FOTO, VIDEO: OLUJNI VJETAR POHARAO EUROPU

U Zagrebu tijekom dana udari i do 110 km/h, u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj kritično, ima poginulih


100posto
29.10.2017.13:20
U Zagrebu tijekom dana udari i do 110 km/h, u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj kritično, ima poginulih
Reuters

sažeto

Oluja "Xavier", koja je pogodila Njemačku početkom mjeseca, odnijela je sedam života


100posto
29.10.2017.13:20

Pet ljudi je poginulo, a jedna je osoba teško ozlijeđena, u oluji "Herwart" koja je u nedjelju pogodila Njemačku, Poljsku i Češku, javljaju agencije.

Reuters

Jaki vjetrovi brzine od 180 kilometara poharali su Češkoj, gdje su uslijed pada drveća poginule dvije osobe. Također, stotine tisuća domaćinstava ostalo je bez električne energije, potvrdila je češka elektroprivreda (CEZ), navodi Reuters. Vjetar je usporio cestovni promet, a na nekim je dionicima željeznički promet zatvoren. Zatvoren je i praški ZOO.

Reuters

U Poljskoj je u prometnoj nesreći uslijed oluje poginuo jedan muškarac, a oko 1200 pripadnika službi za izvanredna stanja pozvano je za pomoć pogođenima u olujnom nevremenu. Oštećen je i cjevovod na LNG terminalu u luci Swinoukscie.

Snažni vjetrovi nanijeli su i veliku štetu u Slovačkoj, a zbog oluje je zatvoreno groblje u Bratislavi. Vlasti su pozvale ljude na oprez prilikom posjeta grobljima za blagdan Svih svetih.

Reuters

U Berlinu je jedna osoba teško ozlijeđena uslijed pada građevinske skele, javlja dpa. Deutsche Bahn je zatvorio brojne linije u sjevernom i središnjem dijelu zemlje, prema mnogim gradovima poput Bremena, Hamburga, Berlina, Dresdena i Leipziga.

U Hamburgu je rijeka Elba probila nasipe, a službe se bore da spriječe poplavu najbližih područja. Zbog vjetra je na dva i pol sata bila odgođena nogometna utakmica u Dresdenu između Dynamo Dresdena i Eintrachta Braunschweiga.

Reuters

Oluja "Xavier", koja je pogodila Njemačku početkom mjeseca, odnijela je sedam života.

Vrijeme u Hrvatskoj

Vrijeme u dobrom dijelu Hrvatske u nedjelju obilježavaju snažni udari vjetra, kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti. Dapače, u unutrašnjosti su udari vjetra neuobičajeno snažni, a meteorolozi su izdali i niz upozorenja s obzirom da bi na mahove vjetar mogao puhati i brzinom do 110 kilometara na sat.

Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma objavio narančasto upozorenje za Zagreb i širu okolicu zbog olujnih udara jugozapadnjaka, koji će u poslijepodnevnim satima okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak. Narančasta upozorenja na snazi su i za Liku, Gorski kotar, Slavoniju i Baranju, dok je za šire karlovačko područje na snazi žuto upozorenje.

Narančasta uzbuna izdaje se u situacijama kada su vremenski uvjeti opasni, a žuta kada su oni potencijalno opasni.

Meteorolozi za nedjelju najavljuju djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i razmjerno vjetrovito. U drugom dijelu dana mjestimice oblačnije, ponegdje uz kišu, uglavnom u unutrašnjosti. U Dalmaciji će biti najsunčanije i zadržat će se suho.

Najviša temperatura većinom između 15 i 20 °C.

U ponedjeljak pretežno ili djelomice sunčano te osjetno hladnije. Vjetar većinom slab, samo još u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5 na kopnu, od 9 do 14 na Jadranu, a najviša dnevna između 9 i 14 u unutrašnjosti te od 16 do 20 °C na obali i otocima.

Početkom sljedećeg tjedna stabilno i većinom sunčano, no hladnije. Na kopnu povremeno oblačnije, no zadržat će se uglavnom suho, a od utorka je moguća jutarnja magla. Na Jadranu će puhati umjerena, još u ponedjeljak i jaka bura.

Njemačka

nevrijeme

oluja

Europa

poginuli

vjetar