egzodus liječnika

U dječjoj bolnici u Klaićevoj otkazuju se operacije jer nema dovoljno kirurga: 'Istina je, ali riješit ćemo problem uskoro!'


Ružica Matić
19.01.2018.08:20
U dječjoj bolnici u Klaićevoj otkazuju se operacije jer nema dovoljno kirurga: 'Istina je, ali riješit ćemo problem uskoro!'
Cropix

sažeto

Kao da su se već počeli ostvarivati strahovi nekih hrvatskih građana da ih zbog masovnog odlaska liječnika u inozemstvo neće imati tko liječiti


Ružica Matić
19.01.2018.08:20

U Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici otkazuju se operacije zakazane za početak veljače jer djecu nema tko operirati, javila je čitateljica 100posto.hr. U bolnici su joj obrazložili kako operacija uklanjanja krajnika njezina sina ne može biti obavljena u zakazanom terminu jer je jedan ORL kirurg otišao u mirovinu, a druga ORL kirurginja odlazi raditi u inozemstvo.

O masovnom odlasku liječnika u inozemstvo, gdje za isti posao mogu zaraditi višestruko veću plaću, već se neko vrijeme mnogo govori, a ove informacije iz Klaićeve zvuče kao da su se već počeli ostvarivati strahovi brojnih hrvatskih građana da ih neće imati tko liječiti.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, Zoran Bahtijarević, potvrdio nam je da su bili prisiljeni otkazati operacije, no ističe kako je to problem koji će se uskoro riješiti.

Damjan Tadic / CROPIX

„Točno je da se u našoj bolnici ne mogu obaviti neke operacije jer je jedan kolega otišao u mirovinu, a jedna kolegica odlazi u Veliku Britaniju, no radi se o manjem broju operacija, a takvo stanje potrajat će najviše dva tjedna.

Problem već rješavamo na dva načina. Raspisan je natječaj za novog ORL kirurga pa bismo uskoro trebali dobiti novog kolegu, a osim toga smo zatražili pomoć od drugih ustanova u Zagrebu kako bi se operacije koje su hitne prebacile tamo. Sa primarijusom Marnom, koji je otišao u mirovinu, sklopili smo ugovor o radu na određeno vrijeme i on treba opet početi raditi od idućeg tjedna“, rekao je Bahtijarević. Istaknuo je kako će svi pacijenti dobiti odgovarajuću medicinsku skrb i ispričao se roditeljima djece čije su operacije morale biti odgođene.

'Hrvatskom zdravstvu loše se piše'   

Egzodus liječnika počeo je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Od ulaska Hrvatske u EU više od 560 liječnika napustilo je državu i nije se vratilo, a više od 800 liječnika je uzelo dokumentaciju i ozbiljno razmišljaju o odlasku", rekao je nedavno dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić za Dnevnik.hr.

Damir Krajac / CROPIX

Ako se tako nastavi, hrvatskom zdravstvu ne piše se dobro, poručili su iz Hrvatske liječničke komore, jer je većina liječnika starija od 50 godina i u idućih 10 godina će se umiroviti najveći broj liječnika ikada.

Liječnici ističu kako u Europi nemaju samo bolje plaće, već i uvjete rada, a Hrvatska bi broj liječnika koji odlaze mogla smanjiti i nekim mjerama koje državu ne bi koštale ništa.

"A to je, na primjer, strukovni kolektivni ugovor, izmjena dijela robovlasničkih ugovora i pravna sigurnost, određivanje vremensko kadrovskih normativa te praćenje ishoda liječenja", rekao je prof.dr.sc. Davor Vagić. 

liječnici

Klaićeva bolnica

odlazak liječnika

operacije

kirurzi

Podijeli članak