UBOJICA KRISTINE KRUPLJAN BIO JE NAPUŠEN

U krvi Davida Komšića nakon masakra pronađen THC, može li mu to biti olakotna okolnost?


Tomislav Kukec
23.02.2018.12:30
U krvi Davida Komšića nakon masakra pronađen THC, može li mu to biti olakotna okolnost?
Cropix/arhiva

sažeto

Iskusni odvjetnik koji je cijelu karijeru posvetio kaznenom pravu rekao nam je kako prisutnost marihuane ne može biti argument za objašnjenje agresije


Tomislav Kukec
23.02.2018.12:30

Sedam i pol sati nakon događaja, brutalnog ubojstva trudne djevojke Kristine Krupljan (18), u krvi njezinog ubojice pronađen je aktivni sastojak marihuane - THC - u količini od 1,1 nanograma po mililitru.

Doznalo se to iz iskaza vještakinje tijekom današnjeg ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu. Utvrđeno je da je David Komšić (20) posljednje dvije godine pušio marihuanu i to vrlo često, a popušio bi i do četiri jointa na dan. Vikendom je, pak, uzimao kokain i konzumirao žestoka alkoholna pića. 

Marihuana ne izaziva agresiju

Bit će zanimljivo vidjeti kako će sutkinja cijeniti tu okolnost. Već sada je jasno da Komšićeva obrana slučaj pokušava odvući u jednom od dva smjera - najradije bi da mu se sudi po maloljetničkim propisima kako bi mu kazna bila blaža, a vjerojatno će ići i na argument smanjene ubrojivosti

Recimo, sama činjenica da je Kristinu divljački izbo nožem čak 88 puta može sugerirati da je bio u afektu ili stanju smanjene ubrojivosti, a obrana će to sigurno znati iskoristiti. 

Goran Mehkek / Cropix

Jedan iskusni dovjetnik koji je cijelu karijeru posvetio kaznenom pravu kaže kako prisutnost marihuane ne može biti argument za objašnjenje agresije. 

"Kokain već da, on izaziva agresiju, ali marihuana nikako ne", kaže. 

Objašnjava kako prisustvo opijata u nekim djelima može biti olakotna, a u drugima otegotna okolnost pri izricanju kazne. 

"Recimo kod razbojništava ili krađa, prisustvo droge u organizmu može rezultirati smanjenom  kaznom ako se dokaže da počinitelj nije bio u mogućnosti upravljati svojim postupcima. No, to isto je otegotna okolnost kada su u pitanju prometne nesreće", objašnjava odvjetnik. Napominje kako je uvijek riječ o procjeni suda, jer ne postoje jasno definirani propisi kada se prisustvo opijata treba tretirati kao otegotna, a kada kao olakotna okolnost. U konkretnom Komšićevom slučaju, smatra iskusni odvjetnik, sigurno se neće raditi o olakotnoj okolnosti, a sud procjenu donosi na temelju niza drugih paramterara, odnosno elemenata kaznenog djela. 

ubojstvo

droga

suđenje

Marihuana

David Komšić

Kristina Krupljan

THC

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter