BALKANSKA POSLA

U BiH načelnik proglasio elementarnu nepogodu zbog brzog rasta trave


Juraj Filipović
04.07.2017.11:20
U BiH načelnik proglasio elementarnu nepogodu zbog brzog rasta trave
Nezavisne.com

sažeto

Valja napomenuti da se u slučaju proglašenja elementarne nepogode stvara zakonska mogućnost neplanskog raspolaganja proračunskim sredstvima


Juraj Filipović
04.07.2017.11:20

Bizaran i nesvakidašnji slučaj dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Tamo je u općini Novi grad Sarajevo proglašena elementarna nepogoda koja traje već 12 dana.

Načelnik općine Semir Efendić uz čije se ime vežu brojne afere, je 21. lipnja proglasio elementarnu nepogodu, ni manje ni više, nego zbog "brzog rasta trave".

Avaz.ba

Pritom se pozvao na Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Ipak, brzo je reagirala oporba.

Elvis Hodžić, šef Kluba vijećnika SDP BiH u općini Novi grad Sarajevo, kaže kako je jasno da Vlada Kantona Sarajevo i KJKP "Park" ne rade svoj posao kada je u pitanju održavanje zelenih površina i da to nije razlog za proglašavanje elementarne nepogode, te da se tako otvara veliki prostor za malverzacije i zloupotrebe.

Je li elementarna nepogoda namještena za malverzacije s javnim novcem?

Valja napomenuti da se u slučaju proglašenja elementarne nepogode stvara zakonska mogućnost neplanskog raspolaganja proračunskim sredstvima.

"Pravo pitanje je koliko je novca potrošeno i na koji način nakon proglašavanje elementarne nepogode. Od predsjedavajućeg Vijeća ću tražiti sazivanje tematske sjednice jer ima mnogo elemenata kaznene odgovornosti", istaknuo je Hodžić, a prenose Nezavisne.com.

Do načelnika općine i njegovog komentara čitave situacije tamošnji novinari jučer nisu mogli doći.

"S obzirom na to da poduzeće Park, koje je nadležno za održavanje javnih zelenih površina, nije imalo kapacitete da riješi ovaj problem, te da su građani uputili niz pritužbi na održavanje zelenih površina, Štab Civilne zaštite općine Novi grad održao je izvanrednu sjednicu, na kojoj je donesena odluka da se proglasi stanje prirodne opasnosti, zbog mogućnosti pojave zmija i štakora, uslijed bujne vegetacije", stoji na Internetskoj stranici spomenute općine.

Jedna od službenica odjela u čiju nadležnost spadaju ova pitanja na novinarsko pitanje je li stvarno proglašeno stanje elementarne nepogode zbog brzog rasta trave, odgovorila je konfuzno i neusklađeno s Efendićom da nije zbog brzine kojom raste trava nego zbog nemogućnosti da se ista pokosi.

Sarajevo

trava

elementarna nepogoda

Semir Efendić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter