100 POSTO U KRAPINSKIM TOPLICAMA

U njima odmara osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, nedavno je ponovno prohodao. Tretman se čeka 3 do 12 mjeseci, on je došao na liječenje za tjedan dana


Tomislav Kukec
13.09.2018.20:45
U njima odmara osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, nedavno je ponovno prohodao. Tretman se čeka 3 do 12 mjeseci, on je došao na liječenje za tjedan dana
Bruno Konjević/CROPIX

sažeto

Reporteri 100posto bili su u Krapinskim Toplicama, gdje se odlukom ministra Tomislava Medveda upravo liječi osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep


Tomislav Kukec
13.09.2018.20:45

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice već se nekoliko dana nalazi u žiži interesa javnosti, otkako se doznalo da u njoj boravi pravomoćno osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep

Merčep, koji služi višegodišnju zatvorsku kaznu zbog pokolja civila u slučaju Pakračka poljana, u toplice je upućen odlukom ministra branitelja Tomislava Medveda zbog zdravstvenih tegoba. Reporteri 100posto zaputili su se u Krapinske Toplice gdje nam je ravnateljica bolnice Željka Žnidarić potvrdila da se Merčep već neko vrijeme nalazi u njenoj ustanovi, te da mu nije dodijeljeno nikakvo policijsko osiguranje. Drugim riječima, Merčep se može posve samostalno i neovisno kretati te ga nitko ne nadzire.

Doživio teški moždani udar

Ravnateljica bolnice potvrdila nam je da Merčep nema nimalo drugačiji status od ostalih pacijenata. Nalazi se na reumatološkom odjelu, jer je tamo bilo slobodnih mjesta, no oporavlja se od posljedica teškog moždanog udara. Kako neslužbeno doznajemo, ovo nije prvi puta da je Merčep u Krapinskim Toplicama. No, kada je posljednji puta ovdje boravio, nije mogao hodati te su ga vozili u invalidskim kolicima. Tek je ove godine, doznajemo, prohodao, a priča o njegovu boravku u medijima se pojavila nakon što je sišao u slastičarnu u krugu bolnice kako bi popio kavu. Netko ga je, kažu nam, vidio i prijavio medijima.  Ravnateljica bolnice objašnjava nam se trenutno 15 takvih pacijenata nalazi u bolnici temeljem odluke Ministarstva branitelja. Godišnje se na taj način u ovoj bolnici liječi oko 600 pacijenata. 

Bruno Konjević/CROPIX

"Naša bolnica ima 426 kreveta koje koriste pacijenti koji su u bolnicu upućeni na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Drugi dio, stotinjak kreveta, nalazi se na takozvanom slobodnom tržištu. Jedan dio tih kreveta koristi Ministarstvo hrvatskih branitelja s kojima imamo sklopljen ugovor o suradnji. Koga će k nama poslati ovisi isključivo o procjeni Ministarstva branitelja, a mi prema svim pacijentima postupamo jednako", rekla nam je Žnidarić. 

Pravosudni policajci ga provjeravaju

Kaže kako pacijenti koji u bolnicu dolaze temeljem odluke Ministarstva uglavnom pristižu u grupama od deset do dvadeset osoba, a trenutno ih je u grupi petnaest. Ravnateljica objašnjava kako ovo nije prvi slučaj da im je na liječenje upućen pacijent iz zatvora, te da nadležno ministarstvo ili policija u tom trenutku odlučuju kakve su dodatne mjere osiguranja potrebne, ovisno o profilu zatvorenika. Za Merčepa je tako odlučeno da pravosudni policajci vode računa o njemu na način da ga barem dva puta dnevno provjere.

Bolničke usluge Merčepu, doznajemo,koštaju oko 400 kuna dnevno. Iako cijena tretmana ovisi o dijagnozi, iznos kojeg Ministarstvo branitelja plaća bolnici u pravilu je viši nego što za pacijente izdvaja HZZO temeljem osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Iako navedena cijena ne pokriva sve bolničke troškove, ne možemo ne primijetiti da se jedan dan Merčepovih toplica plaća četiri stotine kuna poreznih obveznika. 

Bruno Konjević/CROPIX

Također, intrigantno je da se na tretman u Krapinskim Toplicama čeka između tri mjeseca i godine dana, dok je Merčep na liječenje došao svega tjedan dana od odluke ministra. Ravnateljica objašnjava kako Ministarstvo, koje je zakupilo krevete, odlučuje o listi prioriteta odnosno koga će i kada uputiti na liječenje. Drugim riječima, bolestan čovjek koji treba rehabilitaciju, ali nema status branitelja i nema preporuku ministra, čekat će mjesecima na isti tretman kojeg neki dobivaju za svega nekoliko dana

Prohodao nakon dugo vremena

Pacijenti s kojima smo razgovarali kažu kako Merčep nimalo ne odudara od drugih. Teško hoda, no rado porazgovara sa svakime tko mu se obrati. Bolnička svakodnevica ispunjena je rutinskim obavezama. General Merčep tako se ujutro, nakon doručka, zaputi prema sobi za terapiju gimnastikom. Nakon jutarnjeg razgibavanja slijedi hidroterapija u bazenu, a ovisno o preporuci liječnika, nekada ode i na elektroterapiju. Liječnici su, doznajemo, zadovoljni jer vide pomake, odnosno Merčep je nakon duljeg vremena paralize donjih ekstremiteta prohodao. 

Iako su neki objavili kako je Merčep viđen u "lokalnim birtijama" po Krapinskim Toplicama, doznajemo kako to ipak nije istina. Konobarice koje rade u bolničkoj slastičarni kažu kako je došao i popio kavu, no to je najdalje dokle može jer se vrlo teško kreće. 

"Mi se prema njemu ponašamo kao i prema bilo kojem drugom pacijentu. Već su nam ovdje bili važni ljudi, u bolnici se liječio Mišo Kovač, dolazili su nam i Oliver Dragojević, Dražen Zečić, Zlatko Pejaković...", kažu konobarice dodavši kako Merčep nema nimalo drugačiji tretman od drugih pacijenata. 

Bruno Konjević/CROPIX

Čim smo se, sa golemim fotoaparatom, pojavili u bolničkom krugu, izazvali smo interes pacijenata, a svima je bilo jasno zašto smo došli. Iako se radi o pravomoćno osuđenom ratnom zločincu, Merčep je, čini se, uspio pobrati simpatije nekih pacijenata. 

"On je samo jedan bolestan čovjek i nema nikakvog razloga zašto ne bi bio ovdje, mediji su tu priču previše napuhali", govori nam jedan stariji pacijent sa ozljedom koljena. Drugi kaže da je s Merčepom baš jučer razgovarao. 

"To je jedan vrlo inteligentan čovjek", kazao nam je, a onda razvezao priču kako su toplinski razdjelnici najveći kriminal države. 

Tomislav Merčep pravomoćno je osuđeni ratni zločin. Utvrđeno je da je kriv za pokolj srpskih civila, a nedvojbeno je utvrđeno da je odgovoran za smrti barem 42 osobe. Osuđen je, odlukom Vrhovnog suda, na kaznu od sedam godina zatvora.

Ratni zločin

Krapinske toplice

Ministarstvo branitelja

Tomislav Merčep

Pakračka poljana

Tomislav Medved

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter