Evo što nas čeka

U iduća tri mjeseca bit će kiše i snijega, navodno i nešto toplija zima no što smo navikli


Vid Barić
13.11.2017.15:30
U iduća tri mjeseca bit će kiše i snijega, navodno i nešto toplija zima no što smo navikli
Cropix

sažeto

DHMZ u svojoj dugoročnoj prognozi predviđa u sljedeća tri mjeseca malo toplije vrijeme nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno


Vid Barić
13.11.2017.15:30

Ranom snijegu unatoč, DHMZ u svojoj dugoročnoj prognozi predviđa u sljedeća tri mjeseca malo toplije vrijeme nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno. Pri tom će, kažu prognostičari, u studenom moguće biti malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u siječnju. S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije vrijeme nego što je uobičajeno.

Sve u svemu, čini se kako bi moglo biti uobičajeno hladno, i prognozama unatoč, sigurni smo da će vam i u prosincu, kao i u siječnju, nužno trebati kaput.

Što se tiče oborina, u sljedeća će tri mjeseca vjerojatno ukupna količina biti oko prosjeka ili manja od njega u većini krajeva. Pritom je, kažu u DHMZU, vjerojatnost za suše veće nego što je uobičajeno malo povećana u studenom, i to osobito na jugu, te u prosincu na zapadu zemlje. Ako je, dakle, vjerovati dugoročnim prognozama, tijekom zime će, nevjerojatno, biti oborina, i važno je razumjeti da to što je "vjerojatnost za suše veće nego što je uobičajeno malo povećana u studenom" ne znači tropsko vrijeme ni koktele, kao niti da možete štedjeti na zimskim gumama u nadolazećoj zimi.

U siječnju je, nastavljaju prognostičari, umjerena vjerojatnost za količinu oborine oko klimatološkog mjesečnog srednjaka pa i malo veću. Ovo bi značilo da će biti kiše i snijega, baš kao i uvijek, pa možda i malo više.

Iako se očekuje u prosjeku uobičajeno hladno ili malo toplije nego što je uobičajeno s prosječnom ili malo manjom količinom oborine, moguća su i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg zraka koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu i siječnju. A ponegdje, kao što je bilo u rujnu i listopadu, u dijelu sezone nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju, završavaju prognostičari dugoročnu prognozu...

via GIPHY

snijeg

zima

kiša

DHMZ

dugoročna prognoza

Podijeli članak