsku bombu na samom početku boravka u četverodnevnom posjetu Velikoj Britaniji. Tijekom večere koja se u njegovu čast održavala u palači Blenheim kraj Oxforda, proširila se vijest da je američki predsjednik u razgovoru za The Sun brutalno iskritizirao domaćicu večere, britansku premijerku Theresu May.

Trump je izjavio da May loše provodi pregovore o izlasku iz Europske unije, te da ukoliko nastavi s prijateljskim Brexitom, može zaboraviti na zaseban sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Podsjetimo, dvije godine nakon što su Britanci na referendumu izglasali napuštanje Unije, kabinet britanske premijerke prošli je tjedan prihvatio plan za prijateljski Brexit, koji Britaniju zadržava unutar zone slobodne robne razmjene s EU-om. 

Za Trumpa je to, čini se, neprihvatljivo pa prijeti otkazivanjem lukrativnog trgovinskog sporazuma sa SAD-om. 

Reuters

Mnogo događanja, a tek je završen dan posjeta. Danas je na rasporedu radni ručak u rezidenciji britanskih premijera izvan Londona na kojem će Trump obaviti glavninu razgovora s Theresom May, zatim će se sastati s kraljicom Elizabetom II u Windsoru, a subotu će otputovati u Škotsku. 

U Trumpovoj pratnji je i supruga Melania, a osim britanskih dužnosnika, "dobrodošlicu" su im izrazili i prosvjednici. Organizacija Amnesty International na mostu u središtu Londona izvjesila je plakat s Trumpovim likom i porukom "noćna mora ljudskih prava".

No, to nije sve. Prosvjednici su za ovu prigodu pripremili i kontroverzni balon "bebe Trumpa": gradonačelnik Londona Sadiq Khan dopustio im je da tijekom današnjeg dana iznad grada puste golemi balon koji prikazuje aktualnog američkog predsjednika kao bebu u pelenama. Je li Khan to učinio zato što je više od 10 tisuća ljudi potpisalo peticiju da se balonu izda dozvola za let ili zato što ga je Trump prozvao da užasno vodi glavni grad, ne zna se. 

Činjenica jest da šest metara visoka Trump beba već danas mogla u stopu pratiti kretanje pravog Trumpa. 

Reuters

Donald Trump

prosvjedi

Theresa May

Brexit

kritike

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter