ŠOKANTNI PODACI

U Hrvatskoj se za čitavim razredom tinejdžera traga već mjesecima


Sanja Rapaić
20.03.2017.08:45
U Hrvatskoj se za čitavim razredom tinejdžera traga već mjesecima
Nestali.hr

sažeto

'Child Alert' sustav, mehanizam za alarmiranje javnosti u slučaju otmice djeteta, koji dokazano spašava živote, još ne postoji u Hrvatskoj


Sanja Rapaić
20.03.2017.08:45

U našoj je zemlji, iz godine u godinu, sve više nestalih maloljetnika. Iako se dio njih, nakon nekog vremena, vrati kući, neke potrage imaju tragičan kraj, a za gotovo čitavim jednim razredom tinejdžera bezuspješno se traga već mjesecima, za nekima od njih čak i godinama. No, Hrvatska još uvijek nema 'Child alert' sustav koji dokazano spašava živote djece.

"Trenutno se, prema evidenciji MUP-a, u Hrvatskoj traga za 46 maloljetnika koji se vode kao nestali, no posebno zabrinjava podatak da se za dvadeset i jednim djetetom traga već duže vrijeme, od nekoliko mjeseci, pa do čak nekoliko godina. U trenutku kada se prijavi nestanak djeteta, ne zna se da li je to dijete svojevoljno otišlo u bijeg ili je pak žrtva otmice. Prisjetimo se tragičnog slučaja djevojčice Tijane Jurić, iz susjedne Srbije, koja je oteta, seksualno zlostavljana, a potom i ubijena. Imao sam priliku razgovarati s njenim ocem Igorom i duboko me potreslo tragično iskustvo te obitelji jer sam i sam roditelj. Iako je takav crni scenarij u Hrvatskoj još uvijek relativno rijedak i kod nas ima slučajeva kada je potraga za nestalim djetetom imala tragičan kraj. Treba, stoga, imati na umu da je svaki slučaj nestanka djeteta specifičan i svakom treba pristupiti ozbiljno. Ako se dijete na vrijeme ne vrati kući ili u instituciji, to se mora evidentirati kao bijeg, pa čak i ako se dijete vrati nekoliko sati kasnije", kaže nam Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku.

Istraživanje koje je Centar proveo otkrilo je zabrinjavajuću činjenicu da većina djece, koja bježe, nije svjesna ozbiljnih opasnosti koje im se mogu dogoditi dok su u bijegu.

Sve više djece bježi od kuće

"Broj bjegova djece, kako iz obiteljskih domova, tako i iz institucija, iz godine u godinu je u porastu, što je odraz različitih okolnosti u kojima ta djeca odrastaju. Činjenica je djeca ne bježe iz okruženja gdje su sigurna, prihvaćena i voljena, što otvara ozbiljno pitanje  - u kakvim to okolnostima djeca danas žive kada se odlučuju na tako drastični korak? Na žalost, djeca koja su u bijegu pod vrlo su velikim rizikom da se nad njima počini neko kazneno djelo, stoga je iznimno važno o svakom nestanku informirati javnost kako bi se dijete čim prije pronašlo Neophodan je također i veći preventivni rad i s roditeljima i s djecom", upozorava Ramljak.

Od 2013. godine Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodi nacionalnu telefonsku liniju 116 000 - Europski harmonizirani broj za nestalu djecu. Članovi su i Missing Children Europe mreže, blisko surađuju s brojnim Europskim i svjetskim organizacijama te provode preventivne projekte po pitanju bjegova djece i zalažu se za kvalitetniju suradnju sa svim nadležnim institucijama, pogotovo s Ministarstvom unutarnjih poslova, u cilju bolje zaštite djece.

Zašto Hrvatska još uvijek nema 'Child alert' sustav?

"Potrebno je raditi na unapređenju sustava i boljoj  suradnji između policije i organizacije civilnog društva  radi uvođenja, primjerice, "Child alert" sustava koji, na žalost, još uvijek ne postoji u našoj zemlji, iako su iskustva iz drugih zemlja vrlo pozitivna, jer je zahvaljujući tom sustavu spašeno nekoliko dječjih života. Naime, "Child Alert" sustav je mehanizam za alarmiranje javnosti u slučaju otmice djeteta, kao i u slučaju kada je život djeteta u riziku bilo koje vrste. Taj se sustav pokreće u slučaju bijega djeteta i kod sumnje na otmicu te alarmira i informira javnost neposredno nakon nestanka djeteta. Pri tome se koriste sva dostupna elektronska sredstva za obavještavanje - e-mail, sms, upozoravajući znakovi na javnim putevima, blic informacije na radio i TV postajama.", poručuje Ramljak.

Trenutno je Child Alert sustav uspostavljen u 17 zemalja Europske Unije, no, kako bi rješavanje slučajeva nestanka djece bilo što brže i učinkovitije, cilj Europske komisije je uvođenje tog operativnog sustava u svih 28 država članica EU.

Što učiniti ako se dijete ne vrati kući?

"Nestanak djeteta treba svakako prijaviti, ili na 116 000 ili policiji na broj 192. Vrlo je važno da pronađete što noviju fotografiju djeteta, da navedete sve podate koje znate o prijateljima djeteta, njegovim najdražim mjestima, a prilikom prijave nestanka trebalo bi, po mogućnosti, dati i pristupne podatke profila djeteta na društvenim mrežama, jer posljednjih godina velik broj djece ostvaruje kontakte s nepoznatim osobama upravo na taj način", savjetuje Ramljak ističući kako korisne savjete možete pronaći i na stranici www.nestaladjeca.hr.

nestala djeca

Child alert

Tomislav Ramljak

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Missing children Europe

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter