ZEZANJE JE VEĆ KRENULO

U Osijeku predstavljen program folklornog festivala, slogan će vas jako nasmijati


Vid Barić
24.01.2018.13:25
U Osijeku predstavljen program folklornog festivala, slogan će vas jako nasmijati
CROPIX

sažeto

Festival zajednički organiziraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a za slogan su se domislili genijalnog rješenja: Osijek - grad na travi!


Vid Barić
24.01.2018.13:25

U Osijeku će se od 22. do 25. lipnja održati 1. Pannonian folklor fest, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u tom gradu.

"Nastupit će pet ansambala koji njeguju koreografirani folklor, četiri iz Hrvatske i jedan iz Mađarske. Prije svakog koncerta nastupit će po jedna od četiri izvorne skupine," rekao je zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora festivala Goran Ivanović, piše Glas Slavonije.

Festival zajednički organiziraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, odnosno gradska i županijska Turistička zajednica, a svi će se programi održati na prostoru ispred secesijskog zdenca na Šetalištu kardinala Franje Šepera.

"Zahvaljujem Županiji na ovoj inicijativi i mišljenja sam da ovakav festival može samo korisititi gradu Osijeku. Time imamo bogatiju turističku ponudu i kontinuitet kulturnih događanja do Osječkog ljeta kulture", rekao je na konferenciji gradonačelnik Ivan Vrkić.

I ovdje dolazimo do najzanimljivijeg i najsmješnijeg dijela njihove današnje konferencije. Naime, predstavljen je i festivalski slogan najavljenog događanja, a on glasi:

Osijek - grad na travi!

Teško je povjerovati da nitko iz organizacijskog odbora navedenog događanja nije na vrijeme pomislio kako bi iz svega mogla nastati teška za/ebancija, budući da se u Hrvatskoj marihuana (trava) među mlađim, ali i starijim stanovništvom, naveliko konzumira. No, izgleda da je tako i organizatori su bezbrižno pustili zanimljivi slogan u javnost, i za očekivati je da će iz svega nastati brojni memeovi i zezancije na društvenim mrežama satiričnog karaktera.

U Hrvatskoj značajno porasla učestalost konzumiranja kanabisa

Inače, u Hrvatskoj je još u 2015. godini značajno porasla učestalost konzumiranja kanabisa, što su pokazali rezultati znanstveno-istraživačkog projekta Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Hrvatske, kojega  je proveo Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar".

Tada je zaključeno kako je marihuana jedino sredstvo ovisnosti kod kojeg je zabilježen značajan statistički porast ukupnog broja konzumenata u odnosu na istraživanje provedeno 2011. godine. Tako je 19,4 posto ispitanika u dobi od 15 do 64 godine tijekom svog života konzumiralo marihuanu, dok ih je četiri godine prije bilo 15,6 posto.

Isto istraživanje je pokazalo kako je u 2015. godini marihuanu konzumiralo 7,9 posto, za razliku od pet posto ispitanika prema istraživanju iz 2011. godine. Kanabis je u 2015. godini uzimala svaka peta osoba u dobi između 15 i 24 godine (20 posto).

Istraživanjem je zaključeno kako je Hrvatska, prema korištenju kanabisa u 2015. godini, sa sredine ljestvice u Europi skočila na treću poziciju. Prvu i drugu poziciju zauzele su Francuska i Španjolska s udjelom korisnika od 6,6 posto, slijedi Hrvatska s pet posto, dok se Nizozemska s četiri posto korisnika smjestila na četvrtu poziciju.

Uzevši u obzir sve navedeno, ne čudi da su se organizatori osječkog događanja odlučili za slogan koji jesu: Osijek - grad na travi!

Za pretpostaviti je da će, ako je vjerovati gore navedenom istraživanju, brojni mladi Hrvati i Hrvatice pohrliti na folklorni festival u Osijek kako bi uživali u gradu na travi.

Osijek

Pannonian folklor fest

grad na travi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter