jeste li se cijepili?

U Kaliforniji od gripe umrlo 42 ljudi, a u čitavom SAD-u prošle godine čak 80 tisuća osoba. U Hrvatskoj broj oboljelih raste


100posto
06.01.2019.15:00
U Kaliforniji od gripe umrlo 42 ljudi, a u čitavom SAD-u prošle godine čak 80 tisuća osoba. U Hrvatskoj broj oboljelih raste
Nina Djurdjevic / CROPIX

sažeto

 Vrhunac epidemije se u Hrvatskoj tek očekuje


100posto
06.01.2019.15:00

Sezona gripe u Kaliforniji tek je počela, a od bolesti je već umrlo 42 ljudi, javlja Fox News. Smrtni slučajevi počeli su još u listopadu kada je službeno počela sezona gripe koja taje do svibnja i obično dosegne svoj vrhunac u veljači.

U Sjedinjenim Američkim Državama vlada soj gripe H1N1, poznatije kao "svinjska gripa".

Prošle je godine od gripe umrlo čak 80 tisuća Amerikanaca, što je više od broja stradalih u prometnim nesrećama, predoziranjem narkotika ili od napada oružjem, kažu podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

U Hrvatskoj je, zaključno s 30. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 1125 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019, a ove godine dominira soj A, H1N1, što znači da se očekuje više plućnih komplikacija, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od ukupno 1125 prijava, većina ih je pristigla u posljednja tri tjedna. Najveći broj prijava tijekom dosadašnje sezone stigao je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Iako je Nacionalni centar za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zabilježio da je dvoje ljudi koji su imali gripu preminulo, gripa nije službeno prijavljena kao uzrok smrti. Vrhunac epidemije se u Hrvatskoj tek očekuje.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A.

Prošla godina je po broju smrti povezanih s gripom bila rekordna i u Hrvatskoj: čak 35  smrtnih slučajeva bilo je povezano s gripom i ta je brojka veća nego ikad ranije. Za usporedbu, dosad je najveći broj umrlih od posljedica gripe zabilježen 2017. godine, kada je bilo 27 smrtnih slučajeva, te 2010. godine u vrijeme pandemije svinjske gripe.

Hrvatska

Sjedinjene Američke Države

Gripa

newsletter

Prijavite se na Newsletter