Senat protiv predsjednika

Trumpa optužili da štiti saudijskog princa u slučaju ubojstva novinara Kashloggija


100posto
09.02.2019.20:00
Trumpa optužili da štiti saudijskog princa u slučaju ubojstva novinara Kashloggija
REUTERS/Carlos Barria

sažeto

Predsjednik SAD-a odbio je dati više podataka o slučaju ubojstva saudijskog novinara, a koje su zahtijevali od njega američki senatori


100posto
09.02.2019.20:00

Američki senatori još su u listopadu tražili da ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija bude istraženo i da Bijela kuća da više podataka. Vladin dužnosnik je rekao da se predsjednik drži svojih ovlasti, tj. da "ima diskrecijsko pravo odbiti djelovati na zahtjeve kongresnog odbora", javlja BBC. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odbila je odgovoriti na zahtjev Kongresa da predoči izvješće u kojem bi se točno navelo tko je ubio saudijskog novinara.

Demokratski senatori tvrde kako predsjednik time krši zakon 'Magnitsky' koji nalaže da se na zahtjeve predsjednika senatskih odbora mora odgovoriti u roku od 120 dana. Taj je rok istekao u petak.

Državni tajnik Mike Pompeo pisao je vođama u Senatu, naveo je koje su mjere poduzete protiv određenih pojedinaca, no u dokumentima se ne navodi tko je odgovoran za Khashoggijevu smrt.

Reuters

SAD je uveo sankcije protiv 17 saudijskih dužnosnika, uključujući i Saud al-Qahtanija, bivšeg savjetnika prestolonasljednika koji je navodno sudjelovao u planiranju i likvidaciji novinara, donedavno desetljećima vrlo bliskog saudijskoj kraljevskoj obitelji.

Trumpa senatori kritiziraju da je propustio izravno okriviti princa bin Salmana iako američki obavještajci smatraju da jedna takva operacija zahtjeva odobrenje samog princa.

Khashoggi je ubijen prošlog listopada u saudijskom konzulatu u Turskoj. Njegovo je tijelo navodno raskomadano i nikada nije pronađeno.

Donald Trump

Jamal Khashoggi

newsletter

Prijavite se na Newsletter