Divio joj se i Putin

Preminula špijunka koja je spriječila nacistički atentat na vođe saveznika Churchilla, Roosevelta i Staljina u Teheranu


Mia Mitrović
28.11.2019.08:50
Preminula špijunka koja je spriječila nacistički atentat na vođe saveznika Churchilla, Roosevelta i Staljina u Teheranu
Youtube screenshot

sažeto

Operacijom Dugački skok nacisti su pokušali obezglaviti saveznike, no neki misle da je riječ o Staljinovom falsifikatu


Mia Mitrović
28.11.2019.08:50

Armenska špijunka za koju Kremlj tvrdi da je 1943. osujetila nacističku urotu atentata na vođe saveznika u Drugom svjetskom ratu, Winstona Churchilla, Franklina D. Roosevelta i Jozefa Visarionoviča Staljina, umrla je u ponedjeljak u 93. godini, javljaju ruski mediji.

Prema informacijama kojim raspolaže Kremlj hrabra Armenka Goar Vartanyan i njen suprug Gevork bili su dio operacije Dugačak skok kojom su nacisti planirali ubiti savezničke vođe u vrijeme njihovog prvog susreta u Teheranu 1943. i tako obezglaviti borce protiv nacizma, javlja CNN.

Promijenili tijek povijesti 

Ruska državna novinska agencija Ria Novosti piše da će biti pokopana na moskovskom groblju Trojekurovskom. Ova hrabra žena na posljednjem će se počinku pridružiti svom suprugu koji je preminuo 2012.

REUTERS/ITAR-TASS/KREMLIN PRESS SERVICE REUTERS CVI/THI/File Photo

Dmitri Peskov, sekretar za odnose s javnošću ruskog predsjednika Vladimira Putina na pres konferenciji je izrazio saučešće obitelji. Dodao je i da je ovaj armenski bračni par svojim djelima odredio tijek povijesti čitavog ljudskog roda.

Goar Vartanyan se rodila u sovjetskoj Armeniji 25. siječnja 1926. , a njena se obitelj preselila u Iran 1930. Kada je imala 16, pridružila se iranskom antifašističkom pokretu, a ona i suprug praćtili su aktivnosti nacističkih tajnih agenata u zemlji. Vjeruje se da su u godinama neposredno prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata razotkrili više od stotinu nacističkih zavjera u Iranu.

Operacija Dugački skok

Najveća je bila operacija Dugačak skok kojom su nacisti pokušali obezglaviti saveznike. Bračnom paru pošlo je za rukom locirati tim nacističkih agenata koji su planirači atentate i predati ih Sovjetima koji su ih uhitili. Nakon neuspjeha prvog tima, nacisti su otkazali čitavu operaciju. Ovaj važan zakulisni povijesni događaj opisan je 1980. u sovjetskom filmu Pokušaj atentata u kojem glavnu ulogu igra francuski glumac Alain Delon.

Nakon rata par se 1951. preselio u Sovjetski Savez i vjeruje se da su tamo nastavili svoju uspješnu obavještajnu karijeru. Zbog svojih zasluga njen suprug Gevork je primio Orden heroja Sovjetskog saveza. Kada je primao odličje u obliku zlatne petokrake zvijezde, rekao je da barem dva kraka pripadaju njegovoj supruzi.

Njegovom je pogrebu prisustvovao i sam Vladimir Putin, a vjeruje se da će doći i na Goarin pogreb koji će najvjerojatnije biti održan u petak, piše Deutsche Welle.

Mnogi tvrde da se operacija Dugačak skok nikada nije ni dogodila, već da je čitav događaj fabricirao Staljin kako bi podigao svoj ugled među saveznicima. 

špijunaža

Konferencija u Teheranu

operacija Dugačak skok

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter